AKC ČR přivezla zlato ze Singapuru
02. 06. 2002
Ve dnech 9. – 12.4. 2002 se seniorský národní tým Asociace kuchařů
a cukrářů České republiky poprvé v historii zúčastnil mezinárodní
gastronomické soutěže FHA 2002 Culinary Challenge v Singapuru, která je
řazena mezi šest nejprestižnějších gastronomických soutěží světa.
Koná se jednou za čtyři roky. Ta letošní byla součástí 13. ročníku
mezinárodního veletrhu gastronomie a hotelnictví FOOD and HOTEL ASIA 2002.
Culinary Challenge 2002 Singapore
Soutěže se mohly zúčastnit pouze asociace, které jsou členy Světové
asociace kuchařských spolků (WACS), jež sdružuje zhruba devadesát států.
Každá z národních asociací mohla přihlásit pouze jeden národní tým ve
složení: kapitán, 3 kuchaři, cukrář (artista – nepovinná účast).
Přihlásilo se šestnáct týmů z celého světa a vybráno bylo devět.
Soutěžilo se ve dvou disciplínách: „Restaurace národů“ a
„Výstava – studená kuchyně“ o cenu National Team Challenge Award.
U studené kuchyně měl tým podle zadání připravit několik druhů
výrobků od vegetariánského menu přes dvouporcové restaurační mísy,
osmiporcové rautové mísy až po dorty, bonbóny a rautové dezerty. Pokrmy
hodnotili komisaři z různých zemí. Poté byl stůl vystaven pro veřejnost.
U teplé kuchyně měl pětičlenný tým za čtyři hodiny uvařit
tříchodové menu pro pětaosmdesát osob. Menu muselo obsahovat prvky
národní či regionální kuchyně.
Zlato v teplé kuchyni pro Českou republiku
V teplé kuchyni v „Restauraci národů“ jsme získali zlatou medaili a
v kategorii „Studená kuchyně“ bronzovou. V celkovém součtu pak náš
národní tým figuroval na čtvrtém místě za Švýcary, Singapurci a Nory,
ale např. před tak favorizovanou gastronomickou velmocí, jako je Německo.
První tři týmy pak soutěžily v další soutěži v boji o Lva (Battle
for the Lion), kterého získali Norové.
Vítězné soutěžní menu českého týmu:
Předkrm: Pošírovaný losos a candát na
fenyklovo-petrželovém pyré a opékaných bramborách s fenyklovou omáčkou
a zeleninovým vinaigrettem z hnědého másla. Hlavní
jídlo: Steak z kachních prsou pod majoránkovou krustou, pečené
houby, bramborový nákyp s houbami a husími játry, ragú z mladé kapusty a
perličkové cibule, houbové glace a česnekovo-majoránková pěna.
Dezert: Vanilkový dortík v čokoládovém mantlu
s višňovým coulis a sorbetem z červené grenadiny se skořicovými
kroužky a karamelovými spirálkami.