AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství
27. 01. 2013
Rozhovor s ředitelkou AHOL – Střední školy gastronomie,
turismu a lázeňství Mgr. Pavlou Sztulovou jsem začal Dolní oblastí,
o níž jsem před jejím zprovozněním dělal rozhovor s předsedou
představenstva akciové společnosti Vítkovice, a. s., Ing. Janem Světlíkem
(viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Tam,
kde bychom měli být rychlejší a dravější“).
Dolní oblast je srdeční záležitostí Ostravy. Do činnosti kolem ní se
naše škola zapojila už v roce 2007, kdy pořádala mezinárodní konferenci
na téma „Zážitky pro Ostravu“. Tam vystoupil nynější ředitel Dolní
oblasti Ing. Petr Koudela a řekl, jak by měla vypadat.
V roce 20. výročí škol AHOL jsme začali psát novou historii, a proto
jsme 1. září 2012 zahajovali školního rok v Multifunkční aule Gong.
23. února 2013 bude foyer Gongu patřit maturantům a učňům roku 2013, pro
něž pořádáme již 21. reprezentační ples, na který srdečně zvu
všechny naše absolventy a přátele školy. Mimo naše vlastní akce se
podílíme i na zajišťování cateringu v Gongu, čímž školu
reprezentujeme navenek.
Sepětí škol s praxí a důraz na řemeslo jsou správné. Jak
říká v jednom skeči dvojice Vodňanský a Skoumal: „Je dobré znát
Archimédův zákon. Přesto se však také nauč plavat.“
Je potřeba, aby česká vzdělávací soustava vrátila odbornému, a zejména
pak učňovskému školství náplň a stavovskou prestiž. Žáci, a hlavně
jejich rodiče, už pochopili, že pro život je zvládnuté řemeslo
podstatnější a že k maturitě mohou dozrát později. Důležitá je
přitom spolupráce se sociálními partnery školy, významnými subjekty
v oblasti hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu, při zajišťování
odborného vzdělávání žáků. Při získávání profesních návyků nám
výrazně pomáhají hotelové řetězce, které mají vysoké standardy, např.
hotel Park Inn. V některých podnicích totiž učně může čekat tvrdý
střet s realitou. Proto jsme trvale v kontaktu s praxí. Prověřujeme a
hledáme kvalitní provozy. Žáky nelze posílat jen do mezinárodních
hotelů. Musí si zažít i kavárnu, restauraci, závodní kuchyni atd.
Spolupracujeme dokonce i s gastronomickým střediskem IKEA. Všechno stojí
na tom, že se neustále potkáváme s lidmi, na komunikaci. V našich
poradních sborech si vyříkáváme i to, kde je jaký problém, co zlepšit,
kde přitlačit. Obrovský význam pro příští uplatnění našich
absolventů na trhu práce má jazykové vzdělávání. Proto žáky
vzděláváme metodou CLIL a zapojujeme do programů Evropské unie, jako jsou
Socrates, Leonardo da Vinci, programy Česko-německého fondu Budoucnosti,
Silesia, Gaudeamus aj. Naši žáci vyjíždějí na učební praxi do Bad
Neustadtu, Londýna a na Rhodos. Zřizovatel škol AHOL, JUDr. Josef Holík, je
velký vizionář, a tak se snažíme trvale dívat dopředu. Od roku 2010 jsme
otevřeli tříleté obory kuchař a číšník a nyní uvažujeme i o oboru
cukrář. K zájmu o ně přispěly televize, jež poslední dobou věnují
vaření a pečení hodně prostoru. V cestovním ruchu nabízíme obory
stevard v dopravních službách a zážitkový cestovní ruch. Nyní
chystáme obor „šéfkuchař“, jehož náplní bude vedle vaření také
organizace práce, ekonomické a administrativní řízení provozu.
Ostrava je sebevědomou metropolí dvou našich historických zemí:
Slezského velkoknížectví a Markrabství moravského. Ilustroval to i váš
heroický boj o to stát se Evropským hlavním městem kultury pro rok
2015.
Projekty, které tady v Ostravě byly připravené, se realizují dál.
Upravuje se tok Ostravice, Černá louka, pokračují adaptace Dolní oblasti
Vítkovic. Díky Karlu Burdovi má Ostrava dodnes Slezskoostravský hrad, kam
naši žáci chodí na odbornou praxi a kde zajišťujeme cateringy. Na
Výstavišti Černá louka je v březnu Výstava cestovního ruchu, v květnu
gastronomická akce Karneval vůní a chutí a v podzimním termínu Výstava
školství Učeň, středoškolák, vysokoškolák. Magistrát města Ostravy
podporuje i AHOL CUP – gastronomickou soutěž s mezinárodní porotou a
účastí pro žáky hotelových a odborných škol. Soutěž probíhá
v kategorii Barman junior, Týmová soutěž v gastronomických dovednostech,
znalostech a vaření, dále v kategorii Barista junior a profi, při
organizování spolupracujeme s Asociací hotelů a restaurací ČR, Asociací
kuchařů a cukrářů ČR a Českou barmanskou asociací. S Ostravou AHOL CUP
pořádáme po patnácté. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ČR soutěž v gastronomických dovednostech a znalostech zařadilo mezi
programy Excellent. Letos poprvé organizujeme i soutěž AHOL CUP Junior pro
žáky základních škol, kterou mimo jiné využijeme k jejich seznámení
s gastronomií a naší školou. S přijímacím řízením pro nové žáky,
tzv. motivačními pohovory, pak začneme v dubnu 2013. Cílem je zjistit
jejich očekávání a to, jak jsou pro daný obor nadšení. Ve škole
zvídavým a motivovaným žákům připravujeme otevřené, komunikativní a
přátelské prostředí.