Jeden každý tvor, i nerozumný, přirozeně k tomu se nese, aby libé
a pohodlné1 věci sobě liboval a jich žádostiv byl: ovšem2 tedy člověk,
v němž rozumná jemu přistvořená
moc takovou tu k dobrému pohodlnému chtivost vzbuzuje. A nejen vzbuzuje, ale
i na to vede, aby což více dobré, libé, pohodlné jest, to sobě více
liboval a srdnatěji po tom dychtil.
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce L.P. 1623
1 prospěšné 2 tím spíše
Aby což více dobré, libé, pohodlné jest, to sobě více liboval a srdnatěji po tom dychtil.
20. 11. 2010
Přesto, že mudrosloví nabádá: „Jez, abys žil, a ne žij, abys jedl,“ málokdy se tím řídíme, díky čemuž my Češi figurujeme ve špičce evropských národů s nejobéznější dětskou populací. Není to však proto, že by česká kuchyně byla až tak vydatná. Ale nedostatkem pohybu a také kvůli tomu, že tradičním slezským, moravským a českým jídlům na českém gastronomickém trhu, v každém okamžiku atakovaném vydatnými mediálními masážemi televizních sitcomů, akčních filmů a reklam se „správňáckým“ fastfoodovým občerstvením, drtivě konkurují jídla, jejichž nadužívání u dětí podněcuje glorifikace hamburgerů, energetických tyčinek, přeslazených limonád a stolní etikety papírových tácků a kelímků.
Jaromír Kainc
nakladatel Všudybylu