Program oslav 90. výročí založení Hotelové školy Mariánské Lázně 20. října 2018
9 hodin
- slavnostní zahájení oslav v hotelové škole
9 až 16 hodin
- prohlídka školy
- odborné ukázky
- kulturní program
- setkání absolventů a pedagogů
18 až 23 hodin
- slavnostní večeře
- společenský večer s hudbou
90 let Hotelové školy Mariánské Lázně
04. 03. 2018
Má-li na našem území škola devadesátiletou tradici, musela
přečkat několik společenských proměn a prokázat svou svébytnost i ve
zlých časech. To potvrzuje historie mariánskolázeňské hotelové školy,
která své první žáky vítala v roce 1928. Tímto konstatováním jsem
zahájil interview s ředitelem Hotelové školy Mariánské Lázně Ing.
Jiřím Chumem.
Ano, i díky v Česku rekordně dlouhé tradicí hotelové školy se
v Mariánských Lázních podařilo vybudovat kvalitní vzdělávací instituci
a kulturní centrum, v němž se pořádají rozmanité společenské
události, jakými jsou rauty, plesy, prezentace vín apod. Prostory naší
školy nabízejí volně přístupnou restauraci, dva moderní bary, vinný
sklípek, salonek, bufet a čtyři špičkově vybavené kuchyně.
S nejmodernějšími provozy se tu v praktických činnostech seznamují
žáci maturitního oboru Hotelnictví a turismus, učebních oborů Číšník
a Kuchař a nástavbového studia Gastronomie.
S jakými výsledky?
Připomenu některé z posledních let: bronz na Světové kuchařské
olympiádě v Norimberku; osm zlatých umístění v Soutěži o nejlepšího
sommeliera; pravidelné úspěchy na Finlandia Cup Junior a další úspěchy
v sommelierských, cukrářských a kuchařských soutěžích. Dobrá pověst
naší školy přesahuje hranice Česka. Je členem Asociace evropských
hotelových škol (AEHT). V posledních deseti letech spolupracovala se
školami ve Francii, Německu či Japonsku. Mladí gastronomové tu mají
široké možnosti zdokonalování. Přímo ve škole jsou pořádány
kurzy – barmanský, sommelierský, baristický, cukrářský nebo
vyřezávání ovoce.
Pane řediteli, na vaší škole působila nebo ji absolvovala
řada výrazných osobností oboru.
V té souvislosti bych si dovolil jmenovat dva z prezidentů Národní
federace hotelů a restaurací ČR – JUDr. Jana Filipa a Ing. Pavla Hlinku,
který byl i prvním prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR.
K v branži známým osobnostem jistě patří pan hoteliér JUDr. Vladimír
Štětina, Mojmír Putna, Miroslav Vodička, JUDr. Josef Pavel, barman Zdeněk
Javorský, autor učebnice stolničení Gustav Salač, nositel ocenění Zlatý
slavík textař Ivo Plicka. Vždy jsme disponovali kvalitním pedagogickým
sborem, z jehož členů bych rád zmínil prvního ředitele Rudolfa Horáka,
který tuto funkci zastával 28 let, dlouholetého ředitele dálkového studia
Ing. Pavla Katze, zakladatele sekce našich absolventů pana Ing. Emila
Pavlíčka a Antonína Šemotla. Mezi významné odborníky, kteří vyučovali
na škole, patří učitel vaření Josef Vrátník a František Škůrek,
učitelé stolničení Jindřich Funk, Karel Dostrašil, František Sláma a
Jindřich Mottl.
Nejen prací je člověk živ. Jak se vaše škola stará
o volný čas žáků?
Realizuje exkurze do prestižních hotelů, na veletrhy, ale také za
kulturními a přírodními atraktivitami v Česku i zahraničí. Organizuje
turistické, vodácké a lyžařské kurzy, návštěvy koncertů, divadel,
muzeí a památek. Hotelová škola v Mariánských Lázních žije, plna
mladistvého elánu a chuti držet krok s novými trendy, a to přestože
v oboru působí neuvěřitelných devadesát let. Přejme jí, jejím
pedagogům, současným i bývalým žákům mnoho úspěchů do
příštích let.