19. březen, Den žákovských dovedností
01. 03. 2020
Hotelová škola Mariánské Lázně, členka Asociace evropských
hotelových škol (AEHT), založená roku 1928, patří mezi nejstarší
vzdělávací centra hotelových oborů v Evropě. S jejím ředitelem
Ing. Jiřím Chumem se potkáváme v době, kdy se po předloňských
oslavách devadesátiletého jubilea chystá na další významné
výročí.
V letošním roce odborné učňovské školství v Mariánských Lázních
slaví sedmdesáté páté výročí. Hotelová škola Mariánské Lázně se
v roce 2006 sloučila s učňovskou školou, která v Mariánských
Lázních 3. září 1945 zahájila výuku. Učily se na ní obory
automechanik, dřevodělná výroba, kovář, obchodník, holič, cukrář
a kuchař. Vychovala spoustu úspěšných profesionálů. S jejími
současnými žáky se veřejnost může setkat například 19. března na Dni
žákovských dovedností, který se rok co rok odehrává
v mariánskolázeňském společenském domě Casino. V podstatě to je
největší gastronomická přehlídka v západních Čechách. Každoročně
se jí svými pracemi účastní na dvě stě žáků. Spolu s nimi
i množství firem, které prezentují své výrobky a služby. Žáci
třetích ročníků na ní vystavují přípravy tabulí pro své
závěrečné zkoušky, včetně tříchodového menu. Ostatní žáci pracují
na ukázkách. Děláme mj. flambované palačinky, míchané nápoje aj.
Veřejnost se zapojuje do soutěží. Například ve šlehání bílků,
krájení ovoce, zeleniny atd. Početné publikum je složeno z laické
a odborné gastronomické veřejnosti. Včetně žáků osmých a devátých
tříd základních škol, kterým žáci hotelové školy ukazují některé
z dovedností, jež si mohou osvojit, pokud se rozhodnou u nás studovat.
Jaké obory pro ně budete otvírat ve školním roce
2020/2021?
Čtyřletý maturitní obor hotelnictví a turismus a dva tříleté obory
s výučním listem – obor kuchař a obor číšník.
Nejen o absolventy, ale i o žáky vaší školy je ze strany
zaměstnavatelů velký zájem.
Ano, v tomto máme velmi dobrou spolupráci se společností Ensana,
do jejichž hotelových a gastronomických provozů docházejí žáci
Hotelové školy Mariánské Lázně na praxi. Právě Ensana nám umožňuje
předvést veřejnosti, co se naučili, v sále svého reprezentativního
objektu Casino, za velkého přispění akciové společnosti Léčebné
lázně Mariánské Lázně, která pro prezentace dovedností našich žáků
poskytuje zázemí a suroviny.
Spolupracujeme i s mariánskolázeňskou asociací cestovního ruchu, která
se rovněž významně podílí na realizaci 60. Dne žákovských
dovedností. Velmi významnou součástí této akce je každoroční
oceňování mariánskolázeňských osobností za jejich dlouholetý přínos
pro gastronomii. V poslední době tak byli oceněni například předseda
představenstva akciové společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Leo
Novobilský, mistr kuchař František Škůrek, odborný učitel Jindřich Mottl
a významná osobnost mariánskolázeňské gastronomie Miloslav Opat.
Hovoříme spolu v době, kdy se vaše škola připravuje
na světovou kuchařskou olympiádu do Stuttgartu – Intergastra
IKA/Culinary Olympics.
Té se účastníme počtvrté. Před čtyřmi lety na ní Hotelová škola
Mariánské Lázně vybojovala z osmašedesáti soutěžících týmů
z celého světa čtvrté místo. Soutěžíme v kategorii Culinary Art,
která se skládá z přípravy fingerfood – dva druhy studených výrobků
a dva druhy teplých výrobků pro 6 osob. Pětichodové menu připravujeme
s lázeňskou tematikou našeho regionu.
Vedoucím týmu je Ing. Jiří Chum, ředitel školy, soutěžícím Josef
Kratochvíl, odborný učitel školy a dvojnásobný účastník světové
olympiády kuchařů. Jako odborní poradci se účastní cukrářka Marie
Horáčková, mistr kuchař František Škůrek a Jiří Pokorný.
-jk-