10. konference „Standardy v rámci stravovacích služeb EU a CZ“
13. 05. 2015
Jubilejní ročník
konference k veřejnému stravování, který se pod odbornou záštitou
České asociace sester, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů
a restaurací ČR uskutečnil 16. 3. 2015 v Clarion Congress Hotelu Prague,
přivítal na dvě stovky top manažerů stravovacích provozů zdravotnických
zařízení, vězeňské služby, hotelů, domovů pro seniory, školních
jídelen a dalších provozoven, nutriční terapeuty a další profesionály.
Konferenci tradičně moderovali primářka MUDr. Vilma Benešová z pražské
Fakultní nemocnice v Motole a jednatel pořádající společnosti HASAP
Consulting Miloš Žáček.
Program konference
umožnil sdílet zkušenosti z rozličných typů potravinářských a
gastronomických provozů. Loňský a letošní rok totiž v oblasti
stravovacích služeb zaznamenal řadu závažných legislativních změn. Ať
už se jedná o označování alergenů nebo změnu působnosti Státní
zemědělské a potravinářské inspekce. Přinesl praktické příklady,
informace o nových předpisech a změnách. Působností Státní
zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se zabývala Ing. Kateřina
Pavelková (Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ústředního
inspektorátu SZPI), která hovořila o legislativě Česka a Evropské unie
z pohledu praxe Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Mgr. Petra
Vašíčková, PhD., (Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně)
vystoupila s příspěvkem, jak sledovat mikrobiální a virovou kontaminaci
potravin a snížit riziko výskytu alimentárních onemocnění. Společnost
Aramark prostřednictvím vystoupení Daniely Hrdličkové, DiS., (regionální
manažerky závodních restaurací TPCA Kolín) a Ing. Jiřího Krška
(regionálního ředitele pro Moravu) na názorných příkladech demonstrovala,
jak zásadní přínosy mají investice do systému analýzy rizika a stanovení
kritických kontrolních bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control
Points) a dodržování správné hygienické a výrobní praxe (SHVP) pro
bezpečnost a kvalitu v segmentu hromadného stravování (u společnosti
Aramark jde o 80 tisíc jídel denně!).
Po skvělém pracovním obědě,
který byl koncertem umu kuchařů Clarion Congress Hotelu Prague pod vedením
šéfkuchaře Miroslava Soukupa, program pokračoval vystoupením RNDr. Hany
Bulawové (Státní veterinární ústav v Jihlavě), která se na alergeny
v potravinách zaměřila v souvislosti se snižující se odolností
populace. Obzvlášť velký ohlas vyvolaly příklady, jak které alergeny
působí na zdraví člověka, na jaké druhy surovin a potravin se nejvíce
zaměřit. Závěr konference tradičně patřil Ing. Richardu Dobešovi
(Krauthammer Czech Republic), který hovořil o motivaci a řízení lidských
zdrojů, jež jsou nejen pro segment služeb rozhodujícím faktorem
úspěchu.
S nabídkami dodavatelů
měli účastníci možnost se seznamovat v průběhu celé konference. Při
prezentacích a ochutnávkách i s úplnými novinkami na gastronomickém
trhu. K vynikajícímu vyznění konference, která jako své čestné hosty
přivítala prezidenta AKC ČR pana Bc. Miroslava Kubce, zástupce Státní
zemědělské a potravinářské inspekce, Hygienických stanic, CPI Hotels a
další, samozřejmě přispěly i catering a skvělá organizace týmu Clarion
Congress Hotelu Prague.
Partnery konference,
těmi hlavními, byli: CPI Hotels, Vitana, Jiva Jirák; partnery: ARAMARK,
Electrolux, GAMA HOLDING Praha, HIDRIA CZ, Abasto, AG FOODS Group a Pekařství
Jan Mervart.
Organizátorem konference
byla společnost HASAP Consulting, s. r. o., Vranská 620/18, 142 00 Praha
4 – Kamýk, tel.: +420 261 220 532, e-mail: hasap@hasap.cz.