Menu

Vždy se nám dařilo patřit mezi nejkvalitnější

09. 05. 2004

Dopravní dispečink


Interbus Praha vznikl v roce 1992. Je jednou z největších dopravních společností v České republice, nabízejících vysoce kvalitní dopravu osob v autokarech, minibusech a osobních vozidlech. Od prvopočátku je řízen přímo majiteli ve funkcích výkonných ředitelů. Je schopen zajistit nejenom dopravní služby, ale i kompletní pobytové a programové aranžmá. Od roku 1999 je členem ASTA (American Society of Travel Agents) a od roku 2000 ETOA (European Tour Operators Association). Vozy Interbusu jsou 24 hodin denně ve spojení s nonstop dispečinkem. Mají pravidelné roční technické prohlídky u společnosti DEKRA a protokol TEMPO 100.

Cestovní agentura
Interbus Praha se řídí zásadou flexibilně plnit přání klientů. Zajišťuje řízení a koordinaci dopravy u kongresových, incentivních, kulturních a sportovních akcí. Vozový park, přepravované osoby, zavazadla i provoz firmy jsou pojištěny proti škodám na majetku i na zdraví. Interbus ve všech vozech nabízí možnost zajištění občerstvení. Své služby je schopen poskytovat nejen na území České republiky, ale i na území Slovenské republiky, Polska, Maďarska a dalších zemí. Pro individuální klientelu (pouze pro smluvní partnery) zajišťuje okružní jízdy. Pro skupinovou klientelu denní i noční okruhy po Praze – včetně Hradu a historického centra – a v jejím okolí, plavby po Vltavě, folklorní večery s občerstvením v duchu tradiční české kuchyně, Konopiště, Karlštejn, Kutnou Horu, Telč, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Český Krumlov, Hlubokou nad Vltavou, České Budějovice aj. Nabízí ubytování ve dvou- až pětihvězdičkových kategoriích hotelů a penzionů pro individuální, skupinovou a studentskou turistiku. Pro business klientelu ubytování residenčního typu. Pro rodiny s dětmi ubytování v zařízeních apartmánového typu. Zajišťuje licencované průvodcovské a asistenční služby vysoké kvality, i s tematickým zaměřením v angličtině, němčině, italštině, francouzštině, španělštině a dalších jazycích, a služby na klíč, jako např.: pobytové a programové balíčky služeb na přání, asistenční služby, sportovní akce včetně golfu, cesty za vzděláním apod.

Hájení zájmů státní pokladny vlastní země je v Česku na draka. Způsobuje-li stát, a to i vlastní daňovou politikou, konkurenční diskriminaci podnikatelských subjektů majících daňovou povinnost na jeho území, budou v konkurenčním boji vítězit podnikatelské subjekty, od nichž daně z této činnosti bude vybírat někdo jiný, někde jinde. V minulých vydáních Všudybylu bylo téma vstupu do Evropské unie a a priori rezignované vyklízení strategických pozic, jež mohly přispívat k prosperitě státu, rozebíráno z hlediska poskytovatelů stravovacích a ubytovacích služeb. Nyní jsem o vyjádření na toto téma požádal pana Josefa Zvoníčka, jednoho z jednatelů a výkonných ředitelů společnosti Interbus Praha. Pane Zvoníčku, máte coby zaměstnavatel působící v nepravidelné autobusové dopravě a dalších službách cestovního ruchu důvod k optimismu?
Nemám. Naprosto neočekávaně se nám od května rozhodli zvednout DPH z 5 % na 19 %, aniž by to kdokoliv předem avizoval. V předchozích návrzích doprava figurovala ve snížené pětiprocentní sazbě. Lobovalo se za hotely, za restaurace, aby vprostřed sezony nespadly do základní 19% sazby DPH. Najednou si člověk přečte návrh novely schválený parlamentem a zjistí, že podle něj naše služby spadnou do 19% sazby. Bez jakéhokoliv varování v době, kdy jsou dávno uzavřené smlouvy, vytištěné propagační materiály, ceníky atd. Těžko po svých zahraničních či domácích obchodních partnerech chtít měnit podmínky kontraktů, tj. aby platili o 14 % víc. Zcela jednoznačně nám dopravcům říkají: „Nás to nezajímá, máme podepsané smlouvy…“ Marže v dopravě nejsou takové, abychom jejich čtrnáctiprocentní snížení ustáli. Vypadá to na červená čísla, spoustu nových nezaměstnaných, nešťastných rodin atd.

Vždyť u dopravy byla opravdu zmiňována snížená 5% DPH…
Ano, ale ta se, a to jsme se dozvěděli až teď, podle novely týká pouze pravidelné dopravy. Když jsem zkusmo napsal jednomu z našich zákazníků ve Vídni, že od 1. května budeme muset účtovat místo 5 % DPH 19 %, oznámil, že v tu chvíli pro něho ztrácí význam obracet se na české autodopravce. Že bude používat rakouské, kteří odvádí 10 % DPH a u nichž má nárok na odpočet, což u nás údajně ne. A vzkázal mi, že pokud toto naše vláda schválí, že je to počátek konce turismu v Česku, viz text jeho e-mailu:
„Dear Josef, If Your Government is going to raise the VAT from 5% to 19%, then we will have big problems to hire Czech coaches in the future. As to our knowledge, we can not deduct foreign VAT from our expenses, even from other EU countries; we could only claim from the local Austrian VAT. If this new tax law starts to apply from 2004–05–01, it means that we have to pay the new VAT taxes, at 19% or whatever the new level will be, unless we do business otherwise, i.e. without any invoice and payment by cash … You could ask GTA the same question and probably You will get a similar reply. We sincerely hope this will not happen, or it will mean the end of the Czech inbound tourism as a whole. Hans“

On na vás angličtinou, já ruštinou. Ostatně, Jejich Vysokoblahorodí to s vámi, a vůbec s námi se všemi, určitě myslí dobře: „Takája žizň. Pryvykněš, buděš žiť, nepryvykněš, zdóchněš. Selaví, kak gavarim my Francúzi.“ Takže, daří se Interbusu, nebo ne?
No, zatím daří. Vždy se nám dařilo patřit mezi nejkvalitnější a nejspolehlivější. Nikdy jsme neměli tendenci „ořezávat“ kvalitu a patřit mezi ty nejlevnější. Nedávno jsme přikoupili nové autobusy a zatím posledním byl minibus Mercedes Sprinter v nejlepší výbavě pro devatenáct lidí. Máme tak patnáct vlastních vozových jednotek. Jejich počet však nechceme moc rozšiřovat, už proto, že stabilně spolupracujeme s řadou renomovaných dopravců. A přicházejí další, kteří se rozhodli, že budou s vlastními vozy jezdit pod vlajkou Interbusu Praha. Tato spolupráce se všestranně vyplácí. Díky tomu, že fungujeme jako dispečink dopravy, jsme velmi flexibilní, schopni zajistit jakoukoliv dopravní poptávku. Dispečink Interbusu Praha funguje nonstop. Dispečeři mohou kdykoliv zjistit, který autobus je volný, nebo kde se pohybuje. Pro cestovní kanceláře, agentury, firmy apod. zajišťujeme dopravu mikrobusy, autobusy i limuzínami. Pro společnosti, které dělají kongresy často, zajišťujeme kompletní servis. Nedávno jsme např. úspěšně zajišťovali kongres, kde jsme měli pětapadesát autobusů, pětatřicet minibusů a dvacet limuzín. Avšak nejen tato akce nám potvrdila, že kvalita se vyplácí.







www.interbus.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001