Menu

Vzdělávací program Kulinářské umění

29. 11. 2016

CPI Hotels,
největší česká hotelová skupina, na tiskové konferenci 21. října 2016 oznámila, že se stala partnerem vzdělávacího programu Kulinářské umění (KU). České hotely společnosti se zavázaly spolupracovat výhradně se středními odbornými školami, které garantují zavedení výuky dle principů Kulinářského umění. Do školení vzdělávacího programu se zapojí v následujících třech letech také šéfkuchaři hotelů a jejich zástupci. Společnost spolupráci oznámila na tiskové konferenci s podtitulem Výchova kuchařů v Čechách, verze 2.0. Spojení s projektem KU šéfkuchaře Jiřího Roitha má zajistit tolik potřebné kvalitní propojení teoretické a praktické výuky na školách s praxí v hotelech a restauracích, kde učni sbírají první zkušenosti a formují své návyky do budoucího zaměstnání v gastronomii. V současné době má partnerství za sebou měsíc ostrého provozu, od září měli první studenti prvních ročníků, kteří se ve školách vzdělávají podle kurzu, možnost vyzkoušet nabyté poznatky v některém z hotelů Clarion, Fortuna nebo Buddha-Bar Hotelu Prague. CPI Hotels je tak prvním soukromým subjektem, který nabízí propojení probírané studijní látky s využitím v praxi. Kromě intenzivnější spolupráce s odbornými školami firma investuje i do vzdělávání vlastních zaměstnanců, kteří projdou sérií osmnácti odborných seminářů KU s cílem sjednotit v praxi používané postupy.
„S důsledky nedostatku kvalifikovaného personálu na gastronomickém pracovním trhu se potýkáme dlouhodobě, nezávisle na krajích. Jako největší hotelová společnost a jeden z největších zaměstnavatelů v této oblasti vnímáme svoji společenskou odpovědnost. Rozhodli jsme se proto zapojit do řešení situace a jít příkladem. Do budoucna je totiž aktivní role ve vzdělávání studentů jedinou šancí, jak si můžeme vychovat budoucí generaci kvalitních zaměstnanců a pomoci celému gastronomickému trhu,“ řekl o spolupráci Jan Kratina, generální ředitel CPI Hotels.

Mezery v přípravě gastronomických profesionálů
vnímají hoteliéři a restauratéři napříč oborem. V tuto chvíli jsou učni pro mnohé z nich pouze pracovní silou pro ty nejpodřadnější úkoly. To chce ale CPI Hotels prostřednictvím KU změnit. „Hotelové školy a učiliště sice chrlí množství absolventů, dle naší zkušenosti jsou ale ve velké většině nepřipravení na reálné fungování profesionálních kuchyní. Často suplujeme jejich praktickou přípravu, spoustu věcí je musíme učit de facto od začátku. Smys­luplným a systematickým spojením sil se školami odborné přípravy máme naději, že za tři roky vyjdou díky této spolupráci první absolventi, kteří budou pracovně způsobilí,“ uvedl Michal Hampejs, korporátní šéfkuchař CPI Hotels. Spolupráce je postavena na zavedení principů projektu Kulinářského umění do českých gastronomických škol. Již na šedesát z celkového počtu zhruba sto čtyřiceti škol buď zcela změnilo osnovy výuky dle principů KU, nebo používají kurzy jako praktický doplněk výuky. Projekt vstoupil i do fáze vzdělávání pedagogických pracovníků.

Program Kulinářského umění
je Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR akreditovaný vzdělávací program profesionálního vaření, který učí základní kuchařské techniky a postupy. Na rozdíl od současné praxe v českém odborném školství, které stále koncipuje výuku jako učení konkrétních receptů, tak přechází k modelu západního školství. Absolventi takového programu budou vybaveni znalostí sedmdesáti základních kulinářských technik, díky nimž budou schopni sestavovat receptury.
„Cílem projektu Kulinářské umění je nahradit současnou školometskou praxi, která často učí receptury jako před třiceti lety. Je potřeba přiblížit se světové úrovni gastronomie a to se musí začít na školách. Jsem rád, že za dva roky fungování jsme vzbudili zájem žáků, učitelů i odborné veřejnosti. Forma videokurzů se ukázala být klíčová, protože i v tomto ohledu je potřeba jít s dobou a podat vše zajímavou formou, která je mladým lidem blízká. Jen tak máme šanci získat jejich pozornost a nadchnout je pro krásy kulinářského řemesla,“ je přesvědčen Jiří Roith, zakladatel projektu Kulinářské umění.   

Mezi ambasadory Kulinářského umění
patří řada významných společností – jako například Perfect Catering & Canteen, Potrefená Husa, Bidvest nebo Intergast. Mezi hosty konference nechyběli Donald Gyurkovits, prezident Kanadské kulinářské federace, Jan Punčochář, šéfkuchař Grand Cru, Filip Sajler, šéfkuchař a CEO společnosti Perfect Catering, Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR), nebo obchodní ředitel společnosti Bidvest ČR Radim Kopecký. V závěru tiskové konference převzal prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec čestné členství v Kanadské kulinářské federaci z rukou jejího prezidenta Donalda Gyurkovitse. Ten poté dostal stejné privilegium v rámci Asociace kuchařů a cukrářů ČR.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids