Menu

Svatopluk Němeček Osobností českého lázeňství

31. 12. 2015

Sdružení lázeňských míst České republiky ve spolupráci s agenturou CzechTourism, obcí Lednice a Lázněmi Lednice, lázeňským domem Perla, pořádaly ve dnech 3. a 4. prosince 2015 v Zámecké jízdárně zámku Lednice konferenci, jejímž tématem byl „Destinační management jako účinný nástroj rozvoje lázeňství“. V rámci slavnostního vyhlášení večer 3. prosince pak předseda Sdružení lázeňských míst ČR, primátor statutárního města Karlovy Vary Ing. Petr Kulhánek, spolu s tajemnicí Sdružení lázeňských míst ČR Ing. Lucií Řehořovou vyhlásili ministra zdravotnictví MUDr. Svatopluka Němečka, MBA, Osobností českého lázeňství 2015. Krátce poté, co mu spolu s dalšími pogratulovali i prezident Evropského svazu lázní Ing. Martin Plachý a prezident Svazu léčebných lázní ČR MUDr. Eduard Bláha, jsem pana ministra požádal o vyjádření.
Cena mi udělala velkou radost. Těší mne, že to, co se za poslední dva roky podařilo udělat pro stabilizaci českého léčebného lázeňství, starostové lázeňských sídel i sama lázeňská místa vnímají pozitivně.

Jak v lázeňském vydání Všudybylu roku 2014 podotkl viceprezident Microsoft Corporation Jan Mühlfeit, Česko své přírodní léčivé zdroje, obdobně jako řadu dalších věcí a oblastí, v nichž jsme vynikali, využívá hodně nesměle (viz www.e-Vsudybyl.cz, článek „Lázeňství klíčovým faktorem udržení konkurenceschop­nosti České republiky“).
Jistě, mohli bychom jich využívat více. České léčebné lázeňství je specifické tím, že zůstalo medicínským oborem a že je z větší části součástí veřejného systému našeho zdravotnictví. Takže to nejsou jenom wellness pobyty a relaxace. Naopak z podstatné části exaktní medicína! Lázeňská léčba probíhá pod dohledem balneologů, fyzioterapeutů a dalších odborně fundovaných osob a je indikována lékaři z ostatních medicínských oborů. Z hlediska zdravotnictví české léčebné lázeňství označuji za „naše rodinné stříbro“. Naše léčebné lázně poskytují vysoce kvalitní péči, některé jsou unikátní v rámci Evropy i světa. Nepřeháním, pilotní projekt ozdravného pobytu čínských dětí ve Státních léčebných lázních Karlova Studánka sklidil obrovský úspěch a Čína má velký zájem v projektu pokračovat a rozšiřovat jej. Podíl pacientů, jimž jsou v Česku léčebné lázeňské pobyty hrazeny z veřejného zdravotního pojištění (nejen českými, ale třeba i německými zdravotními pojišťovnami), je oproti podílu samoplátců – stejně jako v ostatních zdravotnických zařízeních (soukromých i veřejných nemocnicích, léčebnách a klinikách) – dominantní.

Úředním přípisem ještě žádný léčivý přírodní zdroj nepřišel o své uzdravující schopnosti, zato dané místo a region o spoustu pracovních míst. Slezské, moravské a české lázně se know-how, lidskými a přírodními léčivými zdroji řadí k tomu nejlepšímu, co v této oblasti ve světě je. Bohužel, jeví se mi, že řada ministrů zdravotnictví před vámi, pane ministře Němečku, byla naočkována tržněji než sama tržní ekonomika. Proč jinak by kdo vedl válku proti uzdravujícím přírodním léčivým zdrojům, zdravotní prevenci a lázeňským edukačním pobytům? Vždyť jejich vyhlášky omezující dostupnost léčebné lázeňské péče by klidně mohly být nosiči obdobně koncipovaného varování, jako je to, jímž hrozili na cigaretových krabičkách: „Ministr zdravotnictví varuje: Příroda uzdravuje!“ Nebo ještě víc naruby: „Ministr varuje zdravotnictví: Příroda uzdravuje!“ Cui bono? Ve prospěch těch, pro něž je léčení byznys. Zdravá populace totiž rovná se menší spotřeba farmak a méně výkonů účtovaných zdravotním pojišťovnám, nižší veřejné výdaje na zdravotnictví.
Považoval jsem za velikou chybu, když přechozí vedení Ministerstva zdravotnictví ČR neuváženě seškrtala možnosti lázeňské léčby v neprospěch zejména chronicky nemocných. Dětí i dospělých. Svými kroky české léčebné lázeňství téměř zahubili. Pro balneologii i pro další obory medicíny platí a bude platit, že člověk léčí, příroda uzdravuje – obnovuje autoregulační mechanismy organismu, jimiž člověk disponoval předtím, než onemocněl.
Těší mne, že se nám české léčebné lázeňství podařilo resuscitovat a že přírodní léčivé zdroje v Česku opět dostávají prostor vracet lidem zdraví a chronicky nemocným pomáhají snižovat jejich závislost na záchranné sociální síti. Ostatně, potkáváme se v Lednici, která je nejmladším lázeňským místem v České republice, což je výborné. Nevyužít zdejší přírodní léčivé zdroje v tak nádherném prostředí by byla opravdu veliká chyba.

Nadešel poslední měsíc roku 2015, takže je možné bilancovat. Pomáháte lidem, kterým přírodní léčivé zdroje umožňují snížit frekvenci návštěv u ambulantních a specializovaných lékařů a omezit konzumaci léků proti bolesti a ostatních farmak. Velkou radost děláte nejen tuzemskému léčebnému lázeňství, ale i slezským, moravským a českým lázeňským místům, o čemž vypovídá dnešní ocenění. A co dělá radost vám, pane ministře?
Teď jste mne překvapil. Z hlediska mého resortu toho asi moc nebude. Bohužel, role českého ministra zdravotnictví je vyplněna neustálými konflikty. Při přebírání ceny jsem řekl, že reakce představitelů a zastánců léčebného lázeňství se od reakcí představitelů dalších segmentů zdravotní péče, kde Ministerstvo zdravotnictví ČR pomáhalo a daleko víc navyšovalo jejich financování z veřejných zdrojů, hodně liší. Neustále jsme slyšeli, že je to pořád málo, že by chtěli ještě víc, že je to špatně… Takže těch pozitivních momentů není mnoho. Letošní rok jsem ještě nebilancoval a v tomto okamžiku neumím říct, co mi profesně během jedenácti měsíců roku 2015 udělalo největší radost. Co ale určitě vím, že mi dělá velkou radost, je moje rodina. Mám skvělou ženu a dvě hodně malé děti, které když jsem s nimi, se projevují tím, že zlobí. Takže děti a manželka jsou největší radostí mého života.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids