Menu

Úspěšnost a zdraví do velké míry souvisejí s tím, kolik máme energie. Lidé, kteří jí mají dostatek, jsou oblíbení, úspěšní, tvořiví, funguje jim intuice, snáze překonávají stres.
Kašperské Hory se nacházejí v místě tektonických zlomů nad středověkými štolami, ve kterých se těžilo zlato. Jimi tu z nitra Země prostupují energie a biogenní prvky. Přímo v hotelu je jeskyně, využívaná k speleoterapii (léčení horních cest dýchacích) a posilování organismu. Intenzita zemské energie u jejího dna je přibližně osmkrát vyšší než u běžných energetických míst na povrchu. Do nadzemní části hotelu včetně ubytovací zóny se energie šíří intenzitou rovnající se asi čtyřnásobku průměrných hodnot. Kromě pocitové stránky a posílení organismu přináší harmonizaci a zmírnění projevů onemocnění tělesných orgánů. Moderní balneo je orientováno na bylinné procedury. Produkty, které se zde aplikují, jsou z bylin sbíraných na šumavských horských loukách. Host si může vybrat z pěti druhů bylinných koupelí a tří směsí připravovaných pro tradiční šumavskou bylinnou parní lázeň, ze zábalů a masáží. Rovněž rašelina a jíly nesou značku s logem Šumavy. Atmosféru lázní dotváří melodie vody prosakující stropem jeskyně a padající v kapkách na její podlahu a zurčení pramene sv. Barbory, jehož živá voda se používá k některým procedurám. Relaxační bazén je přístupný po celý den. Pitný režim je zajišťován borůvkovým čajem, jehož receptura byla sestavena výhradně pro Šumavské bylinné lázně. Nástěnné malby pod kamennou klenbou z 16. století, navozují atmosféru dávné Šumavy. V Energetickém parku o rozloze 4 ha jsou k dispozici lehátka a lavičky. Soustavou dvanácti míst, z nichž každé disponuje účelovou energií, vede meditační cesta. Její součástí jsou aktivované menhiry dovezené sem z různých oblastí Šumavy. V sousedství parku je tenisový kurt. Za svoji jedinečnost a kvalitu obdržely Šumavské bylinné lázně certifikát „Šumava originální produkt“. V provozu jsou denně, včetně víkendů a svátků, od 8 do 20 hodin.
Kapacita lázeňského hotelu v anglickém stylu v programu ADULTS ONLY je 84 lůžek ve 43 stylově zařízených pokojích a apartmá. Rozlehlost hotelových prostor garantuje klid pro odpočinek v nádherné šumavské přírodě s výhledem na hrad Kašperk.

Šumavské bylinné lázně, Kašperské Hory

12. 07. 2016

Ani ne dvacet kilometrů od rodné chalupy mého dědečka Martina Kaince byly v roce 2013 otevřeny Šumavské bylinné lázně. S jejich ředitelem Jaroslavem Fischerem se potkáváme 31. května 2013.
Pane řediteli, než jste přišel do Kašperských Hor, řídil jste tady na Šumavě dva velké hotely.
I u nich jsem měl chuť dělat některé věci jinak. Jít novou cestou, jako tady v Kašperských Horách. Bohužel nenašel jsem odezvu. Rozvoji bránily například standardy hotelového řetězce nebo nedostatek finančních prostředků vlastníka pro dokončení obchodního a provozního záměru. Tady v Kašperských Horách majitel hotelu projektu Šumavských bylinných lázní uvěřil – a hotel i Šumavské bylinné lázně prosperují. Po necelých čtyřech letech má svou investici zpátky a dál investuje do modernizace komplexu, který má ambice být preferovaným zázemím hostů a odborníků věnujících se celostní medicíně.

Šumavské bylinné lázně jste zřídili v místě, v němž velmi intenzivně vyvěrá pozitivní zemská energie.
Šumavské bylinné lázně jsme otevřeli 7. ledna 2013. Zřídili jsme je v někdejších ležáckých sklepích nejstaršího šumavského pivovaru, nacházejících se pod lázeňským hotelem. Myšlenka Šumavských bylinných lázní se zrodila díky unikátnosti těchto sklepů a zejména skalní kaverny, která má v nejvyšším bodě světlost pět metrů. Podlahová plocha této jeskyně je 140 m2. Podařilo se nám tu realizovat unikátní projekt, který souzní se zdejší nádhernou přírodou, zemskou energií, čistým povětřím a šumavskými bylinkami. Ano, Šumavské bylinné lázně hodně těží i z energetických anomálií. Mohou za to nejen tektonické zlomy, ale i montánní činnost – středověké štoly a kutiště zlatonosné rudy, v nichž se dolovalo zlato pro císařský dvůr Karla IV. Tato konstelace způsobuje, že intenzita vyzařování energie Země je v naší skalní jeskyni daleko vyšší než kde jinde. Tím pádem ji máme i v celém hotelu a jeho okolí včetně hotelového Energetického parku, v němž jsme rozmístili živé mnohatunové menhiry, dovezené z různých částí Šumavy. Energetický park vytvořil pan inženýr Kozák, který v této oblasti patří mezi největší české odborníky. Energetický park se tak záhy stal místem meditací a zklidňujících posezení s úžasným výhledem na hrad Kašperk.

Pobyt ve vaší jeskyni s kulisou ševelícího pramene sv. Barbory a vody kapající ze stropu a stěn ve mně vyvolal vzpomínku na antické lázně Asklépieion v Malé Asii nedaleko Pergamonu, kde vodu z tamního pramene využívali k léčebným terapiím i tak, že ji vedli, aby zurčela podél schodů pavilonu s lůžky pacientů a vytvářela v něm obdobně zklidňující zvukovou kulisu.
Díky zvuku dopadajících kapek vody plní naše jeskyně i tuto úlohu. Při výstavbě lázní jsme proto chtěli, aby kaverna zůstala syrově přírodní. Nepřáli jsme si dávat sem hydroizolaci. Jsme rádi, že naší jeskyní prosakuje a protéká živá voda a hosté mohou naslouchat jejím podmanivě uklidňujícím zvukům a že už cestou dolů do jeskyně a ostatních částí balneoprovozu slyší pramen sv. Barbory, vyvěrající pod hotelem.

Velice mi chutná váš bylinný čaj.
Myšlenku bylinného čaje nám vnukl pan doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D., vedoucí Pracoviště klinické farmakologie Nemocnice České Budějovice, a. s. Když jsem s ním konzultoval možnosti pitné kúry, jednoznačně preferoval borůvkový čaj. Poskytl nám i kontakt na jejího výrobce, který skladbu bylinek sestavil vyloženě pro nás. Tedy, aby čaj byl pitný, osvěžující. Aby se dal pít vlažný, studený, horký a měl léčivé účinky. Rovněž výhradně pro Šumavské bylinné lázně je mícháno pět druhů bylinných směsí do koupelí a tři druhy do šumavské bylinné páry. Směsi nám dodává jedna z největších firem věnujících se pěstování bylin a míchání bylinných směsí, společnost Mikeš, která je tady z Pošumaví. Všechny čaje a směsi jsou certifikované a každá dodávka má svoji šarži.

Většiny lázní se dotýká sezonnost.
Po třech letech provozu Šumavských bylinných lázní mohu říci, že nás nijak významně. Letní měsíce jsou samozřejmě nejsilnější. Nejsme však závislí na počasí. Také během zimních měsíců, i když třeba není sníh, máme dobrou obsazenost. Náš cílový zákazník k nám jezdí do Šumavských bylinných lázní. Sportovní a poznávací aktivity jsou pro něho až doplňkové. Prvořadými jsou pro něho bylinkové kúry a načerpání energie. Našimi nejčastějšími hosty jsou lidé ve věku čtyřicet plus. Převážně manželské páry, podnikatelé nebo skupiny, které se rozhodnou, že pojedou načerpat energii, užít si šumavských bylinek a nádherné krajiny. Je to způsobeno i tím, že od otevření Šumavských bylinných lázní nebereme do hotelu děti. Jedeme v programu ADULTS ONLY. Hosté k nám mohou až od patnácti let věku. Tímto opatřením, obdobně jako klasické lázně, hostům garantujeme klidné komorní prostředí. K celkové pohodě přispívají i interiéry lázeňského hotelu, které jsou vybaveny anglickým nábytkem, bohatě zlacenými rámy obrazů, historickými stojacími hodinami apod. V době moderního designu, shonu a pracovního přetížení jsou stále častěji vyhledávány malé rodinné hotely v místech, která mají podmanivý genius loci.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids