Menu

Divize HASAP Consulting:
HASAP Food Control – inteligentní řešení systémů a standardních procesů v potravinářství a gastronomii, ochrana veřejného zdraví, bezpečnost potravin;
HASAP Pest Control – systémová preventivní a represivní ochrana proti biologickým škůdcům;
HASAP Hospital Control – nezávislé sledování fyzikálních veličin ve zdravotnictví a farmacii, teplota, vlhkost, čas;
HASAP Energy Control – inteligentní řešení systémů a standardních procesů v energetickém hospodářství, optimalizace spotřeb energií a médií, hospodárnost provozu.

Aby byli strávník i poskytovatel stravovacích služeb chráněni

29. 11. 2016

Pocházím sice z Baťova, ze Sezimova Ústí II, ale do Olomouce (kde jsem nastoupil do svého prvního zaměstnání) se vracím často a rád. 25. října 2016 tu v Clarion Congress Hotelu Olomouc pořádal HASAP Consulting 11. ročník hojně navštěvované konference „Standardy v rámci stravovacích služeb EU a CZ“. Špičkoví mluvčí a témata: „Aktuální legislativa a postup při kontrolách stravovacích provozů z pohledu Státní veterinární správy“ (ředitel Odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správy MVDr. Jan Váňa); „Správná výrobní praxe očima executive chef – praktické zkušenosti“ (Miloš Žáček, jednatel společnosti HASAP Consulting); „Správné nastavení systému DDD (dezinfekce. dezisekce, deratizace) v potravinářství a gastronomii“ (jednatel společnosti ADERA Michal David); „Nutriční hodnoty potravin a jejich vliv na strávníka“ (vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy FN v Motole MUDr. Petr Tláskal, CSc.); „Komunikace a rozvoj lidských zdrojů – vztah nadřízený versus podřízený“ (expert společnosti Krauthammer Partners Czech Republic Simona Barbry). Poslední říjnový den roku 2016 jsem pak jednatele společnosti HASAP Consulting Miloše Žáčka oslovil:
Pane Žáčku, svou přednáškou jste poodhalil svou takřka baťovskou školu.
V oboru jsem začínal v roce 1976 jako učeň oboru kuchař v pražském hotelu InterContinental. Měl jsem to štěstí pracovat s uznávanými ma­tadory, pány Wildem, Nestávalem, Žižkovským, pod generálním ředitelem panem Štětinou a jeho zástupkyní paní Herbichovou. Za „socialismu“ tvrdě raná kapitalistická škola! Každý zodpovídal za to, co udělal. To se podepsalo na všech mých tehdejších, dnes vesměs velmi úspěšných kolezích. V té době mi řekl pan Nódl, když jsem (a hodně nerad) pral saláty a rajčata: „Co nechceš dělat, dělej perfektně a rychle. Těm, kteří rozhodují, pak přijde škoda nechávat tě u jednoduché práce a postoupíš dál.“ A to si nesu životem: mít úctu k lidem, kteří něco umějí, učit se od nich a předávat to dál. Po vyučení jsem (jako asi každý) začínal na polévkách. Pan Wild, „šéfkuchař hlavní kuchyně“, nám předal soupis prací a osobně je od nás hotové přijímal. A byť pracovní doba byla od šesti do půl třetí, prvního půlroku jsem z práce odcházel kolem šesté, protože jsem to nebyl schopen v požadované kvalitě v normálním čase zvládnout. Z té doby jsem si odnesl schopnost organizovat si práci a vědomí, že když se mi něco nepovede, budu to předělávat tak dlouho, až to bude perfektní. Pak přišla vojna, kdy jsem byl zařazen do kuchyně pro mužstvo, pak do generálské a nakonec jsem vařil v Hradci Králové pro lybijské vojenské mediky. Po vojně jsem si dodělával školy (armáda mi nedala odklad) a šel zpátky do InterConti­nentalu, kde jsem pracoval v teplé kuchyni. V InterContinentalu jsem pracoval celkem 15 let. Pak jsem odešel do restaurace na Vyšehrad, kde jsem dělal šéfkuchaře. Pak jsem byl u Miroslava Růžičky – prvního restauratéra (bývalého vrchního ze Zlaté Prahy). Restaurace I a Lípa II. Oběma jsem dělal šéfkuchaře. I tam jsem vařil top hostům. Potkával se s Templovou, Baťou a dalšími osobnostmi. Protože můj tehdejší švagr, Čech žijící v Rakousku, se vrátil do Česka a založil zde firmu GAMA HOLDING Praha, prodávající kuchyňské technologie, začal jsem pro něj školit kolegy šéfkuchaře ve vaření na nových technologiích. V 90. letech jsem se podílel na projektech nemocničních provozů, hotelů, vojenských základen a dalších velkokapacitních kuchyní, kde jsem především řešil logistiku těchto provozů s využitím moderních technologií. V té době mě oslovila společnost Johnson Diversy, abych začal spolupracovat na vývoji softwaru řešícího systém kritických kontrolních bodů HACCP. Ten byl hotov v roce 2000. V té době v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví 258/2000 Sb. bylo vyhlášeno výběrové řízení na stravovací zařízení Vězeňské služby ČR. Systém HACCP ale musely mít všechny provozy, které vařily víc než pětadvacet tisíc jídel měsíčně. Takže nejen stravovací zařízení věznic, ale i nemocnic a dalších institucí. Tak jsem založil firmu HASAP Gastro Consulting, která jako první v Česku tyto systémy začala zavádět.
Našimi klienty dnes jsou nejen vězeňská zařízení, ale také nemocnice, menzy, velké hotely a jejich řetězce, jako například CPI Hotels či Vienna House. Státní i nestátní sektor, včetně nadnárodních společností, jako jsou IKEA nebo letecká společnost Travel Service. Stali jsme se oporou stravovacích provozů, a to i v rámci prevence neblahých důsledků, kdy strávník neoprávněně nařkne poskytovatele stravování, že mu svým pokrmem poškodil zdraví. Tedy aby byl provozovatel stravovacího zařízení s to doložit správnou přípravu podaných pokrmů. Díky zavedenému systému HACCP je totiž stravovací zařízení schopno prokázat, jakou cestou příprava pokrmu prošla, za jakých hygienických podmínek a teplot byl pokrm připravován, jak skladován a podáván. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že žádný systém není samospasitelný a i zde hraje roli lidský faktor.

MVDr. Jan Váňa na konferenci mj. hovořil o zacházení se zvěřinou. Pane Žáčku krom toho, že jste vynikajícím kuchařem, jste i iniciátorem šíření mezinárodního projektu „Kde lovit“, podporujícího výkonnost turismu v regionech.
Myslivost mám pravděpodobně v genech. Můj děda, strejda, zkrátka všichni, byli hajní nebo myslivci. Životem mne tak provází úcta k přírodě a myslivosti, protože myslivec je nejdřív ochránce přírody a až potom lovec. Od slovenského kolegy a kamaráda doktora Kvasnici z Piešťan, který má web „Hunting / Kam poľovať“, jsem dostal nabídku, abych s ním na tomto projektu podporujícím hospodářský rozvoj regionů v rámci Slovenska, Rakouska, Česka, Polska a Maďarska formou lovecké turistiky spolupracoval. Projekt se v Česku ujal a daří se nám do něj zapojovat další a další honitby, hotely, lázeňská zařízení a v neposlední řadě turistické cíle tak, aby se o tradicích a možnostech myslivosti na území Slezska, Moravy a Čech dozvídali lovečtí hosté doma i v zahraničí. Web je směruje tam, kde dostanou stoprocentní službu, nejen co se lovu týče, ale i ubytování, stravování, doprovodných, poznávacích, relaxačních, rehabilitačních, lázeňských a dalších programů.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001