Menu

19. konference Sdružení lázeňských míst ČR

29. 11. 2016

Františkovy Lázně ve dnech 20. až 21. října 2016 hostily dvoudenní konferenci Sdružení lázeňských míst ČR (SLM) s názvem „Konkurenceschop­nost českých lázní v evropském prostoru“. Mimo jiné zahrnovala bloky: Branding destinace, Problematika místních poplatků, Aplikovaný výzkum v lázeňství, 25. výročí SLM – historie a budoucnost aj.

Konferenci pořádalo SLM ve spolupráci s agenturou CzechTourism a městem Františkovy Lázně. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ve svém projevu uvedl, že léčebné lázeňství vnímá nejen jako významnou součást českého zdravotnictví i medicíny jako takové, ale rovněž jako nástroj rozvoje lázeňských regionů. Zároveň řekl, že úhradová vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR pro rok 2017 navýší finance pro segment léčebného lázeňství o čtyři procenta a že jeho ministerstvo je připraveno podporovat balneologický výzkum. I z pohledu agentury CzechTourism jsou totiž jeho výsledky významným argumentačním nástrojem k prosazování českého lázeňství v zahraničí. Diskutována byla i otázka lázeňských a rekreačních poplatků. Z pohledu obcí kupní síla poplatku, jehož výše se od roku 1990 nezměnila, trvale klesá.
SLM si letos připomíná 25 let od svého založení. Předseda SLM Petr Kulhánek to komentoval: „SLM se během své existence stalo významným partnerem pro státní správu a výrazným propagátorem lázeňství. Určitě i zásluhou primátorů a starostů lázeňských míst a jejich sdružení se před dvěma lety uskutečnil ‚restart‘ lázeňství České republiky.“
V rámci konference byla Ing. Leně Mlejnkové udělena cena Osobnost českého lázeňství roku 2016. Do povědomí odborné veřejnosti se v devadesátých letech minulého století zapsala mimo jiné tím, že na Vysoké škole ekonomické v Praze přednášela obor „lázeňství“. Známa je i rozsáhlou publikační činností. V období krize českého léčebného lázeňství se aktivně zapojovala do boje za jeho záchranu.
Program konference najdete na adrese:
/…erencefl.pdf.

PR manažera Sdružení lázeňských míst ČR Marcela Huleho jsem po ukončení konference požádal o krátké vyjádření.
Konferenci jsme připravovali se zhruba devítiměsíčním předstihem. Jsme rádi, že byla ve Františkových Lázních, kde pan starosta Jan Kuchař uvítal na devadesát účastníků. Zavítal na ni také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, aby vyjádřil podporu lázeňským místům a léčebnému lázeňství. Rád bych prostřednictvím Všudybylu poděkoval nejen jemu, ale i ostatním účastníkům konference, partnerům Sdružení lázeňských míst ČR, hostitelskému městu Františkovy Lázně, Ministerstvu zdravotnictví ČR, Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, jeho agentuře CzechTourism, Karlovarskému kraji a dalším. V úvodu se hovořilo o brandingu destinace. Vedle příspěvku místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Ing. Ivo Bárka, ministra Němečka, prvního náměstka hejtmana a radního pro zdravotnictví a dopravu Karlovarského kraje Jakuba Pánika, ředitelky Odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj ČR Renaty Králové, generální ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové, prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy, předsedy našeho sdružení, primátora Karlových varů Petra Kulhánka a dalších posluchače zaujal vypravěčsky poutavý příspěvek viceprezidenta Svazu evropských lázní Martina Plachého „České lázně jako v pohádce“ – fikce líčící poutavým způsobem lázeňství v Česku jako ten nejpodporovanější segment cestovního ruchu v naší zemi. Byl to jeden z mnoha příspěvků celé konference, které přispěly k dobré úrovni celé akce. Rovněž zaznělo téma místních poplatků a statutů lázeňských míst. Témata, která nejsou dlouhodobě dořešena, a bylo by to třeba, byť konkrétně lázeňské statuty nově vznikají a jsou schvalovány. V neposlední řadě výzkum v oboru balneologie byl v uplynulých desetiletích zanedbáván, a tak vyvstává potřeba i tuto záležitost diskutovat a především řešit. To už bylo téma druhého konferenční dne, zahájeného Jiřím Schlangerem, místopředsedou Rady Výzkumného ústavu balneologického. Myslím si, že rozhodně ne nezajímavým příspěvkem bylo vystoupení předsedy kontrolní komise SLM a starosty města Klimkovic Zdeňka Husťáka, který přednesl příspěvek shrnující činnost sdružení za čtvrtstoletí své existence. Výročí, které si právě v letošním roce připomínáme.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids