Menu

Známé osobnosti zahájily pohádkovou výstavu.

04. 10. 2018

V úterý 2. října 2018 Botanická zahrada hl. m. Prahy slavnostně zahájila výstavu dýní, která je vrcholem podzimního programu pro veřejnost. Symbolického dlabání dýní se zúčastnily známé osobnosti se svými dětmi: Štěpánka Duchková se syny, Alžběta Stanková s dcerou, Karla Mráčková s dcerou, Eva Decastelo s dcerou, Kristýna Janáčková se synem, Lucie Dvořáková - DJ Lucca se syny, Lucia Šoralová s dcerami a Martina Šmuková se synem. Nejen děti, ale i dospělí se mohou až do 21. října vydat doslova z pohádky do pohádky. Jednotlivá aranžmá zachycují výjevy z oblíbených dětských příběhů. Potkat tak můžete například tříhlavého draka, Sněhurku, vodníka, čarodějnici i čerta. Hádejte spolu s dětmi, z jaké pohádky daný výjev pochází. Užijte
si pohádkový podzim v Botanické zahradě hl. m. Prahy.
Ačkoliv tykvovité rostliny pocházejí původně z amerického kontinentu, vybudovaly si v uplynulých letech své pevné místo jak v našich zahrádkách, tak i v české kuchyni. V Botanické zahradě hl. m. Prahy se s nimi návštěvníci mohou setkávat na pravidelných výstavách už od roku 2004. „I tentokrát návštěvníkům v Ornamentální zahradě představíme sortiment několika desítek odrůd dýní, a to jak okrasných, tak těch jedlých. Zejména nejmenší návštěvníky potěší pohádkoví hrdinové vytvoření z dýní a dalších přírodních materiálů,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava dýní vznikla ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou (Statek Suchdol), Školním statkem Středočeského kraje – středisko Mělník a Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., v Olomouci. Svými veselými barvami umějí dýně rozzářit i pošmourné podzimní dny. Na letošní pohádkové výstavě je doplní oblíbené chryzantémy a další podzimní květy a přírodní materiál. „Hravé tvary dýňových plodů probouzejí fantazii. Proto jsme pro letošní rok zvolili pohádkové téma, které bude blízké zejména dětem. Věříme ale, že i dospělým návštěvníkům připomene poetiku jejich dětství plného her, princů, princezen a dalších postav,“ zve na výstavu Radka Pšeničková, náměstkyně pro útvar marketingu a PR. V prostoru Ornamentální zahrady a expozice Stráň bude k vidění například ježibaba z Perníkové chaloupky, Sněhurka a sedm trpaslíků, vodník a mnoho dalších pohádkových hrdinů. Chybět ale nebude ani edukativní část, kde se návštěvníci seznámí s rozsáhlým sortimentem odrůd. Obdivovat tak mohou širokou škálu barev a tvarů těchto obdivuhodných plodů. Poslední víkend výstavy 20. a 21. října si malí i velcí užijí dýňové hrátky. Dýně si budou moci ozdobit dle svého vkusu pomocí podzimních přírodnin a své výtvory si pak odnesou s sebou domů. Dlabání dýní je starou keltskou tradicí, pokračovat v ní budeme v botanické zahradě 31. října během oslavy svátku Halloween. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a drobné úkoly. V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod zahradou s rozsvícenými dýňovými lucernami.

K dýňovému podzimu patří i dýňové občerstvení
K všeobecné oblibě dýní přispívá kromě jejich estetické hodnoty i možnost různorodého kulinářského využití. „Většina tykví se pěstuje pro jedlé plody, které se upravují na slaný i sladký způsob. Sušené se tradičně mlely na mouku nebo se kvasily na alkoholické nápoje. Některé tykve poskytují olejnatá semena, jedlé květy anebo se jejich listy vaří jako špenát,“ uvádí Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin. Se sortimentem tykvovitých rostlin se návštěvníci mohou seznámit i nyní na konci léta na ukázkovém políčku v severní části venkovních expozic. Během výstavy dýní by si nikdo neměl nechat ujít možnost ochutnat například výbornou dýňovou polévku nebo speciální dýňové smoothie nabité pozitivní energií, která je během sychravých podzimních dnů velmi potřeba. Dýňové občerstvení nabídne rostlinné bistro nazvané přiléhavě Botanická na talíři. Nachází se v dřevěném altánu nedaleko Japonské zahrady a pro návštěvníky je otevřené od loňského jara. V nabídce tu mají originální vegetariánské pohoštění, raw dorty i výbornou kávu citlivě doplněnou rostlinnými mléky. Místní specialitou jsou různorodé ovocné koktejly neboli smoothie. Menu se obměňuje každý týden.

Kalendář akcí říjen – listopad 2018


Dýňový podzim 
22. 9. – 21. 10.
Ornamentální zahrada
Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, a botanická zahrada vám tuto paletu přiblíží na již třinácté výstavě dýní. Kromě ukázek kultivarového sortimentu tykvovitých rostlin se už tradičně můžete těšit na bohatá aranžmá z dýní.

Procházky zahradou s odborníkem  
vybrané soboty, 14.00 a 16.00
Venkovní expozice
  6. 10.   Petr Hanzelka – Podzimní záhonové trvalky a okrasné trávy 
13. 10.   Tomáš Vencálek – Javory, podzimní barvy
(Sraz u pokladny v ul. Nádvorní)

Nikdy nejsi sám aneb Tajemství symbiózy
12. – 28. 10.
9.00–17.00
Další ročník výstavy, na které využijete všechny smysly, vás seznámí s tajemnými vztahy v přírodě jak mezi rostlinami, tak i mezi rostlinami a živočichy. Všech exponátů je dovoleno se nejen dotýkat, ale některé budete moci i ochutnat nebo si k nim přivonět. Opět nebude chybět zvukový průvodce a popisky v Braillově písmu. K dispozici je i průvodcovská služba. Rezervace prohlídky s průvodcem předem na e-mailu: pruvodci@botanicka.cz. Letošní výstava vznikne díky spolupráci se zahraničními partnery ze Švédska, Maďarska a Polska v rámci projektu Erasmus+ KA2, viz www.garden-comein.com.

skl


Dýňové hrátky
20. – 21. 10.
Stráň
Přijďte do botanické zahrady popustit uzdu své fantazii a tvořivosti a vytvořte si z dýní skřítky, postavičky či dekorace. Tvořit může každý, záleží pouze na zručnosti a tvůrčí odvaze. Výtvory si lze odnést s sebou domů.


Halloween
31. 10.
16.00–19.00
Ornamentální zahrada
Dlabání dýní v období Dušiček je starou keltskou tradicí, pokračovat v ní můžete i v botanické zahradě. Dýně bude možné zakoupit přímo na místě. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a drobné úkoly. V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod s rozsvícenými dýňovými lampiony. Během odpoledne a večera bude také možnost zakoupit v občerstvení špekáček, opéct si ho a posedět u ohně. S sebou si nezapomeňte vzít oblečení, které je možné umazat, lžíci a nůž na dlabání.

Svatomartinský přípitek
11. 11.
od 11.00
Vinice sv. Kláry
Přijďte i letos ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak tajemství kvality nového ročníku. 

Adventní tvoření
24. – 25. 11.
10.00–16.00
Zázemí administrativní budovy Vánoce jsou svátkem klidu a pohody a všichni se na ně dlouho těšíme a připravujeme. Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro své blízké.

Změna programu vyhrazena.

Připravila Darina Miklovičová.


www.botanicka.cz

 



Archiv
for kids