Menu

Vítězem soutěže EDEN 2017 se staly Orlické hory a Podorlicko

16. 11. 2017

Excelentní evropská destinace s jedinečným kulturním produktem – to jsou Orlické hory a Podorlicko – Zámky na Orlici, vítěz letošního ročníku soutěže EDEN. Tématem projektu Evropské unie, který zviditelňuje méně známé evropské regiony, byl pro letošní rok kulturní turismus. Vítěz i finalisté letošního ročníku byli oznámeni na Fóru cestovního ruchu 15. listopadu 2017 v Táboře.

Zámky na Orlici jsou produktem vysoké kulturní hodnoty, který čerpá nejen z výjimečné koncentrace kulturních památek, které spojuje řeka Divoká Orlice, ale je navíc postaven na atraktivním tématu stále živých příběhů zdejších šlechtických sídel, na osobnostech významných šlechtických rodů, které zde mají své kořeny a zámky mají opět ve svých rukách. Každý ze zámků má svou výjimečnou a specifickou nabídku, zámky si nekonkurují a návštěvníkům tak přináší na jednom místě velmi zajímavou nabídku, která nemá, i co do koncentrace historických sídel, v republice obdoby. Prohlídku zámků je možné spojit s posezením v zámeckých kavárnách, cukrárnách či restauracích, procházkou parky a oborami nebo návštěvou některé z kulturních akcí. „Region nabízí různorodé turistické cíle. Najdeme zde nejen hrady, zámky, technické památky a vojenské pevnosti, ale i přírodní krásy, které jsou ideální pro pěší a cyklistické výlety,“ komentuje vítěze Lenka Nováková, která má kulturní turismus v agentuře CzechTourism na starosti.
www.mojeorlickehory.cz

Druhé místo v soutěži obsadily Poutní stezky Východní Moravy. Východní Morava je prostoupena hlubokou více než tisíciletou tradicí křesťanství. Poutníci zde naleznou nejen bohatství památek víry a lidské dovednosti od dob slovanských věrozvěstů až po současnost, ale zejména nezapomenutelnou atmosféru památných míst s jejich příběhy. Putování patří mezi aktivity tzv. slow turismu. Nabízí aktivní a šetrné poznávání krajiny, historie, kultury, a současně dává prostor k odpočinku, regeneraci sil, poznávání místní gastronomie, setkávání turistů s místními komunitami. Poutní trasy Cyrilometodějské stezky, jež jsou součástí Poutních stezek, jsou určeny nejen poutníkům, ale všem, kteří chtějí poodhalit tajemství evropské kulturní identity a cyrilometodějského odkazu, v němž se snoubí moudrost jazyka, řád zákona a úcta k druhým.
www.vychodni-morava.cz

Třetí místo v letošním ročníku soutěže získalo Broumovsko. Broumovsko je místem, kde své stavební schopnosti poměřuje příroda s člověkem. Na jedné straně broumovský klášter – barokní perla otce a syna Dientzenhoferových, na druhé straně jedinečná přírodní rezervace s dech beroucími skalními útvary, roklemi a vyhlídkami.
www.broumovsko.cz

EDEN (European Destinations of ExcelleNce) je projekt Evropské komise, jehož hlavním cílem je podpora udržitelného cestovního ruchu ve státech Evropské unie. Hlavní náplní projektu je soutěž o excelentní destinaci cestovního ruchu, která probíhá v participujících státech každoročně již od roku 2007. Soutěž cílí především na méně známé evropské regiony. Česká republika se tohoto projektu účastní od roku 2009 a národním koordinátorem je agentura CzechTourism.
Připravila Michaela Klofcová.

http://ec.europa.eu/eden



Archiv
for kids