Menu

Velikonoce v České Kanadě?

20. 03. 2018

Přemýšlíte, jak strávit prodloužený velikonoční víkend? Turistická oblast Česká Kanada nabízí spoustu zajímavých akcí spojených s oslavou svátků jara. Po zimní pauze se návštěvníkům znovu otevírají památkové objekty a některá muzea a galerie. Přístupné budou i vyhlídkové věže a rozhledny. Originální svezení nabízí velikonoční parní vlak.
Bohatý velikonoční program je připraven v Dačicích. V areálu zámku proběhne v neděli 25. března tradiční velikonoční jarmark s prodejem kraslic, pomlázek, perníků, hraček a k vidění budou i ukázky řemesel. Kromě toho v Městském muzeu a galerii Dačice je od 18. března do 15. dubna k vidění velikonoční výstava výrobků od místních obyvatel. Také interiéry zámku budou velikonočně vyzdobeny a naskytne se vám jedinečná možnost si je nejen prohlédnout, ale zároveň si poslechnout výklad doplněný o zajímavé informace o oslavách Velikonoc v dřívějších dobách. Každý den od 29. do 31. března se můžete ve městě zúčastnit i tradičního předvelikonočního hrkání, které pořádá místní dům dětí a mládeže. Za příznivého počasí bude zpřístupněna věž kostela sv. Vavřince, ze které se naskýtá fantastický výhled na Dačice a okolí.
Také Jindřichův Hradec ožije velikonoční atmosférou. Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec pořádá velikonoční prohlídky s výstavou „Splašená vejce“. Na prohlídkové trase, kterou si výjimečně můžete projít individuálně, bude instalována bezmála tisícovka vajec mnoha barev a velikostí. V sobotu 31. března se na svou cestu vydá velikonoční parní vlak, kterým se můžete svézt a užít si zábavný program na trati z Jindřichova Hradce do Hůrek a zpět.  Na Bílou sobotu se v centru Jindřichova Hradce a v Muzeu Jindřichohradecka koná také Velikonoční veselice s pletením pomlázek, malováním kraslic, zdobením perníčků, hudebním doprovodem a velikonočním průvodem v čele se stromem kraslicovníkem a s velkými řehtačkami. Děti zabaví návštěva Staré radnice, kde v neděli 1. dubna bude slavnostně zahájena nová výstava Pohádky nejen na večer s novým tématem Trnkový svět a jistě je potěší i nové modelové kolejiště v expozici Železnice hrou.  Na velikonoční svátky znovu otevírá Dům gobelínů, kde budou připraveny komentované prohlídky s průvodcem a možností podívat se na tkadleny při práci.
Zamíříte-li na zámek Červená Lhota, který se po zimní pauze také otevírá, zvažte i návštěvu nedalekého městečka Deštná a jeho dvou muzeí – leteckého a provaznického. V obou vás ochotně provedou po předchozí objednávce.
Ve Slavonicích se na Velký pátek vyráží pro poklad – na turistickou akci s hrami jsou zváni dospělí i děti.  Ve Spolkovém domě budou od 28. března do 1. dubna připraveny tvořivé dílny, divadlo a zajímavé ochutnávky. Otevřena bude také kavárna s nabídkou velikonočních specialit. Slavonice z výšky si v případě zájmu a příznivého počasí můžete prohlédnout z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. Přístupný bude i dům U Giordanů, kde se můžete podívat na nově zrestaurovanou luteránskou modlitebnu ze 16. století. Tvořiví jedinci by měli zvážit návštěvu známé keramické dílny v Maříži, kde na ně čeká malování hrnků, sousta krásné keramiky a v restauraci pak velikonoční menu s králíkem a velikonoční nádivkou. Mezi památkové objekty, které po zimě otevírají své brány, se zařadí také nedaleký hrad Landštejn a zámek Dobrohoř. Za příznivého počasí bude přístupná i rozhledna U Jakuba u Kunžaku. Velikonoční zelené pivo můžete pak ochutnat v Zámeckém pivovaru Český Rudolec.
Velikonoce v České Kanadě slibují spoustu zážitků pro celou rodinu. Udělejte si výlet a užijte si je naplno.
Připravila Petra Vacková.

www.ckanada.cz
www.jiznicechy.cz/ceskakanada
www.facebook.com/ckanada.cz 

 



Související články


Z domova Lázeňství

Desátý ročník soutěže EDEN zná své finalisty

Jedinečný projekt Evropské komise EDEN (European destinations of Excellence) má za cíl zviditelňovat méně známé turistické destinace, a...

29. 08. 2019

číst dál


Mice Z domova

František Křižík těsně porazil Jana Žižku

"Šestisté výročí je významným mezníkem, a ještě ke všemu příznačně v mém funkčním období. Jsem totiž starostou za hnutí Tábor...

05. 03. 2020

číst dál


Archiv