Menu

Vánoční prohlídky na zámku v Děčíně

06. 12. 2018

Po roce se opět přiblížil čas vánoční, tedy čas, na který se těší především děti. Dospělí se pak těší na radost v jejich očích, když najdou pod stromečkem to, co si nejvíc přály. Radost a těšení se zůstalo stejné dnes jako v minulosti. Na zámku v Děčíně představí, jak vypadaly svátky v rodině Thunů. Dříve byly svátky především časem dobročinnosti. Ve šlechtických rodinách bylo obvyklé, že se nadělovaly dárky i potřebným. Na děčínském zámku tomu nebylo jinak. O tom se mohou návštěvníci přesvědčit během speciálních vánočních prohlídek. Při nich se přenesou do doby, kdy na zámku žila rodina knížete Jaroslava Thuna, jehož manželkou byla kněžna Marie, zvaná Rischl. Vánoční prohlídky mají pouze omezené termíny. Rodinu knížete Jaroslava lze navštívit 27. a 28. prosince.
„Největší zálibou kněžny Marie bylo pletení. Traduje se, že pletla dokonce i za jízdy autem. Právě díky ní a její vášni pro pletací jehlice, nebyla dětem zámeckých zaměstnanců nikdy zima na uši, kněžna už od léta pletla a pletla,“ uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín. „Vánoční prohlídkou se tedy jako tenká nit nese téma pletení, vlny a dárků. Ocitneme se ve chvíli největších příprav štědrovečerní tabule, kdy po zámku pobíhají vnoučata knížete Jaroslava, kněžna se všude zjevuje se svým pletením, služebná Stázička má spoustu práce s přípravou cukroví a pan komorník se stále snaží vyhovět knížeti. A do všeho toho shonu přijde hlavní dárek pro paní kněžnu. Připomíná vám ten shon a zmatek vaši předvánoční domácnost? Udělá vám radost, že i jinde je to stejné? Pak si nenechte naše Vánoční prohlídky ujít,“ dodává Iveta Krupičková.
Vánoční prohlídky na děčínském zámku proběhnou 27. a 28. 12. Prohlídky jsou ve 14, 15, 16 a 17 hodin. Pro opozdilce a ty, kdo vánoční svátky budou trávit mimo Děčín, ještě zámek nabídne mimořádné prohlídky 5. ledna 2019 ve 14 a 15 hodin. Vstupenky na prohlídky je nutno rezervovat předem. Vstupné činí 150 Kč dospělí, 80 Kč děti nebo 350 Kč rodinné vstupné. Pokud se na zámek mezi svátky vypravíte, můžete návštěvu spojit i s výstavou loutek ze soukromé sbírky loutkoherce a sběratele loutek Svatopluka Horvátha. Ten je principálem Sváťova dividla, které s úspěchem uvádí loutkové pohádky i daleko za hranicemi Ústeckého kraje. Kouzelný svět dřevěných herců můžete obdivovat do 24. února 2019 během otevírací doby zámku.

ADVENTNÍ PROGRAM ZÁMEK DĚČÍN

so 15. 12. ZÁMECKÉ POHÁDKOVÉ ODPOLEDNE
15:00; zámek Děčín - Barokní sál
Jste zvědaví, jak slaví Vánoce zvířátka? Loutkovou pohádku JAK KOČIČKA S PEJSKEM SLAVILI VÁNOCE, uvádí Sváťovo dividlo z Litoměřic.  Jednotné vstupné 50 Kč. 

ne 16. 12. ZÁMECKÝ ADVENTNÍ TRH
10:00 – 18:00; zámek Děčín - hlavní nádvoří
Tradiční stánky plné drobných dárků a lákavých dobrot, adventní hudba, speciální vánoční prohlídky, pohádka pro děti, zámecký koláč. Celý den se můžete ladit do vánoční atmosféry. Vstup volný.

ne 16. 12. VÁNOČNÍ PROHLÍDKY
14:00, 15:00, 16:00 a 17:00; zámek Děčín - západní křídlo
Zajímá vás, jak trávila Vánoce rodina knížete Jaroslava Thuna? Pak vás zveme na návštěvu! Ocitnete se ve chvíli největších příprav a zmatků. Víc prozrazovat nebudeme… Vstupenky je nutno rezervovat předem. Vstupné: 150 Kč dospělí, 80 Kč děti, 350 Kč rodinné. 

ne 16. 12. KVĚTINA MILOSTI
19:00; zámek Děčín - Barokní sál
3. adventní koncert / Benefiční koncert pořádají Andělé bez křídel z.s. Účinkuje Hana Blažíková – zpěv a románská harfa. Vstupné: 200 Kč dospělí, 150 Kč děti/studenti/senioři/ZTP.

so 22. 12. ZÁMECKÉ POHÁDKOVÉ ODPOLEDNE
15:00; zámek Děčín - Barokní sál
Paní kněžna čte pohádky a příběhy o zimě, o Vánocích a sněhulácích. O přestávce vyrobíme lucerničky, se kterými si na závěr dojdeme do glorietu v Růžové zahradě pro Betlémské světlo. Vstupné: 50 Kč děti, 30 Kč doprovod.

ne 23. 12. GUITAR ARTE TRIO
18:00; zámek Děčín - Barokní sál
4. adventní koncert / Spoluúčinkuje sopranistka Zdena Cmuntová. Vstupné:  80 Kč základní / 50 Kč zlevněné.

čt, pá, 27. 12 - 28. 12. VÁNOČNÍ PROHLÍDKY  
14:00, 15:00, 16:00 a 17:00; zámek Děčín - západní křídlo
Zajímá vás, jak trávila Vánoce rodina knížete Jaroslava Thuna? Pak vás zveme na návštěvu! Ocitnete se ve chvíli největších příprav a zmatků. Víc prozrazovat nebudeme… Vstupenky je nutno rezervovat předem. Vstupné: 150 Kč dospělí, 80 Kč děti, 350 Kč rodinné.  

so 17. 11. - ne 24. 2. VÝSTAVA LOUTEK – SVÁŤOVO DIVIDLO
černá kuchyně 
Kouzelný svět dřevěných herců představuje sběratel a výborný loutkoherec Svatopluk Horváth. |Vstupné: 40 Kč základní / 20 Kč zlevněné.
Připravila Kateřina Goroškov.

www.zamekdecin.cz

   



Archiv