Menu

V Horáckém muzeu

15. 03. 2018

Jaroslav PETR - grafika, heraldika a ilustrace
Doslova nahlédneme pod trpělivé nástroje grafika, který ryje do vyleštěné mědi, také můžeme v tisku sledovat výsledek několikanásobného leptání, či šábrování matrice. Tyto ilustrace v Horáckém muzeu jsou pak pevně spjaty s problematikou Kraje Vysočiny, jižní Moravy a jsou laskavou výpovědí samotného autora. 
Jaroslav Petr o sobě říká: "Narodil jsem se v Prostějově, ale vyrůstal a vychován jsem u babičky Petrové - stolařové v nedalekých Vlachovicích. A dle starých zvyklostí se chodívalo jak do kostela na půlnoční, tak i k hrobům příbuzných na Kostelíčku, nebo koupit boty či lyže do Novýho Města na Moravě. Avšak pro maso, děti chodily přes Korejtka na Rokytno. Již jako mladík jsem nikdy neopomněl navštívit Horácké muzeum, kde jsem měl možnost vidět práce takových velikánů jako Josefa Jambora, Vincence Makovského, Jana Štursu, Jiřího Trnku, Antonína Slavíčka a v kostele pak skvělá sgrafita Karla Němce a jiné. Nádherný zvuk varhan, kde jsem mohl sedět vedle kamaráda mýho dědečka, který hrál Fugu G-dur od Johanna Sebastiána Bacha. 
Tady jsou mé první kroky k objevení něčeho krásnýho, tvořivýho a mělo by oslovit či přesvědčit pozorovatele o pravdivosti řemesla a umění - jako to uměl strejček Dvořáků na vlachovický kovárně. Tato výstava byla na jaře loňského roku prezentována v Praze -  v Senátu ČR ve Valdštejnském paláci, za účasti senátorů, významných grafiků, ilustrátorů a heraldiků. Zdobila Nástupní halu Jihomoravského krajského úřadu při návštěvě pana prezidenta Miloše Zemana v Brně. V neposlední řadě tyto práce byly na Senátorském koštu v Břeclavi, kde prezentovaly naše vinaře. Ojedinělé práce s historií a heraldikou zdobí nejen města a obce  Kraje Vysočiny, Jihomoravského kraje, ale i města celé České republiky. Za všechny bych zmínil : Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Mikulov, Jihlava, Nové Město na Moravě, Svitavy, Česká Třebová, Hlohovec, Prostějov, Hrušovany nad Jevišovkou, Moravský Krumlov a jiné, které jsou pak středem zájmu a pozornosti."

  
Autorkou této soukromé sbírky je rodačka z Nového Města na Moravě, žijící v Pohledci u Nového Města. Již od malička zkoušela přijít na tajemství ručních prací, které se snažila sama naučit v průběhu svého života. Snaží se neustále zdokonalovat. V mládí jí učarovaly obrázky Josefa Lady a svoji první kraslici namalovala v pěti letech. Svým dětem se snažila ušít košilky, uháčkovat soupravičky, uplést, co se dá. Vyšít dekoraci do kredence, ubrusy nebo halenku. Vyrobit dětem ozdoby na stromeček i hračky. Postoupila k přírodním dekoracím ze šišek, proutí, slámy, sena, juty, provázků, kořením, ale i z betonu. Ženicha a nevěstu na láhvi od šampusu, drátkované stromy, malované svatební stromy i květinovou výzdobu. Žádné technice se nebrání. Sbírka kraslic vznikla v průběhu posledních 30 let. Všechny jsou vyrobené rukama autorky. Vyjímku tvoří pouze vejce dřevěná, skleněná a keramická, která jsou autorkou pouze dozdobena. Náměty jsou posbírané z knih, výstav, časopisů, ale i z přírody nebo záclon, upravené do vlastní podoby. Záměrem autorky je ukázat nepřebernou škálu technik, které lze na kraslice použít. Vybere si každý dle svého vkusu, od tradičních až po ty moderní. Autorka kraslice nesbírá, ale sama vytváří. Nejdříve se musí s danou technikou seznámit, sehnat materiál, následně proběhnou zkoušky a výsledek musí posoudit každý sám. Autorka předesílá, že nemá žádnou uměleckou školu a věří, že drobné chyby jí budou odpuštěny. Všechny dekorace, které výstavu provází, jsou také dílem autorky. Cílem bylo soustředit na jednom místě co nejvíce kraslic, aby si každý vybral. Mohou zárveň sloužit jako vzory pro dětskou fantazii a tvořivost ve školách a různých dílnách. Sbírka ke dnešnímu dni čítá 1611 kraslic. Do budoucna ji chce autorka zdvojnásobit. Přeje všem hodně trpělivosti při tvoření.
Připravila Alice Hradilová.

https://hm.nmnm.cz/
www.nmnm.cz



Archiv
for kids