Menu

Slavnosti svobody 3. – 6. května v Plzni

05. 04. 2018

Plzeň od čtvrtka 3. do neděle 6. května zaplní velkolepé Slavnosti svobody 2018. Nenechte si ujít unikátní příležitost vydat se v čase zpět do května 1945 a znovu se nadechnout povznášející atmosféry plné naděje, kterou do osvobozené Plzně, jako jediného velkého českého města, přivezla spojenecká vojska v čele s 3. americkou armádou generála George Pattona! Čtyřdenní program je nabitý tradičními akcemi i atraktivními novinkami pro návštěvníky všech generací. Připravena jsou setkání s veterány, Convoy of Liberty, vojenské dobové kempy, vzpomínkové akty, tematické výstavya řada koncertů. 
Vzhledem k historickým okolnostem jsou plzeňské Slavnosti svobody vskutku nezapomenutelnou událostí, jedinečnou v rámci celé České republiky. Na zahajovacím koncertě zahraje proslulý The Count Basie Orchestra z USA, držitel 18 cen Grammy, a oslavy vyvrcholívzpomínkovým setkáním u památníku Díky, Ameriko!K nejvzácnejším hostům patří američtí a belgičtí veteráni, kteří v roce 1945 přinesli Plzni svobodu,vnuk generála Pattona George Patton Waters a další osobnosti. Mimořádným zážitkem bude jízda vojenských historických vozidel s více než 200 kusy techniky Convoy of Liberty v sobotu 5. května. Konvoj přeletem doprovodí současné vojenské letouny a nejslavnější a nejlepší stíhací letadlo britského královského letectva za druhé světové války Spitfire.
Autentický tábor 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády se usídlí v parku za obchodním centrem Plaza. K vidění tady bude i polní letiště s dvoumístným průzkumným letadlem Piper L4H a poprvé také tábor RAF britského královského letectva. Královské letectvo a navíc ženské pomocné letecké sbory (WAAF) připomene i kemp v prostoru U Zvonu, Camp Raiders s expozicí americké pěchoty bude mít své stanoviště před kulturním domem Peklo. Poválečnou euforii navodí rozmanitá hudební vystoupení, výstavy, pietní akty či dobové módní přehlídky. Připraveny jsou koncerty kapel Jelen, Mydy Rabycad, znít bude swing a jazz v podání orchestrů Pilsner Jazz Band, Big Band Klatovy nebo Hradecký Big Band. Součástí atraktivního doprovodného programu jsou například prohlídky bytových interiérů navržených světoznámým architektem Adolfem Loosem, Den otevřených dveří Českého rozhlasu, DEPO Street Food Market v DEPO2015 a mnoho dalšího.
Připravila Michaela Rozšafná.

www.slavnostisvobody.cz
www.visitplzen.eu



Archiv
for kids