Menu

Rušno na hotelovém trhu v Praze

08. 10. 2018

Na hotelovém trhu v Praze je pořádně rušno. Nejen díky počtu turistů, mění se i majitelé a provozovatelé hotelů. Cestovnímu ruchu se dobře daří, turistů přibývá, obsazenost hotelů roste. Letošní sezona je tak zajímavá i z hlediska investic, investice do hotelu je opět zajímavou příležitostí.
Zvyšuje se zejména poptávka po koupi hotelů v centru hlavního města. Letos v létě dokončila společnost JAN Hospitality prodej čtyřhvězdičkového hotelu Plaza Alta v Praze 7 na Ortenově náměstí. Hotel má 87 pokojů, konferenční místnost, podzemní garáže a restauraci se zahrádkou. Novým operátorem hotelu je silná hotelová skupina Czech Inn Hotels. „Původně zde stával hotel Morávek, postavený za první republiky, patřící rodině Morávků. V roce 1993 byl zbourán a na jeho místě vyrostl nový nárožní hotel s podzemními garážemi. Do roku 2006 byl hotel provozován pod značkou Best Western,“ upřesňuje Jan Adámek ze společnosti JAN Hospitality, která obchodní transakci realizovala. „Podle našeho šetření je v Praze cca osm set hotelů, z nichž jenom 17 % provozují zahraniční řetězce. Naopak ve světě bývá poměr téměř opačný,“ doplňuje Adámek. A upozorňuje, že hotelový trh nabízí slibné příležitosti nejen v hlavním městě, ale po celé České republice. V Praze se letos prodalo několik hotelů, další změnily operátora. Například Cukrovarnický palác na Senovážném náměstí před několika týdny koupil rakouský developer UBM, který zde plánuje vybudovat pětihvězdičkový hotel. Dle analýzy poradenské společnosti JAN Hospitality by zde mohlo být 180 pokojů kategorie 5*, s průměrnou velikostí pokoje přesahující 35 m2. Budova samotná má čistou užitnou plochu přes 15 700 m2, a přiléhá k ní venkovní parkoviště o velikosti 679 m2.
Na Václavském náměstí v budově bývalé České spořitelny vyrostl Hotel Pytloun s více než 50 pokoji, který patří do řetězce Pytloun Hotels. Tato společnost byla doposud aktivní hlavně na severu Čech, zejména v Liberci.
Nedávno byla také zahájena rekonstrukce hotelu Evropa na Václavském náměstí, který se změní v pětihvězdičkový hotel značky W ze sítě Marriott. Hotel by se měl otevřít v roce 2020.
Podle prognóz JAN Hospitality přesáhne letošní obsazenost hotelů v širším centru Prahy 87 %, a to i navzdory skutečnosti, že dobrá třetina všech turistů, kteří do Prahy přijedou, bydlí v soukromých bytech přes portály typu Airbnb. Celkem budou mít pražské hotely obsazenost kolem 83 % včetně hotelů na okraji, a zřejmě půjde o rekord. Zatím nikdy nebyla celoroční obsazenost vyšší a ani průměrné ceny za pokoj a noc nikdy nebyly vyšší, než budou v roce 2018. V roce 2017 činila celopražská obsazenost 81 %, průměrná cena za pokojonoc byla necelých 88 EUR. Jistou zajímavostí je, že v červenci 2018 klesla obsazenost v Praze oproti červenci 2017, a to z 76,2 % na 75,3 %. Ve stejném období nicméně vzrostla průměrná cena za pokojonoc z 85,54 EUR (2017) na 88,76 EUR (červenec 2018), což je nárůst o 3,8 %. (zdroj STR Global).

www.jan-hospitality.com



Archiv
for kids