Menu

Rumový festival poprvé v Dominikánské republice

27. 04. 2018

K Dominikánské republice patří neodmyslitelně rajské pláže, koloniální památky i typické místní produkty. Vedle doutníků, kakaa a kávy se jedná o třtinový rum, jinak nazývaný „vitamín R“. Město Puerto Plata na severním pobřeží bude 6. a 7. července hostit historicky první ročník Rumového festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na degustace, hudební a taneční vystoupení, workshopy a výstavy. 

„Dominican Rum festival“
proběhne v městském parku Puerto Plata a v amfiteátru La Puntilla. Akci pořádá Turistická centrála města Puerto Plata ve spolupráci s Ministerstvem cestovního ruchu Dominikánské republiky. Vstupenky se dají koupit na prodejnách Uepa Tickets, CCN Servicios, Supermercados Nacional, JUMBO a na pobočkách Turistické centrály Puerto Plata. 

Rum jako vývozní artikl
Podle údajů Dominikánské asociace rumových producentů (Adopron) se v zemi v loňském roce vyrobily celkem tři miliony krabic třtinového rumu v hodnotě 125 milionů USD. Dominikánské rumy se vyvážejí do sedmdesáti zemí po celém světě, nejčastěji do Spojených států amerických, Kanady, Španělska a Itálie.

Jaké rumy ochutnat
Historie rumu v Dominikánské republice sahá až do koloniálních dob kolem roku 1493. Hlavní rozmach nastal v 19. století v souvislosti s průmyslovou výrobou. Mezi nejznámější a světově nejrozšířenější patří rumy firmy Brugal. Spolu se značkami Barceló a Bermúdez tvoří vyhlášenou skupinu tzv. „Tří B“. Původ v Dominikánské republice má také Siboney či rumový elixír Capitan Bucanero z rozinek a macerovaných švestek.

Brugal Ron Factory
V zemi funguje několik rumových továren a alespoň jednu z nich byste během dovolené rozhodně měli navštívit. Každý producent má svůj vlastní recept na výrobu, který se liší v druhu cukrové třtiny a surovině, z níž vzniká výsledný produkt. Použít se dá buď melasa, nebo vylisovaná šťáva z cukrové třtiny. Následuje proces fermentace, destilace a zrání v dubových sudech. Komentovanou prohlídku s ochutnávkou můžete absolvovat například v Brugal Ron Factory. Továrna má pobočky ve městě San Pedro de Macorís na jižním pobřeží a v Puerto Plata na severu země. 

Čistý, nebo míchaný?
Rum se vyrábí v bílé a tmavé variantě. Zatímco tmavý si nejlépe vychutnáte čistý s ledem, nebo bez ledu, bílý se využívá jako základ při přípravě míchaných nápojů. Mezi nejoblíbenější koktejly patří Piňa Colada, Santo Libre (rum a 7-Up / Sprite), nebo Ron Cola (rum s kolou). Populární je také Coco Loco, rum nalitý do čerstvě naseknutého kokosu, nebo místní specialita mamajuana, což je směs rumu, červeného vína, medu a sušených větviček. Nápoj se pije při čištění jater a ledvin a údajně funguje i jako afrodiziakum. Název je odvozen z francouzského dame jeanne (označení pro demižon). Slovo se v hispánských zemích změnilo na damajuana a v Dominikánské republice na mamajuana. Mamajuanu si můžete jednoduše připravit doma po návratu z dovolené. Hlavní ingredienci, tedy sušenou kůru, větvičky a bylinky koupíte na kterémkoli tržišti nebo v obchodu se suvenýry v Dominikánské republice. Do lahve přilijete z jedné třetiny bílý rum a necháte 3-4 týdny vylouhovat. Poté stačí přidat červené víno a dvě až čtyři lžíce medu podle toho, jak sladkou chcete mamajuanu mít.
Připravila Simona Juránková.

www.godominicanrepublic.cz  

 



Archiv