Menu

Radnice dokořán 2018

22. 08. 2018


Předposlední srpnovou středu se v Praze uskutečnila tisková konference k oslavám 680. výročí založení Staroměstské radnice. Radní hl. m. Prahy Jan Wolf, statutární zástupce Prague City Tourism Petr Slepička, vedoucí Staroměstské radnice Antonín Baloun, ředitelka Odboru služeb MHMP Iveta Pekárková a vedoucí Provozního oddělení MHMP Lukáš Stránský pohovořili o Staroměstské radnici jako jedné z nejdůležitějších pražských památek, o probíhající rekonstrukci a především představili unikátní program akce Radnice dokořán 2018, která se koná pod záštitou primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové, radního pro kulturu hlavního města Prahy Jana Wolfa a starosty městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého. Jejím pořadatelem je Prague City Tourism ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Na realizaci se podílí Úřad městské části Praha 1, Pražské vodovody a kanalizace, Novoměstská radnice a Galerie Ambit.

 

 Program 4. ročníku oslav výročí založení Staroměstské radnice v Praze
13. – 18. září 2018
Program oslav vám umožní zavítat do reprezentačních sálů Staroměstské radnice a jejího podzemí, zcela výjimečně si prohlédnout svatební síně a také sestoupit do kanalizace pod radnicí. Mimořádnou součástí prohlídky budou běžně nepřístupné sklepy radničních domů na Malém náměstí a unikátní podzemní tunely mezi radničními budovami. Otevřou se i netradiční vyhlídky na náměstí a čerstvě zrestaurovaný mechanismus orloje. Umožní navštívit Rezidenci primátora, bývalou Andělskou kolej i Novoměstskou radnici. Součástí budou bloky tematických přednášek (rekonstrukce věže radnice, osobnosti z dějin, architektura), hudební vystoupení (populární i chrámová hudba) i speciální akce (odhalení oltáře). Mimořádný program bude patřit i dětem.

čtvrtek 13. září


Jiřík z Kunštátu a Poděbrad
Přednáška o životních osudech, politickém vlivu a především významu českého krále, který byl jako jediný náš panovník zvolen do čela Českého království právě na Staroměstské radnici. Přednáší PhDr. Jaroslava Nováková.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 17:00 v Sále architektů (4. patro SR)

 
Reprezentační prostory Prahy
Na tematické prohlídce poznáte místa, kde se odehrává ceremoniální život Prahy. Navštívíte slavnostní i běžně nepřístupné obřadní síně Staroměstské radnice a zavítáte do pompézních interiérů Rezidence primátora na Mariánském náměstí, kde se oficiální akty konají především.
• délka prohlídky: 150 minut
• začátek prohlídky: 18:30 před vraty SR

skle
Podzemí radničních budov
Tematická prohlídka o květnových událostech roku 1945. Jak vypadaly poslední dny druhé světové války na pražské radnici? Na unikátní prohlídkové trase sestoupíte do běžně nepřístupných podzemních prostor radničních budov, odkud bylo částečně řízeno pražské povstání, a poprvé v historii budete moci projít podzemním tunelem mezi Staroměstskou radnicí, Novou radnicí a Novou úřední budovou. Výklad doplní řada dobových fotografií a videí.
• délka prohlídky: 120 minut
• začátek prohlídky: 11:00 a 14:00 před vraty SR
• upozornění: Prohlídka je určena pouze dospělým a fyzicky zdatným jedincům – trasa zahrnuje průchod z;úženými a sníženými prostory, její součástí je i lezení po žebříku. Nutností vlastní svítilna.

 pátek 14. září

z_veze_sun
Primátor Otakar Klapka
Přednáška připomene osobnost primátora Klapky v souvislosti s historií protektorátní Prahy. Období, v němž stanul v čele města, patří v historických kapitolách metropole k těm nejsložitějším. Nacistické zvůli se jen těžko mohl zavděčit svým vlasteneckým postojem. V tomto duchu také řídil politiku města. Přednáší PhDr. Jaroslava Nováková.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 17:00 v Sále architektů (4. patro SR)

 sobota 15. září 

lz3xbfbq.jpeg
Za osobnostmi radnice

Tématická prohlídka s programem pro děti. Dobrodružné putování malých návštěvníků interiéry Staroměstské radnice. Významné osobnosti z dějin radnice, tajemné hádanky, výpravné scény i honba za klíči od truhly s pokladem budou součástí netradiční prohlídkové trasy, odkud nikdo neodejde s prázdnou. Program zpestří i vystoupení trubačů.
• délka prohlídky: 150 minut
• začátek prohlídky pro děti ve věku 5-8 let: 9:00 a 11:00 před vraty SR
• začátek prohlídky pro děti ve věku 9-12 let: 13:00 a 15:00 před vraty SR• upozornění: Dítě nebo skupinu dětí smí doprovázet pouze jeden dospělý příslušník.

orloj
Pražský orloj – dějiny, zajímavosti a restaurování
Stručné dějiny Staroměstského orloje, osudové okamžiky v jeho historii, rozšířené omyly a mýty budou tématem přednášky Petra Skály. Pražský orlojník představí i průběh restaurování orloje, které přineslo řadu patrných i běžnému návštěvníkovi neviditelných změn.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 10:00 v Sále architektů (4. patro SR)

 vez_mrize
Rekonstrukce věže radnice z pohledu autora
Přednáška o projektu na rekonstrukci středověké věže Staroměstské radnice představí historickou stavbu nejen jako památku s množstvím významných architektonických pozoruhodností, ale ukáže i její význam v dějepisných souvislostech. Výklad architekta Petra Malinského, autora projektu rekonstrukce věže, doplní řada fotografií a plánového materiálu z realizace díla.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 14:00 v Sále architektů (4. patro SR)

andel
Rekonstrukce věže očima fotografa
Jak se fotí oprava věže Staroměstské radnice a jejího orloje? Přednáška renomovaného fotografa Martina Frouze Vám zprostředkuje pohledy za lešení i do dílen jednotlivých restaurátorů. Uvidíte proměnu celé stavby v průběhu oprav i restaurování jednotlivých technických a výtvarných detailů, a to i v místech, kam se běžný návštěvník nedostane. Povídání doplní množství exkluzivních snímků, které vznikaly po celou dobu rekonstrukce.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 17:00 v Sále architektů (4. patro SR)

novradnice
Večerní prohlídka Novoměstské radnice
Komentovaná prohlídka dominanty Karlova náměstí – Novoměstské radnice – po setmění. Jak dnes vypadá někdejší dějiště první pražské defenestrace? Tu a další významné momenty z historie připomene návštěva historických sálů a věže národní kulturní památky, která si letos připomíná 670 let od svého založení.
• délka prohlídky: 60 minut
• začátek prohlídky: 20:00 na nádvoří NR

neděle 16. září

hist_radn
1338-2018 – Milníky z dějin radnice
Hlavní bod programu Radnice dokořán 2018. Speciální komentované prohlídky Vám představí celý areál Staroměstské radnice včetně míst, která jsou běžně nepřístupná. Zavítáte do reprezentačních sálů radnice a jejího podzemí, navštívíte vyhořelé torzo východního křídla budovy, zcela výjimečně si prohlédnete i svatební prostory Staroměstské radnice a sestoupíte do temného podzemí domu U Minuty.
Prohlídky doplní doprovodný program – významné momenty a postavy z dějin radnice připomenou divadelní scény (volba Jiřího z Poděbrad, poprava českých stavů, pražské povstání) i tematické projekce (dobové fotografie a videa), součástí budou i hudební vystoupení (varhanní a středověká hudba, bubeníci), fotokoutek na vyhlídkové terase, smilebox (tematické foto na počkání), známé osobnosti, ukázka svatebního obřadu a zákulisní informace z pořádání svateb a jejich historie. Nebude chybět ani vědomostní kvíz o ceny – jeho nejúspěšnější řešitelé se podívají do čerstvě zrestaurovaného mechanismu orloje!
• délka prohlídky: 200 minut
• začátek prohlídky: 8:00, 8:50, 9:50, 10:40, 11:40, 12:30, 13:30, 14:20, 15:20 a 16:10 před vraty SR

kanaliz 
Cizinecký vstup pod radnicí
Komentovaná prohlídka tzv. Cizineckého vstupu pod Staroměstskou radnicí – někdejšího reprezentačního vstupu do pražské kanalizace, kde se ve spojné komoře stékají tři městské stoky. Dílo je vzácnou technickou památkou a architektonickým unikátem.
• délka prohlídky: 20 minut
• začátek prohlídky: 9:30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00 a 16:30 před brankou oplocení věže SR
• upozornění: Prohlídku Cizineckého vstupu je nutné registrovat zvlášť na adrese www.pvk.cz.


pondělí 17. září

sfjcy7y7
Přestavby a dostavby Staroměstské radnice
Přednáška o nekonečném příběhu české moderní architektury – soutěžích na přestavbu/dostavbu Staroměstské radnice. Za posledních 120 let se jich konalo rovných osm. Ačkoliv žádná z nich nevedla k realizaci, představují zajímavou přehlídku měnících se architektonických trendů a názorů na památkovou péči. V rámci přednášky Vás architekt Petr Kučera všemi soutěžemi provede a představí nejzajímavější návrhy.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 17:00 v Sále architektů (4. patro SR)

mar_sloup
Příběh mariánského sloupu
První barokní socha v Čechách, klíč k českému sochařství – to je socha Immacolaty od Jana Jiřího Bendla. Socha inspirovaná vzory vrcholného italského baroka se v roce 1650 stala v centru Prahy zcela moderním dílem, které ovlivnilo a inspirovalo vznik dalších soch v tomto duchu. O příběhu mariánského sloupu bude přednášet sochař Petr Váňa, autor novodobé kopie sloupu.
• délka přednášky: 90 minut
• začátek prohlídky: 18:30 v Sále architektů (4. patro SR)

 senat
Koncert v Brožíkově sále
Jedinečné vystoupení na netradičním místě v symbolickou dobu – takový bude koncert v Brožíkově sále. Repertoár v aranžmá pro smyčcové kvarteto představí slavné skladby současné populární hudby z dílny tuzemských i zahraničních autorů. Společně s Unique Quartet vystoupí jako host večera zpěvačka a muzikálová herečka Dasha za doprovodu svého dvorního klavíristy Martina Kumžáka.
• délka koncertu: 60 minut
• začátek koncertu: 20:30 v Brožíkově sále (2. patro SR)


úterý 18. září

kaple
Bývalé kaple ve Staroměstské radnici
Na tematické prohlídce navštívíte někdejší sakrální prostory Staroměstské radnice. Prohlídka čtyř běžně přístupných i nepřístupných kaplí bude završena vstupem na půdu kaple Panny Marie. Tento prostor se návštěvníkům otevře poprvé v historii.
• délka prohlídky: 40 minut
• začátek prohlídky: 9:00 před vraty SR

kaple_klenba
Slavnostní odhalení oltáře Panny Marie
Buďte svědky historického momentu! Do kaple Panny Marie ve Staroměstské radnici se po více než 73 letech vrací původní oltář. Novogotické dílo architekta Josefa Mockera bylo vážně poškozeno útokem nacistů v roce 1945. Nyní hlavní město provedlo jeho náročnou rekonstrukci a dominanta radniční kaple se vrátí na své místo. Součástí aktu bude i uložení prstě z bojiště u Zborova do kamenného podstavce oltáře.
• délka akce: 30 minut
• začátek akce: 15:00 v kapli Panny Marie (1. patro SR)

uq5egcdq.jpeg
Koncert chrámového sboru v kapli
Obnovená kaple Panny Marie se stane dějištěm hudebního koncertu sboru, který svým vystoupením symbolicky zakončí oslavy 680 let od založení Staroměstské radnice. Bude přehlídkou skladeb duchovní hudby v průřezu od časů středověku přes dobu skladatelů Vivaldiho a Mozarta až po tvorbu aktuální. Zpívá chrámový sbor Václav.
• délka koncertu: 60 minut
• začátek koncertu: 19:00 v kapli Panny Marie (1. patro SR)

 VSTUP VOLNÝ
Pro účast na všech akcích je nutná bezplatná registrace. Rezervační systém se otvírá 27. srpna 2018 v 9:02 na adrese eshop.prague.eu – kategorie Mimořádné akce. Více informací na telefonu 236 002 629.

PLÁNUJETE SŇATEK?
Spojte tuto významnou událost s narozeninami Staroměstské radnice a staňte se součástí dějin významné kulturní památky. Váš obřad se uskuteční během oslav výročí založení radnice 16. září 2018 za pozornosti návštěvníků akce Radnice dokořán 2018 a médií. Zápůjčku svatebních šatů a služby matriky zajistíme. V případě zájmu nás kontaktujte na telefonu 775 443 438.
Připravila Barbora Hrubá.

www.prague.eu
www.praguecitytourism.cz

 



Nepřehlédněte


Gastro

Zelí přichází s podzimem

Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo...

24. 09. 2019

číst dál


Rozhovory Mice

Takový byl ITEP 2019

Pojďte se s námi za tím letošním ohlédnout spolu s hejtmanem Plzeňského kraje Ing. Josefem Bernardem, jeho náměstkyní pro oblast školství a cestovního ruchu Mgr....

03. 10. 2019

číst dál


Archiv
for kids