Menu

Podpora z evropských fondů musí jít i do rozvinutějších regionů

16. 04. 2018

Ve čtvrtek 12. dubna 2018 proběhlo v Lucemburku jednání Rady pro obecné záležitosti, na kterém ministři členských států diskutovali otázky spojené s čerpáním evropských fondů v příštím programovém období. Mezi nimi bylo například stanovování priorit pro financování, hranice rozvoje regionů pro získání podpory či komunikace přínosů evropských fondů. Českou delegaci vedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
„S ministry ostatních evropských zemí jsme mimo jiné diskutovali o hranici pro financování regionů z evropských fondů. V současné době je nastavená na 75 % průměru HDP. Vzhledem k tomu, že ji některé české regiony již překračují a další budou, bojujeme za její zvýšení, abychom na podporu z evropských fondů dosáhli i v příštím programovém období,“ podotkla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
Mimo ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové se jednání za českou stranu zúčastnila také náměstkyně pro řízení Sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Olga Letáčková nebo Stálý představitel ČR při EU velvyslanec Martin Povejšil a další odborníci na evropské fondy.
Rada pro obecné záležitosti (GAC) zasedá pravidelně každý měsíc a je sektorovou radou Rady EU. Zasedání se účastní ministři evropských zemí, jejichž agenda je na programu. Je odpovědná za řadu průřezových politických oblastí – mezi ně patří rozšiřování EU, přijímání plánu rozpočtu, vyjednávání o politice soudržnosti i legislativní otázky EU. Ve formátu pro politiku soudržnosti se Rada schází podle preferencí předsednické země EU. Předchozí setkání zabývající se nastavením příštího programového období proběhlo 15. listopadu 2017 v Bruselu.
Připravil Vilém Frček.

www.mmr.cz



Archiv