Menu

Pelhřimov – město rekordů

10. 06. 2018

pohled

V průběhu 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů bylo do výsledkové listiny zapsáno 54 jednotlivých rekordů a kuriózních výkonů (ohýbání ocelových tyčí, 24hodinový veslařský maraton, pití piva ve stoji na hlavě, největší háčkované srdce, žonglování s extra těžkými vrhačskými koulemi, nejvíc psích kavalírů na jednom místě, rekordy borců na cyklotrialových kolech, přeborníků ve footbagu…).
Do Rekordmanské síně slávy byl uveden loutkoherec Josef Borek, který dokázal při stovkách svých vystoupení v řadě zemí světa ztvárnit unikátním způsobem pomocí loutek – hudebníků – a „jejich nástrojů“ vrcholné skladby klasiků světové hudby (Mozart, Bach, Smetana, Paganini…).
Uděleno bylo 12 výročních rekordmanských cen (ocenění převzal např. autor nejslavnějšího kopu české fotbalové historie Antonín Panenka, mistr truhlář Pavel Svoboda, který vyrobil ze dřeva přesnou kopii legendárního motocyklu Jawa 250, či vytrvalostní plavkyně Abhejali Bernardová – čtvrtá žena v historii, která zdolala kanál La Manche, úžinu Gibraltar, kanál Catalina, Cugarský průliv, kanál Ka´iwi, Severní kanál i Cookův průliv).
Festival se nesl v duchu příjemného setkávání lidí různých generací a také samotných rekordmanů s ostatními návštěvníky festivalu. Těch, kteří se zúčastnili poprvé, s těmi, kteří jsou už dlouhá léta ozdobami festivalu. Do expozic Muzea rekordů a kuriozit přibylo během festivalu hned několik pozoruhodných exponátů, vč. několika ukázek unikátních „psaných karikatur“, které v rámci festivalu nakreslil výtvarník Lubomír Vaněk (vytvořil tak mimochodem nový český rekord, neboť jich dokázal stvořit nejvíc za hodinu).
Festival, probíhající pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a starosty Pelhřimova – města rekordů – Ing. Františka Kučery, navštívilo v několika programových blocích přibližně 10 tisíc divákůCelá akce proběhla podle předem stanoveného harmonogramu a bez jakéhokoliv zranění rekordmanů.

Výsledky – výkony – dosažené rekordy – zaregistrované kuriozity
Dvoudenní svátek rekordů a kuriozit, který nemá na evropském kontinentu obdoby, předznamenala už tisková konference Agentury Dobrý den, na které byl několik dní před zahájením festivalu oznámen jeho kompletní program. Výjimečné rekordmanské výkony festivalu Pelhřimov – město rekordů zde navíc byly předznamenány jedním novým zápisem do České databanky rekordů. Do rekordních tabulek přibyla nejpracněji vyřezávaná dýka, kterou dokázal v průběhu více než 8 let (2600 h čistého času práce) vyrobit Alexandr Pospíšil z Brna. Tato ocelová dýka zvaná Gladius je precizně zdobenou zbraní s ručně vybroušenými (vyřezávanými) ocelovými prvky. Na její děrované čepeli se nachází 5 motivů, z toho 4 jsou sochy gladiátorů, 2 gladiátoři jsou vyobrazeni na záštitě a dýka je zakončena sochou bojovníka s medvědem na její hlavici. Dýka, která je 42 cm dlouhá a 8 cm široká, má také své zdobené pouzdro s 2 bojujícími gladiátory.

1. den festivalu – pátek 8. června 2018

Výtah do největší výšky na světě
Certifikát o vytvoření světového rekordu převzal Pavel Policar – ředitel společnosti PEGA Hoist z Pardubic, která je výrobcem 16 výtahů, jež se používaly při stavbě nejvyšší budovy světa – mrakodrapu Burdž Chalífa (dříve Burdž Dubaj). Ten má 162 pater a jeho celková výška činí 828 metrů. Jeden permanentní výtah firmy PEGA se nachází v samotné ocelové špičce tohoto mrakodrapu a stal se historicky nejvýše položeným výtahem na světě – jeho základní stanice se nachází v 611 metrech nad zemí.
Stavební výtahy zvládaly najednou ujet 425 metrů, což je nejdelší trasa, jakou kdy výtah s hřebeno‑pastorkovou technologií urazil. Navíc se také staly nejrychlejšími výtahy na světě, neboť dokázaly s plným zatížením (3,2 tuny / 40 lidí) dosahovat rychlosti až 100 metrů za minutu. Staveniště, na němž najednou pracovalo až 12 tisíc zaměstnanců, bylo na výtazích PEGA zcela závislé – převáželi se jimi dělníci i materiál. Výtahy přitom jezdily 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, přičemž zde za 4,5 roku najezdily tolik, kolik běžně najezdí výtahy na velkých evropských stavbách za 80 let.

Ohýbání ocelových tyčí
Marcel Šerý z Púchova (Slovensko), vystupující pod uměleckým jménem Ján Apolons Ilefskij, dokázal v průběhu časového limitu 1 minuty ohnout celkem 10 ocelových tyčí o průměru 16 mm a délce 1 m, které se používají jako betonářská výztuž. Pokus probíhal tak, že rekordman stojící na desce, k níž byl upevněn řetěz zakončený karabinou, vždy do oka této karabiny zasunul tyč, tu pak uchopil za oba konce a tahem vzhůru ohnul minimálně o úhel 20°.

Rychlostní pití 0,5 l piva ve stoji na hlavě
David Kopecký z Prostějova dokázal vypít ve stoji na hlavě (bez opory rukou) 0,5 litru 10° piva Poutník z pivní sklenice za 5,97 vteřiny.

Footbagové přehazování bowlingové koule z nohy na nohu
Jan Weber z Prahy dokázal celkem 66krát v nepřetržité řadě za sebou přehodit bowlingovou kouli o hmotnosti 2411 g z jedné nohy na druhou. Rekordman si nejprve kouli položil na svůj pravý nárt a z této pozice ji pak vždy vyhodil do vzduchu a posléze zachytil na nártu druhé nohy. Pokus trval 58,72 s.

Přehazování footbagového míčku z jednoho spánku na druhý
Jan Weber z Prahy dokázal celkem 46krát v nepřetržité řadě za sebou zopakovat footbagový trik SIDE HEAD DELAY, který spočívá v přehození hakisaku vzduchem z jednoho spánku na druhý. Celý pokus trval 50,76 s.

Rekordman roku – Kuriozita roku 2018
Již pošestnácté je součástí festivalu Pelhřimov – město rekordů vyhlášení výročních rekordmanských cen, Rekordman roku, Kuriozita roku, udělení prestižních nadčasových cen Světové unikáty z České knihy rekordů a uvedení nových členů do Rekordmanské síně slávyPokusů o zápis do České knihy rekordů a Databanky českých a světových NEJ… zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den, vydávající Českou knihu rekordů, v uplynulém roce téměř tři stovky. Z nich mnohé vskutku pozoruhodné. V rámci pátečního Galavečera rekordů se držiteli cen v jednotlivých kategoriích stali:

kategorie Kuriozita roku - motocykl z 22 druhů dřeva
Mistr truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve je autorem dřevěného modelu legendárního motocyklu Jawa 250, lidově nazývaného „Pérák“, který byl vyvíjen během 2. světové války a po ní uveden do výroby. Model byl vyroben v měřítku 1 : 1 ručně bez použití CNC strojů. Jediným použitým materiálem je dřevo a žádný jiný materiál nebyl použit ani ve spojích. Motocykl vážící 45 kg má stejně jako originál následující parametry: délka 2000 mm, šířka 695 mm, výška 965 mm, rozvor 1297 mm. Rekordman při výrobě, kterou zahájil v srpnu 2015 a po 2077 hodinách čistého času dokončil 21. května 2017, použil 22 druhů dřeva: bambus, borovice, bříza, buk (včetně buku pařeného), dub americký, dub evropský, habr, hruška, jasan, javor, jedle, jilm, lípa, mahagon, modřín, olše, ořech, smrk, švestka, topol, třešeň a vrba.

kategorie Rekordman roku – kolektivní rekord - házenkářský maratón
Český svaz házené, z. s., uspořádal nejdelší házenkářský maratón koncipovaný dle pravidel házené jako zápas dvou týmů se sedmi hráči na každé straně (6 v poli + 1 brankář) s možností střídání. V průběhu 42,195 hod se na obou stranách vystřídalo celkem 1005 hráčů. Ve vzácně vyrovnaném utkání zvítězil tým červených nad modrými v poměru 1050:1011.

kategorie Charita - nejvíce ponožtiček pro nedonošené děti na jednom místě
Nedoklubko, z. s., sdružení podporující rodiče předčasně narozených dětí i miminka samotná, uspořádalo ponožkový rekord v rámci mezinárodního projektu Socks for Life u příležitosti oslav Světového dne předčasně narozených dětí, v rámci kterého bylo vystaveno rekordních 10 450 párů (tedy 20 900 kusů) novorozeneckých ponožek navěšených na stuhách. Výstavě předcházela výzva sdružení k zakoupení či vyrobení malinkých ponožek, které se ujali rodiče nedonošených dětí, nemocnice, neonatologické centra, školky, školy, i veřejnost.

kategorie Světové unikáty z České knihy rekordů - přeskok automobilem přes letící letoun
Marek Rejman z Prahy zorganizoval světovou premiéru přeskoku automobilu přes letící letoun. Sám usedl za volant sériového vozu Mini Cooper a jízdou za pomoci 2 ramp o výšce 4 m, vzdálených 12 m od sebe, přeskočil přes akrobatický letoun pilotovaný Martinem Šonkou.

kategorie Rekordmanské síně slávy - nejvíc skladeb klasické hudby ztvárněných loutkohereckým způsobem     
Josef Borek z Brna dokázal při stovkách svých vystoupení v řadě zemí nejen v Evropě ztvárnit unikátním způsobem pomocí loutek-hudebníků a „jejich nástrojů“ celkem 15 vrcholných skladeb klasiků světové hudby: B. Smetana (VLTAVA), W. A. Mozart (DON GIOVANNI: La ci darem la mano, UKOLÉBAVKA, AVE MARIA, TURECKÝ POCHOD), N. Paganini (ROMANCE: Grand sonata, BENÁTSKÝ KARNEVAL), G. Verdi (NABUCCO: sbor Židů), J. S. Bach (TOCCATA), A. Dvořák  (HUMORESKA), L. van Beethoven (MENUET), J. Offenbach (KANKÁN), G. Gesshvin (SUMERTIME: Porgy a Bess), P. I. Čajkovský (LABUTÍ JEZERO), G. Bizet (CARMEN), a to sólově či s dalšími loutkoherci. Kromě klasických děl má na repertoáru i ztvárnění hudby dalších žánrů.

kategorie Světové unikáty z České knihy rekordů - nejslavnější kop v historii českého fotbalu
Antonín Panenka je autorem nejslavnějšího kopu v historii českého fotbalu, k němuž došlo 20. června 1976 ve finále Mistrovství Evropy v Bělehradě. Utkání mezi ČSSR a NSR musely po prodloužení rozhodnout pokutové kopy (poprvé v historii finále evropských šampionátů). Rozhodující penaltu proměnil Antonín Panenka nebývalým způsobem, při němž naznačil prudkou střelu, ale míč jen zlehka podkopl a ten se udivenému německému brankáři, který se skokem vrhl ke své levé tyči, snesl obloučkem doprostřed brány. Střelec se rázem pro svůj um, troufalost a pevné nervy stal známým po celém světě. Jeho penalta z doby dávno před zavedením internetu má jen na youtube.com hodně přes 10 miliónů zhlédnutí. Antonín Panenka je zároveň prvním člověkem na světě, po němž je pojmenován odborný časopis o kopané. PANENKA je španělský měsíčník o fotbalové kultuře, historii i politice. Vycházet začal v Barceloně 20. června 2011, tedy symbolicky na den přesně 35 let po tzv. „vršovickém dloubáku“, kterým vyhlášený střelec rozhodl o zisku titulu mistrů Evropy pro československé fotbalisty.

2. den festivalu – sobota 9. června 2018

Nejvíc nově zaregistrovaných dárců kostní dřeně za jeden den
Když se v říjnu r. 2017 Jan Kučera z Miletína dozvěděl, že jeho třináctiletý syn Matěj onemocněl leukémií, byla to pro něj zdrcující informace, ale současně i impulz k tomu, přesvědčit co nejvíc lidí k dárcovství kostní dřeně. Otec zprvu lidi ochotné pomoci vozil sám do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Později vznikla spolupráce s pražským IKEMem, která vyvrcholila 27. dubna 2018 akcí „Matějova šance na život“, probíhající na fotbalovém hřišti v Miletíně na Jičínsku. Během jediného dne zde byl lékaři a sestrami Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM Praha zaregistrován rekordní počet nových dárců, a to 741. Celkem se na základě výzvy a úsilí Jana Kučery a s ním spřízněných lidí během jediného týdne registrovalo 1043 dárců. V tomto množství nejsou započítány další dvě stovky zájemců, kteří nesplnili vstupní kritéria. K nalezení vhodného dárce kostní dřeně pro Matěje přesto ke dni registrace rekordu (9. června 2018 na festivalu Pelhřimov – město rekordů) nedošlo.

Nejvíc medvídků v jedné expozici
Vánoční dům, s. r. o., provozuje v Karlových Varech expozici s názvem Největší výstava medvědů v České republice, aneb JAK SE ŽIJE MEDVÍDKŮM VE VÁNOČNÍM DOMĚ. V expozici je vystaveno 7001 medvídků od běžně dostupných až po autorské s tzv. rodokmenem, k nimž existuje jen jediný exemplář. Nejčastěji použitými materiály jsou plyš, sklo, keramika a porcelán. Nejstaršímu medvědovi je 106 let, nejmenší medvídek měří 12 mm a největší, jenž je pro svou velikost českým rekordmanem, měří 503 cm. Původní sbírka majitelky Jiřiny Regietové se díky návštěvníkům expozice rozrostla za jediný rok o téměř 3000 exponátů. S částí sbírky se přijeli provozovatelé Vánočního domu pochlubit i návštěvníkům 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů.

Největší sbírka seker
V rámci sobotního programu 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů představilo Muzeum řemesel Konicka část své unikátní sbírky seker. Jedná se o nejobsáhlejší sbírku svého druhu u nás – obsahuje totiž celkem 730 různých plně funkčních seker. Mezi nimi nechybí sekery lesnické, tesařské, řeznické, hasičské, kamenické, kovářské či kamnářské, a dokonce ani replika katovské sekery. Některé kousky jsou i několik tisíc let staré. Celou expozici najdete na zámku v Konici na Prostějovsku.

Mobilní maximodel železnice
Josef Vítovský z Hradešína vytvořil v průběhu dvou let funkční model železnice v měřítku 1 : 25, který zaujímá plochu 450×206 cm a váží přibližně 1000 kg, a přesto lze bez problému převážet. Nejvyšší bod modelu ční do výšky 103 cm, přičemž celý objekt ještě stojí na teleskopických nohách vysokých 90–190 cm. Dvě lokomotivy s deseti vagóny lze na dvoukolejné trati o délce cca 25 m uvést do pohybu vhozením dvacetikorunové mince. Dále model obsahuje například 19 vozidel, 71 lidských postav, 2 sochy svatých, 2 tunely, lom, rybník, mosty… Reliéf krajiny je tvořen různými materiály, jako je např. žula, pískovec, hliník, jura, ale i polystyren.

Nejvíc roztočených talířů
Jindřich Reichert z Rašovic dokázal na samostojných kovových prutech se zaoblenou špičkou roztočit celkem 17 talířů, které se pak vydržely současně točit po dobu 43,72 s. Pruty byly dlouhé 140 až 161 cm a každý talíř měl průměr 33 cm.

Rychlostní složení dřevěného hlavolamu „gordický uzel“
Leopold Heneš z Třebenic dokázal za 4:08,95 min složit vlastnoručně vyrobený dřevěný hlavolam „gordický uzel“, který sestával z 54 hranolových dílků. Každý z nich měl rozměry 2×2×25 cm a byl opatřen zářezy, pomocí nichž do sebe jednotlivé dřevěné hranolky zapadaly. Součástí celého hlavolamu bylo celkem 270 těchto zářezů.

Největší hlavolam složený v demižonu
Leopold Heneš z Třebenic dokázal v 25litrovém demižonu složit vlastnoručně vyrobený dřevěný hlavolam zvaný MAX o rozměrech 17,3×17,3×29 cm. Hlavolam se skládá z 96 ks hranolků (20 dlouhých a 76 krátkých) a 191 ks čepů (40 v dlouhých a 151 v krátkých hranolcích). Průměr demižonu je 31 cm, jeho výška bez hrdla 39 cm a včetně hrdla 53 cm. Průměr hrdla, kterým rekordman pomocí speciálně zhotovených nástrojů hlavolam do demižonu skládal, je 31,5 mm. Celkový čistý čas skládání hlavolamu byl 7:17 hod. Pokud by se všechny části hlavolamu vyskládaly za sebe, jejich celková délka by činila 21,24 m. Nejprve bylo třeba vyrobit podstavec, který vůbec umožnil skládání hlavolamu uvnitř demižonu. Ten se skládal z 36 částí a jeho montáž trvala 12 minut, demontáž a odstranění z demižonu pak 52 minut.

Nejvíc trikových převleků „quick change“
Natálie Mukenšnábelová z Prahy dokázala metodou „trikového převlékání“ předvést během 1:16 min dlouhého vystoupení celkem 8 vlastnoručně ušitých kostýmů. Natálie pochází z německé cirkusové rodiny, ale než začala v cirkusech vystupovat, věnovala se natáčení reklam a filmů a mezitím i vymýšlení, navrhování a šití kostýmů pro cirkus. Nakonec se jí však zalíbila právě disciplína quick change – rychlopřevlékání. Dnes tak v kostýmech, které sama navrhla a ušila, vystupuje před publikem.

Největší háčkované srdce
Jarmila Bursová z Pardubic dokázala uháčkovat objekt ve tvaru srdce, jehož výška činila 203 cm a šířka 70 cm. Rozměr středové osy srdce činil 79 cm. Na výrobu obřího předmětu autorka spotřebovala celkem 14 klubek příze.

Největší do dřeva vypálený blesk
Laborky.cz při Gymnáziu V. B. T. ve Slaném provedly v rámci festivalu Pelhřimov – město rekordů pokus, při němž byl do borovicové desky vypálen 231 cm dlouhý Lichtenbergův obrazec blesku. Dřevěná deska o rozměrech 2,5 x 0,4 m a tloušťce 4 mm byla potřená vodivým roztokem a blesk byl do ní vypálen prostřednictvím napětí 6000 V.

Nejvíc proskočení skrz obruč za 1 min během balancování na rola-rola
Jindřich Reichert z Rašovic dokázal po dobu jedné minuty balancovat na desce o rozměrech 78×33×2,5 cm položené na válci o průměru 15 cm a délce 42 cm a přitom 39krát proskočit obručí o průměru 62 cm.

Nejvíc otoček o 360° během balancování na rola-rola
Jindřich Reichert z Rašovic dokázal po dobu jedné minuty balancovat na desce o rozměrech 78×33×2,5 cm položené na válci o průměru 15 cm a délce 42 cm a přitom se celkem 11krát otočit o 360°.

Skok do výšky na cyklotrialovém kole (26")
Bc. Lukáš Müller z Budíškovic z Ride Wheel teamu dokázal na svém cyklotrialovém 26palcovém kole bokem přeskočit pásku nataženou ve výšce 128 cm. Skok byl proveden ze stoje na zadním kole bicyklu, přičemž rekordman stál na šlapkách.

Skok do výšky na cyklotrialovém kole (20")
Jan Šmíd z Prahy z Ride Wheel teamu dokázal na svém cyklotrialovém 20palcovém kole bokem přeskočit pásku nataženou ve výšce 130 cm. Skok byl proveden ze stoje na zadním kole bicyklu, přičemž rekordman stál na šlapkách.

Největší háčkovaný šátek
Parta dvanácti šikovných slovenských žen z pletacího klubu VLNA INKA z Martina dokázala za 1777 hodin čistého času práce uháčkovat tříbarevný šátek ve tvaru trojúhelníku o délce přepony 8 m a odvěsny 5,6 m. Šátek váží 10 kg, obsahuje celkem 1485 čtverců a 1 444 000 oček a na jeho výrobu bylo spotřebováno 190 klubek příze o celkové délce 53 km.

Rychlostní pití tupláku piva ve stoji na hlavě
David Kopecký z Prostějova dokázal vypít ve stoji na hlavě bez pomoci rukou 1 litr nealkoholického piva Birell z pivní sklenice za 13,72 vteřiny.

Točení 70 obručemi na těle na výdrž
Patrik Jandejsek z Letohradu udržel na svém těle 70 roztočených obručí HULA HOP po dobu 12,18 vteřiny.

Přejezd automobilu přes ruku aneb „Auto na dlani“
Marcel Šerý z Púchova (Slovensko), vystupující pod uměleckým jménem Ján Apolons Ilefskij, si nechal vleže přejet přes dlaň a palec dvě kola osobního automobilu Toyota Auris o celkové hmotnosti 1931 kg (včetně řidiče). Při pokusu nedošlo k žádnému poranění ruky rekordmana.

Tahání automobilu Toyota Hilux jednou rukou s oporou nohou
Marcel Šerý z Púchova (Slovensko), vystupující pod uměleckým jménem Ján Apolons Ilefskij, dokázal jednou rukou uvést do pohybu osobní automobil Toyota Hilux o celkové hmotnosti 2361 kg (včetně řidiče) a odtáhnout ho do vzdálenosti 15,1 m. Automobil táhl za 4,65 m dlouhé lano, které držel za připevněné kovové madlo v sevřené pěsti.

Běh na štaflích
Pavel Janura z Tábora dokázal uběhnout 50 m na 143 cm vysokých malířských štaflích za 2:26,18 min.

Největší model Eiffelovy věže vyřezaný laserem
Lukáš Tříska a šest žáků oboru truhlář SPŠ a SOU Pelhřimov vyřezali laserem skládací dřevěný model Eiffelovy věže, jehož výška ve složeném stavu činí 181 cm (největší díl má 90 cm). Model se skládá celkem ze 30 dílů a byl vyroben z bukové překližky o síle 4 mm a rozměrech 2x1 m. Základna věže má rozměry 51x51 cm.

Fotbalová ekvilibristika s golfovým míčkem
Jiří Kremser z Hlučína-Darkoviček dokázal celkem 5× v nepřetržité řadě za sebou předvést ve stoje manévr s golfovým míčkem, při kterém přemisťoval míček z nártu na patu jedné nohy a poté na nárt a patu druhé nohy. Při pokusu, který proběhl v čase 28,5 s, rekordman pravidelně střídal pravou a levou nohu.

Fotbalová ekvilibristika s fotbalovým míčem
Jiří Kremser z Hlučína-Darkoviček dokázal vleže bez pomoci rukou přemístit celkem 5× klasický fotbalový míč z pravého ucha na levé a zpět. Pokus proběhl v čase 42,23 s.

Nejmladší knižní ilustrátorka
Ľubana Holeštiaková z Čadce (Slovensko), narozená 24. listopadu 2008, ilustrovala knihu Dračie pestvá a iné čarodejstvá s básněmi několika autorů, včetně sestry Niny Holeštiakové (dvojče ilustrátorky). Její ilustrace vhodně dotvářejí originální, hravou publikaci, jež byla představena na 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů. Tato kniha pro děti vyšla ve vydavatelství Vzlet 23. dubna 2018 (Světový den knihy), kdy bylo malé výtvarnici teprve 9 let, 4 měsíce a 30 dnů. Dílko o dracích má pevnou vazbu a 96 stran formátu A5.

Největší sbírka CWG
Ing. Jan Šimána z Prahy je majitelem sbírky, která k datu registrace rekordu čítala 32 040 CWG (Czech Wood Geocoin). Jedná se o dřevěná pamětní kolečka o průměru 35 mm, která jsou vydávána hráči či organizátory eventů celosvětově rozšířené hry geocaching (hledání skrytých schránek za pomoci navigačního systému GPS). Své verze CWG umisťují jejich majitelé do geocachingových schránek („kešek“), kde je pak mohou další účastníci hry vyměnit za ty své. Dále lze tato upomínková kolečka získat účastí na vybraných geocachingových akcích („eventech“) či výměnou s jinými sběrateli. Sbírka, kterou rekordman začal vytvářet v únoru 2009, obsahuje CWG z 55 zemí světa, přičemž každé z koleček je opatřeno jiným motivem (laserem gravírovaným logem geocachera, týmu či eventu). Unikátní sbírka byla oficiálně zaevidována do České databanky rekordů Agentury Dobrý den 9. června 2018 v rámci geocachingového eventu, který se uskutečnil v Městských sadech v Pelhřimově jako součást programu 28. ročníku mezinárodního festivalu Pelhřimov – město rekordů.

Silově vytrvalostní žonglování ve dvojici
Milan Roskopf z Bratislavy a František Mereš z Banské Bytrice vydrželi souběžně žonglovat vrhačskými koulemi po dobu 32,6 vteřiny. Pokus probíhal tak, že Milan Roskopf žongloval se třemi koulemi o hmotnosti 7,26 kg a František Mereš se třemi 5kilogramovými koulemi, a skončil ve chvíli, kdy prvnímu z rekordmanů spadla některá z koulí na zem.

Rychlostní míchání 20 drinků mojito
Karel Krejzar z Karlových Varů dokázal namíchat 20 porcí drinku mojito v čase 2:58,6 min.

Footbagový trik SIMPLE HOOP ve dvojici
Tomáš Tuček a Patrik Černý dokázali po dobu 15:04,66 min předvádět párový footbagový trik SIMPLE HOOP. V rámci něj si celkem 800krát vzájemně přehodili hakisak z nártu na nárt, přičemž museli míček vždy vykopnout do vzduchu pod nohou toho druhého.

Footbagový trik FACE TO FACE SPINNING CLIPPER ve dvojici
Tomáš Tuček a Patrik Černý dokázali po dobu 41,12 vteřiny předvádět párový footbagový trik FACE TO FACE SPINNING CLIPPER. V rámci něj si celkem 36krát vzájemně přehodili hakisak z nártu na nárt, přičemž se každý z nich musel vždy po odehrání míčku otočit o 360°.

Nejvíc psaných karikatur vytvořených za 1 hodinu
Lubomír Vaněk z Brna dokázal za 1 hodinu zobrazit celkem 55 návštěvníků 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů na takzvaných psaných karikaturách. Základem každé z těchto kreseb bylo napsané jméno portrétované osoby, přičemž už tato písmena tvořila nedílnou součást finální karikatury.

Výdrž ve vzporu ležmo
Petr Musil z Kamenice nad Lipou vydržel ve vzporu ležmo (na dlaních, s nataženými pažemi) po dobu 6:17,72 min. Během celého pokusu přitom musel udržet tělo s nohami v jedné rovině.

Výdrž v sezení v provaze
Klára Michlová ze Šlapanic vydržela v gymnastické pozici „provaz“ po dobu 43:21,29 min.

Přerážení stavebních prefabrikátů technikou TEIŠO-UČI
Vladimír Tomi ze Zlína dokázal technikou TEIŠO-UČI (seknutí spodní třetinou otevřené dlaně, vedené kolmo shora) přerazit celkem 10 na sebe poskládaných stavebních prefabrikátů Ytong, které byly od sebe odděleny 4milimetrovými dřevěnými proklady. Každý Ytong měl rozměry 60×25×5 cm.

Nejvíc lidí, kteří si vytiskli pohlednici
Malé muzeum Bible, sídlící ve Starém Pelhřimově, zorganizovalo pod vedením V. Donáta pokus, při němž si během 7 hodin na replice středověkého Gutenbergova tiskařského lisu vytisklo pohlednici celkem 320 lidí.

Skok do dálky na zadním kole cyklotrialového bicyklu
Jan Šmíd z Prahy dokázal skočit na zadním kole cyklotrialového bicyklu z jedné palety na druhou do dálky 275 cm. Palety se nacházely ve výšce 43 cm.

Skok do výšky stylem „hák“ na cyklotrialovém kole
Bc. Lukáš Müller z Budíškovic dokázal na cyklotrialovém bicyklu vyskočit stylem „hák“ na sloup palet, jehož výška činila 166,5 cm. Rekordman se při tomto pokusu nejprve odrazil zadním kolem od země, poté se tímtéž kolem dotkl stěny sloupu a nakonec se předním kolem přehoupl až na vrchol sloupu.

Nejdelší leporelo
Hodonínské mažoretky pod vedením Markéty Raškové iniciovaly v rámci programu 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů vytvoření 424,4 m dlouhého leporela, které se skládalo z 1022 papírů formátu A3, jež byly z obou stran pomalovány či pokresleny. Jednalo se o obrázky, které vytvořily jednak členky skupiny hodonínských mažoretek, a jednak také dobrovolníci z řad široké veřejnosti. Na slepení obrázků k sobě bylo použito celkem 306,6 m izolepy.

Výdrž v akrobatické pozici „vlajka“ při současné hře partnerky na housle
Michal Mudrák z Ostravy a Daniella Vítová z Nového Jičína (duo Hand to Violin) vydrželi po dobu 33,69 s předvádět své unikátní číslo, při němž se Michal Mudrák nachází v akrobatické pozici „vlajka“ (svisle upevněnou tyč svírá roztaženýma rukama a jeho tělo je v pravém úhlu k tyči – vodorovně se zemí), zatímco Daniella Vítová sedí obkročmo na jeho boku a hraje na housle.

Rozbíjení kamenů pěstí
Krav Maga Instructor Miloš Smejkal Jr. dokázal za 13:07,67 min rozbít holou rukou 100 říčních kamenů o průměrné hmotnosti 376 g / 1 kámen. Pokus proběhl tak, že rekordman vždy uchopil jeden konec kamene do dlaně, druhý konec opřel o desku stolu a poté malíkovou hranou (tetsui) druhé ruky udeřil přibližně do středu kamene.

Logo s nejvíce razítky
Domov Jeřabina Pelhřimov uspořádal pokus, v rámci kterého bylo v průběhu 129 minut čistého času dáno na připravený podklad celkem 11 925 razítek. Podklad, na který se razítkovalo, sestával z šesti samostatných objektů (2 listy a 4 jeřabinové plody), které společně představovaly nevybarvený emblém Domova Jeřabina. Ten byl následně za pomoci zelených a oranžových razítek (průměr 2 cm) „vybarven“. Razítka přitom otisklo na připravenou plochu 129 návštěvníků 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů, přičemž každý z nich razítkoval 1 minutu. Rekordu bylo za přispění klientů Domova Jeřabina dosaženo 9. června 2018 na pelhřimovském Masarykově náměstí.

Nejvíc lidí v pirátských čepicích
Ostrov zábavy Robinson Jihlava zorganizoval v rámci 28. ročníku mezinárodního festivalu Pelhřimov – město rekordů pokus, v rámci nějž bylo v jeden okamžik na jednom místě celkem 300 lidí s pirátskými čepicemi na hlavách.

Nejvíc psů plemene kavalír King Charles španěl na jednom místě
Agentura Dobrý den uspořádala za mediální podpory časopisu Haf & Mňau sraz chovatelů psů plemene kavalír King Charles španěl, v rámci kterého se na jednom místě sešlo celkem 223 psů dané rasy. Dále se navíc akce zúčastnilo i 19 psů příbuzného plemene King Charles španěl. Setkání proběhlo v Městských sadech v Pelhřimově v rámci programu 28. ročníku multikulturního festivalu Pelhřimov – město rekordů.

24hodinová veslařská štafeta
13členný tým ve složení Luboš Novák, Jan Březina, Martin Jahoda, Tadeáš Vítek, Marcel Brož, Jakub Koten, Martin Janoušek, Karel Havlů, Martin Dvořák, Matyáš Brtna, Lenka Cichrová, Klára Pekárková a Jitka Mrázková dokázal štafetovým způsobem ujet v průběhu 24 hodin na veslařském trenažéru CONCEPT 2 (model PM5) celkem 361,155 km.

Silové vytrvalostní žonglování v nejvyšším věku
František Mereš z Banské Bystrice vydržel žonglovat se třemi 5kilogramovými vrhačskými koulemi po dobu 32,6 s, přičemž udělal 39 výhozů. V době konání pokusu přitom rekordmanovi bylo 61 let, 2 měsíce a 7 dnů.

Nejrychleji vyřezané Pradědovo srdce
Erik Halouzka z Jiříkova dokázal za 1:30:16 hod vyřezat z lipového dřeva plastiku ve tvaru srdce, která měřila v nejširším místě 35 cm a v nejširším 30 cm. Tloušťka hotové plastiky činila 6 cm. K její výrobě použil motorovou pilu a dřevosochařská dláta.

Nejrychleji vyřezaná busta tuláka
René Halouzka z Jiříkova dokázal za 1:47:54 hod vyřezat z lipového dřeva trojrozměrnou bustu tuláka, jejíž celková výška včetně podstavce činila 60 cm. K její výrobě použil rekordman špalek o průměru 35 cm, motorovou pilu a dřevosochařská dláta.

Rock'n'roll na stará umělá kolena – nejstarší tanečník s implantáty v nohou
Jaroslav Hueber, plavec, cyklista, tanečník a bývalý judista z Ostravy-Poruby narozený 19. září 1942, který je od dětství kvůli úrazu ruky invalidou, předvedl dovednost zatancovat rokenrol s umělými kolenními klouby.

Největší věkový rozdíl společně vystupujících heligonkářů
Anežka Strážnická (* 13. 9. 2010) z Náměště nad Oslavou hraje na heligonku od svých šesti let. V té době bývala nejmladší účastnicí pravidelných srazů heligonkářů a harmonikářů. V roce 2017 se na jednom z těchto setkání potkala s panem Květoslavem Pospíšilem (* 1. 5. 1931) z Čejče, který patří mezi nejstarší účastníky. Když byli poprvé vyzváni na pódium ke společnému vystoupení, tak měli velký úspěch s písničkou Škoda lásky. Od té doby spolu příležitostně vystupují. Anežku s panem Květoslavem přitom od sebe dělí téměř 80 let. Rekord byl do České databanky rekordů zaznamenán v sobotu 9. června 2018 v rámci programu festivalu Pelhřimov – město rekordů, ve kterém také oba protagonisté společně vystoupili.
Připravil Miroslav Marek.

www.dobryden.cz



Archiv
for kids