Menu

Park Mirakulum: Tankový den

10. 04. 2018

Park Mirakulum se rozkládá na více než deseti hektarech. Areál není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině. Loni se rozrostl například o monumentální Lesní město – předloni – loni se otevřela vesnička a osmá věž, které svým pojetím nemá jinde v Evropě obdobu.   
Na vojáky si kluci – malí i ti poněkud odrostlejší – hrají snad od nepaměti. Ti, co jsou dnes v dědečkovském věku, nosili na ramenou dřevěné flintičky. Tatínkové si adrenalin vybíjeli airsoftovými zbraněmi a současní kluci „válčí“ hlavně ve virtuálním světě. Ať už patříte ke kterékoli věkové skupině, máme pro vás dobrou zprávu – pokud se poslední dubnovou sobotu vypravíte do milovického Parku Mirakulum, budete moci své vojenské tužby naplnit měrou vrchovatou. Koná se tu totiž tradiční Tankový den.
„Tankový den pořádáme ve spolupráci s milovickým Tankodromem už poosmé a je to jedna z našich nejnavštěvovanějších akcí,“ říká Jiří Antoš, majitel a tvůrce Parku Mirakulum. 

Ostatně – k vojenským akcím jsou Milovice tak nějak předurčeny. Vždyť jde o lokalitu, která sloužila jako výcvikový areál už rakousko-uherské armádě. Na ni tu bohužel žádnou vzpomínku v podobě staré vojenské techniky nenajdete, ale jinak tu bude vozítek a zbraní dost a dost. Na Tankodromu na vás čekají vyhlídkové lety vrtulníkem, jízdy v bojovém vozidle pěchoty neboli BVP či Tatrou 813, což byl československý speciální těžký terénní nákladní automobil, vyráběný v letech 1967 až 1982. Od 13 hodin jsou na programu bojové ukázky a od 14 a 15 hodin komentované prohlídky vojenské techniky včetně letounu MIG-21, vrtulníku MI2 nebo tanku T55. Samozřejmě bude možné navštívit opravený podzemní kryt, který tu zbyl po sovětské armádě, i kopii americké vojenské základny z Vietnamu a vietnamskou vesnici. „Zájemci si budou moci vyzkoušet také paintball a airsoftové zbraně,“ připomíná Jiří Antoš. Mezi Mirakulem a Tankodromem bude návštěvníky po asi dva kilometry dlouhé úzkokolejce přepravovat vláček tažený parní lokomotivou z roku 1947. První souprava vyjede v 10.30 a další budou následovat každou půl hodinu. „Poslední vlak z Tankodromu do Mirakula odjíždí v půl páté a opačným směrem, tedy z Mirakula na Tankodrom, v 17 hodin. Cena zpáteční jízdenky je 100 korun,“ upozorňuje Jiří Antoš. Pokud někdo nechce jen vláčkem a raději dá přednost příjemné procházce, může cestu mezi Parkem a Tankodromem absolvovat po svých. Cesta vede pěknou přírodou a měří zhruba 2,5 kilometru.

Pro holčičky, maminky a pacifisty
Pokud vám armádní technika nic neříká anebo se řadíte k zarytým pacifistům, rozhodně byste neměli na Mirakulum 28. dubna zanevřít. V samotném Parku totiž bude spousta zábavy i pro vás. „Budou k dispozici všechny naše atrakce s výjimkou Vodního světa, na který je přece jen ještě poněkud chladno. V provozu budou i výtvarné dílničky a v amfiteátru bude probíhat zábavný program. Představí se třeba kouzelník Roberto a k vidění bude také ukázka výcviku služebních psů,“ zve Jiří Antoš a připomíná, že pracovníci parku se před letošní sezonou soustředili hlavně na detaily: „U občerstvení Rychlovky přibyla nová terasa s kapacitou 200 míst a všechny stánky s jídlem dostaly barevné dřevěné obložení a stínicí stříšky, aby svým designem lépe zapadaly do celkové výtvarné koncepce parku.“ Pobyt v parku by mělo zpříjemnit také zhruba 60 čerstvě vysazených stromů a nový prostor pro maminky s miminky s veškerým zázemím pro kojení a přebalování. „A protože v Parku i nadále přijímáme pouze hotovost, nechali jsme před vchod instalovat bankomat,“ uzavírá Jiří Antoš.

Program v amfiteátru Mirakula
13:00 kouzelník Roberto
14:00 ukázka výcviku psů
15:30 kouzelník Roberto

Program na Tankodromu
Aktivity probíhající celý den od 10 do 17 hodin
13:00 vojenská ukázka
14:00 a 15:00 komentované exhibice vojenské techniky

Jízdy v BVP – 200 Kč /osoba
Jízdy Tatrou 813 – 50 Kč/osoba
Čtyřkolky pro děti zdarma 
Vyhlídkové lety vrtulníkem – 600 Kč/osoba
Paintball, střelba na terče – 10 kuliček/20 Kč

Praktické informace
Park Mirakulum je otevřen od 10:00 do 18:00 hodin. V dubnu a říjnu pouze o víkendech, v květnu a září od úterý do neděle a v červnu, červenci a srpnu každý den. Areál se nachází ve středočeském městě Milovice, v okrese Nymburk, autem je dobře dostupný z dálnice D10, železnicí pak zajíždí linka S20 z Prahy do Milovic každou půlhodinu. Vstupné zůstává beze změny.
Připravila Dana Samková, foto archiv Mirakulum a Tankodrom Milovice.

www.mirakulum.cz

www.facebook.com/ParkMirakulum
www.tankodrommilovice.cz



Archiv