Menu

Otevření turistické sezóny v Táboře

11. 04. 2018

Město Tábor v rámci akce Otevření turistické sezóny v Táboře dne 5. května již tradičně pořádá také jarní cyklovýlet s doprovodným programem, letos v prvorepublikovém duchu. Poznejte jarní krásy táborského regionu na kole! Vydejte se na cyklovýlet z Tábora kolem roudenských pískoven do Soběslavi a zpět.
Snahou je oživit cykloturistickou nabídku a zatraktivnit akci pro širokou veřejnost bez ohledu na věk, pohlaví, fyzickou kondici či technické možnosti. Specifickým cílem letošního ročníku je zvýšení povědomosti, že je sport i po 100 letech od vzniku Československa součástí národní identity a že organizovaný turismus, fenomén první republiky, je dobře aplikovatelný i dnes.
51 km dlouhá trasa Tábor – Sezimovo Ústí – Planá nad Lužnicí – Strkov (rybník Hejtman) – Doubí – Roudná – Klenovice – Soběslav – Rybova Lhota – Skalice – Roudná – Doubí – Strkov – Planá nad Lužnicí – Sezimovo Ústí – Tábor nabízí mnoho turistických cílů.
A proč právě do Soběslavi? Československo bylo průmyslovou velmocí. Slávu šířili úspěšní podnikatelé a vynálezci skrze světoznámé firemní značky, jejichž mezinárodní renomé často trvá dodnes. Český průmysl se po první světové válce nadechl k nové prosperitě. Zvláštní postavení mělo strojírenství, především výroba automobilů – Škoda nebo Tatra. I v Soběslavi, kam cyklovýlet cyklisty zavede, byla špičková firma světového formátu továrna na šicí stroje Lada založená v roce 1919.
Registrace cyklistů bude probíhat od 9.00 do 9.30 hodin v Infocentru Město Tábor na Žižkově náměstí. Při registraci každý obdrží účastnickou kartu a podrobný plánek trasy. Od 11.00 do 14.00 hodin se budou moci cyklisté na veřejném prostranství u roudenských pískoven mezi autokempem Pohoda a kempem Orion zapojit do doprovodného kulturního programu v duchu první republiky, sestávajícího z dobové kostymérny s fotokoutkem, půjčovny dobových bicyklů, výuky šermířského pozdravu a hry se sokolskou šavlí. Po celou dobu bude na místě průvodce aktivitami. Slosování účastnických karet proběhne na Žižkově náměstí v Táboře od 16.30 hodin.
Tento projekt je spolufinancován z Grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky na podporu pořádání cykloturistických akcí.
Připravila Milena Soukupová, foto Zdeněk Prchlík a redakce.

www.visittabor.eu



Archiv
for kids