Menu

Nový terminál pardubického letiště odbavil první cestující

01. 02. 2018

Pro civilní část Letiště Pardubice byl 30. leden 2018 historickým okamžikem. Z nového terminálu Jana Kašpara, prvního českého aviatika, byli poprvé odbaveni cestující.
Terminál Jana Kašpara vyrostl v bezprostřední blízkosti stojánek pro parkování letadel, což zvyšuje komfort pro cestující, kteří již nebudou k letadlům dopravováni  autobusy. Pěšky budou moci dojít k letadlům nejen cestující ruských cestovních kanceláří, ale i klienti linek Ryanairu do Londýna (od konce března i do španělského Alicante) a stejně na palubu letadla nastoupí i cestující letních charterových letů do přímořských destinací. V roce 2018 to budou: tradiční bulharský Burgas, černohorská Podgorica, oblíbený Rhodos a nově (znovu) také Kréta a turecká Antalye.
Terminál byl dokončen koncem roku 2017 a postupně se do něj stěhují  běžné služby adekvátní tomuto typu prostoru (obchod duty free, bankomat, automat na jízdenky, kávu a podobně). Přesto, že doposud nebylo vybudováno oficiální parkoviště, se letiště stará o své klienty. Před novým terminálem je prozatím připraveno několik parkovacích míst v režimu K+R pro krátkodobé parkování. Současně je zajištěna i provizorní odstavná plocha s kapacitou pro několik set osobních vozidel, která je spojena s terminálem nově vybudovaným chodníkem.
Od 1. 2. 2018 je nový terminál s maximální kapacitou čtvrt milionu cestujících/rok propojen s pardubickým hlavním nádraží linkou číslo 90. K odletům vyjedou spoje – 90, 120 a 150 minut před pravidelným odletem z nástupiště číslo 3 na pardubickém hlavním nádraží. 30 a 60 minut po příletu budou vypraveny spoje opačným směrem ze zastávky Letiště – Terminál.
Připravil Libor Kříž.

www.airport-pardubice.cz



Archiv
for kids