Menu

Národní Geopark Ralsko vydal hmatové mapy pro nevidomé

17. 10. 2017

Národní geopark Ralsko leží na území bývalého vojenského prostoru Ralsko, opuštěného sovětskou armádou před šestadvaceti lety. V roce 2016 se geopark stal sedmým národním geoparkem České Republiky.  Území geoparku se z převážné části nachází v územní jednotce jedné obce (je tvořeno celým katastrem města Ralsko, částí katastru města Doksy a Hamru na Jezeře). Mapy ve spolupráci s geoparkem připravilo Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Masarykovy univerzity v Brně.
„Mapy jsou určeny pro slabozraké a nevidomé, kterým umožní základní představu o rozloze, vzdálenostech a zajímavostech v geoparku,“ uvádí Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko. Mapy budou předány na informační střediska v Geoparku Ralsko – například v Doksech, Kuřívodech nebo v Hradčanech, aby byly dostupné přímo v místě.
Mapy jsou jen jedním z výstupů projektu s názvem Doteky Máchova kraje, který geopark realizuje od začátku roku. Proběhla již řada akcí - například bezbariérový výlet do Hradčan, ornitologická procházka s nevidomými, tvořivé workshopy zaměřené na aromaterapii nebo tvoření z hlíny a přírodních materiálů. Jedná se o workshopy, které využívají jiné smysly než zrak. Jendou z dalších aktivit je beseda dětí ze základní školy Slovanka v České Lípě se zástupci organizace SONS – sjednocené organizace slabozrakých a nevidomých. „Během setkání si děti mohly vyzkoušet i práci s vodícím psem nebo napsat své jméno Braillovým písmem,“ dodává Lenka Mrázová. Celý projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí a Libereckým krajem.Geopark Ralsko se od počátku své činnosti snaží zpřístupňovat oblast nejen obvyklým návštěvníkům, ale také lidem se specifickými potřebami. „Našim cílem je umožnit znevýhodněným skupinám aktivní pobyt v přírodě nebo zapojení do dalších aktivit, které vytvářejí pozitivní vztah k přírodě a krajině,“ vysvětluje Lenka Mrázová.
Do konce roku budou zmapována místa, která jsou v Máchově kraji vhodná a dostupná pro lidi na vozíčku. Informace budou dostupné na webových stránkách geoparku v interaktivní mapě, včetně popisu bezbariérové dostupnosti vybraných turistických služeb (např. informačních center, muzeí, restaurací).
Projekt byl podpořen Libereckým krajem a Ministerstvem životního prostředí.
Informaci připravila Lenka Mrázová.

www.geoparkralsko.cz
https://www.facebook.com/GeoparkRalsko/?pnref=lhc

 

 



Nepřehlédněte


Mice Z domova

Vyšehrad oživí kultura, turismus i kongresy

Kongresové centrum Praha, Národní kulturní památka Vyšehrad a Prague City Tourism uzavřely memorandum o spolupráci.

19. 04. 2021

číst dál


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Archiv