Menu

Muzeum umění a designu v Benešově

11. 09. 2018

Muzeum umění a designu v Benešově (MUD) otevírá v úterý 18. září po rozsáhlé rekonstrukci novou výstavní sezónu pěti výstavami. Prezentovat bude hlavně významná díla ze své sbírky. Díky rekonstrukci je zde prostor i pro mladší autory a významné výtvarníky.

mud_01_zdroj_mud

Nejcennější kolekcí děl je bezesporu sbírka Jiřího Šetlíka, kterou daroval tento historik umění muzeu před osmi lety. Najdou se v ní ojedinělá díla Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové, Františka Tichého či manželů Janouškových. K výstavě vychází i katalog v limitované edici 130 kusů, který graficky zpracovat Jakub Gruber.
„Při znovuotevření MUD chceme představit to nejhodnotnější z naší sbírky, a proto jsme zvolili dar Jiřího Šetlíka a výběr z pozůstalosti malíře Zdeňka Kirchnera. Zároveň chceme reflektovat současné dění ve výtvarném umění. Stanislav Kolíbal patří již několik desítek let mezi nejuznávanější umělce u nás i ve světě. Máme radost, že v prvním sále bude k vidění jeho autorská instalace nejnovějších reliéfů. Oproti tomu v suterénu představíme současnou tvorbu mladé výtvarnice Sandry Majerové. V nejtypičtější a nejznámější části budovy, ve výstavní síni Ladislava Šímy, zahájíme výběrem z tvorby uznávaného benešovského výtvarníka Jana Dvořáka,“ představuje výstavní program ředitelka MUD Lenka Škvorová.
„Díky vizi a profesionální studii Marcely Steinbachové a jejímu ateliéru SKUpina, vznikl v přízemí muzea jednotný výstavní prostor tvořený několika sály. Tato část budovy poskytuje i zázemí pro činnost muzea, jako je například pokladna. Zajímavým a novým prvkem je čítárna otevřená do dvorku muzea se stálou expozicí soch 20. století,“ řekl k nové podobě MUD starosta Benešova Petr Hostek.
Muzeum je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.
Připravila Klára Vetterová.

www.mudbenesov.cz

pozvnka_otevrme_mud



Archiv