Menu

Ministryně Dostálová představila v Jihomoravském kraji dvě zásadní novinky

07. 04. 2018



Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová 6. dubna navštívila Jihomoravský kraj. Po jednání se starosty ve Znojmě navštívila projekt Centrum obnovy společného kulturního dědictví v Louckém klášteře. Den zakončila jednáním s hejtmanem kraje Bohumilem Šimkem a primátorem Brna Petrem Vokřálem. Představila záměr nového dotačního programu na odstranění černých staveb a také programu na využití brownfieldů. 

Pracovní cesta ministryně Dostálové započala jednáním se starostkami a starosty obcí na Znojemsku. Na Městském úřadě Znojmo se jich sešla celá padesátka. Nechyběl samozřejmě starosta města Znojma Jan Grois a hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Mistryně Dostálová mluvila především o možnosti využití podpor ze strany Ministerstva pro místní rozvoj a o prioritách v regionálním rozvoji. Přítomné starosty nejvíce zajímaly dotace na sportoviště, kulturní domy a místní komunikace. Došlo i na téma sociálního bydlení a možnou pomoc obcím s financováním odstranění černých staveb či záměr zcela nového dotačního programu na využití brownfieldů.
„Velice děkuji starostkám a starostům za množství podnětů. Prodebatovali jsme konkrétní problémy i palčivé otázky. Není jednoduché kvalitně spravovat obce s napjatými rozpočty. Ráda bych, aby starostové nemuseli pro dotace a pomoc chodit na několik ministerstev, jak je tomu nyní, ale vše našli na jednom mateřském ministerstvu. Jsme tu od toho, abychom pomohli tam, kde se financí nedostává, a zaplnili tak bílá místa,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.  
„Požadavky obcí a měst jižní Moravy vnímáme a kraj se snaží být jejich zprostředkovatelem směrem ke státu. Vnímám velmi pozitivně iniciativu paní ministryně Dostálové, která při dnešní návštěvě jižní Moravy vyslechla dotazy a podněty našich starostů a jsem rád, že jejím záměrem je, aby právě ministerstvo pro místní rozvoj bylo tím důležitým partnerem pro komunikaci potřeb obcí, měst i krajů,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.
Po jednání ministryně navštívila projekt Centrum obnovy společného kulturní dědictví v Louckém klášteře ve Znojmě. Zda bude projekt přeshraniční spolupráce Rakousko – Česká republika v získání dotace úspěšný se dozvíme již za několik málo dní. Rekonstrukce části kláštera by měla zpřístupnit další část národní kulturní památky veřejnosti a nastartovat postupnou revitalizaci celého rozsáhlého areálu.
V odpoledních hodinách pak ministryně Klára Dostálová jednala v Brně s hejtmanem Jihomoravského kraje a primátorem Brna Petrem Vokřálem.  
Připravil Vilém Frček.

www.mmr.cz
www.kr-jihomoravsky.cz
www.ccrjm.cz



Archiv
for kids