Menu

Letiště Pardubice má nový terminál

23. 01. 2018

15. ledna 2018 byl slavnostně otevřen nový letištní terminál civilní části pardubického letiště. Stavební sdružení STRABAG a Chládek & Tintěra jako generální dodavatelé stavby zhotovili terminál, který ponese jméno aviatika Jana Kašpara a odbaví až dvě velká dopravní letadla současně. První cestující by měl přivítat koncem ledna.
„Poklepáním na základní kámen jsme završili nelehká jednání města Pardubic a Pardubického kraje coby dvou akcionářů, kdy se nám podařilo zajistit financování výstavby letištního terminálu za vysoutěženou  cenu 256 milionů korun. Za krajskou metropoli, statutární město Pardubice, jsem jednoznačně přesvědčen, že rozvoj letiště v podobě nového terminálu přinese spoustu pozitiv městu i celému regionu. Jasným pozitivním dopadem jsou už nyní velmi dobré počty cestujících, které po třech letech konečně významně vyrostly a za loňský rok se zastavily nad 88 tisíci! Už tyto výsledky jsou pro mě jednoznačným příslibem růstu cestujících v dalších letech, což bude jasným dokladem, že výstavbou terminálu jsme se vydali správným směrem,“ uvedl primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.
„Pardubickému letišti se vloni podařilo zvrátit nepříznivý trend klesajícího počtu odbavených cestujících. Podle předběžných odhadů letiště za rok 2017 odbavilo 88 490 cestujících, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o více než 180 %. Na pozitivních výsledcích se kromě ruských cestovních kanceláří létajících z Pardubic do Petrohradu, Samary, Jekatěrinburgu, Ufy a Kazaně samozřejmě podílí i stále plná linka Ryanairu do Londýna a společnost Red Wings s linkou do Moskvy. Pevně věříme, že v roce 2018 bude letiště i díky novému terminálu pokračovat ve vylepšování přepravních výkonů a stane se důležitým pilířem dopravní infrastruktury celého pardubického regionu. Těšíme se už nyní na březen, kdy se nabídka letů z Pardubic rozšíří o pravidelnou linku do španělského Alicante,“ řekla Hana Šmejkalová, ředitelka civilní části pardubického letiště a místopředsedkyně správní rady společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT, která letiště provozuje.
Přejímka stavby podle vedení EBA proběhla bez komplikací a terminál je takový, jaký letiště potřebuje - moderní a účelný, s kapacitou na odbavení dvou letadel najednou. Před uvedením terminálu do ostrého provozu, který se plánuje na konci ledna, bylo a je třeba vše vyzkoušet a zkontrolovat a tedy minimalizovat veškerá myslitelná i nemyslitelná rizika přesunu provozu ze starého terminálu do nového -  do nových prostor se stěhují poskytovatelé služeb, které dosud fungovaly ve staré hale, například duty free shop, prodej suvenýrů a podobně, i služby nové, například zcela nová stání pro vozy taxislužby a jiné. Cestující, kteří na letiště přijedou automobilem, budou mít k dispozici, do doby než bude dobudováno parkoviště před terminálem, odstavnou plochu zhruba 90 metrů od odbavovací haly, hotov je i chodník, který plochu s terminálem spojuje. Co se týká provozních a bezpečnostních technologií, je pardubický letištní terminál srovnatelný i s pražským letištěm.
Stavba nové odbavovací haly pro pardubické letiště začala těsně před zahájením letní sezony 2016 a celkově po započtení všech více i méněprací na 267 milionů korun. Dodavatelem stavby, včetně příjezdové komunikace, bylo sdružení firem STRABAG a.s. a Chládek & Tintěra, Pardubice a.s. Finanční zdroje na nový terminál zajistili akcionáři provozovatele letiště (společnosti East Bohemian Airport), tedy město Pardubice, vlastnící dvě třetiny akcií a Pardubický kraj coby třetinový vlastník. 
Připravil Libor Kříž.

Letištní expres
Na otevření nové odbavovací haly pardubického letiště reaguje i Dopravní podnik, který 1. února 32018 spouští provoz nové linky 90 Hlavní nádraží – Letiště terminál. Ta bude 90, 120 a 150 minut před plánovaným odletem letadla nabízet expresní spojení z Hlavního nádraží ke všem letům společnosti Ryanair z Pardubic do Londýna. V opačném směru pak nabídne 30  a 60 minut po plánovaném příletu letadla společnosti Ryanair z Londýna přímé spojení od letištního terminálu na Hlavní nádraží. V autobusech budou platit standardní tarifní podmínky. Jízdenkový automat, který měli cestující k dispozici ve stávající příletové hale, bude přesunut do nového terminálu. Jízdenku je možné zakoupit také u řidiče. Novou zastávku Letiště terminál naleznete přímo před budovou nového terminálu Jana Kašpara, letiště Pardubice. Na Hlavním nádraží bude linka 90 obsluhovat stanoviště č. 3. Tato linka nebude na své trase obsluhovat žádné nácestné zastávky. Pro ostatní lety pak zůstává nabídka běžných spojů ze zastávky Letiště v blízkosti původní odbavovací haly.
Připravila Jitka Malinská.

www.airport-pardubice.cz
www.dpmp.cz



Archiv
for kids