Menu

Krájejte kreativně

14. 12. 2017

Víte, co je to carving? Většina z vás by odpověděla, že je to způsob lyžování. Ale jistě jste se už někdy setkali se slavnostní tabulí ozdobenou vyřezávaným ovocem či zeleninou. Právě tomuto vyřezávání se také říká carving.
Tuto informaci se dvanáctého prosince dozvěděli i žáci Základní školy Pražská ve Znojmě se svojí učitelkou Mgr. Janou Stanislavovou. Zúčastnili se maturitního projektu „Kouzlíme s ovocem a zeleninou“ studentek čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus Terezy Klempové a Denisy Mouchové ve škole SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo. S maturitním projektem jim pomohly studentky třetího ročníku stejného oboru Zuzana Lapešová a Jitka Drgová. Po zhlédnutí prezentace, která přinesla základní informace o carvingu, se žáci naučili vyřezat ježka z kiwi, labuť z rajčete a kvítek z mrkve. Poté měli žáci možnost zúčastnit se soutěže, kde vyřezali některý z nacvičených výrobků. Hotová díla zhodnotila porota sestavená z vedoucí maturitního projektu Mgr. Věry Kuchařové, oponentky Ing. Renaty Balíkové a učitelky základní školy Mgr. Jany Stanislavové. Žáky přišel podpořit i ředitel školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo Mgr. Libor Hanzal Do celkového hodnocení byly připočteny i body z vědomostí získaných v průběhu tohoto kurzu.  Pro tři výherce byly přichystány diplomy. Na pomyslných stupních vítězů se umístili Martina Maňurová, Jan Minařík a Vanesa Čapková. Všichni účastníci obdrželi účastnické listy, informační brožury o carvingu a věcné ceny sponzorované hotelem Savannah a společností BIMOK AIR ZNOJMO s.r.o. Samozřejmostí bylo, že si odnesli i vlastní vyřezané výrobky ze surovin zakoupených ze sponzorského daru školy. Během krátké přestávky v programu bylo pro žáky přichystáno občerstvení. Ochutnat mohli sendviče v podobě zvířátek, domácí nutelové rohlíčky, minidortíky a domácí limonády. Získané dovednosti z kurzu mohou žáci vhodně využít při přípravě slavnostní tabule v nadcházejícím vánočním období. Pokud tedy chcete i vy „krájet kreativně“, máte možnost zúčastnit se některého z kurzů pořádaných Přímkou.
Tereza Klempová, studentka oboru Hotelnictví a turismus

www.sousoszn.cz



Související články


Vzdělávání Ze světa

Po stopách Harryho Pottera

Kouzlo hlavního města Spojeného království si užili studenti Přímky začátkem května, když se zúčastnili výletu do Velké Británie.

19. 05. 2018

číst dál


Gastro Mice Vzdělávání

Mezinárodní mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018

V rámci Mezinárodního mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti soutěžili...

28. 01. 2018

číst dál


Nepřehlédněte


Ze světa

V Koreji cestování do Česka propaguje reality show Účastníci zájezdu

Za účelem neobvyklé propagace turistických destinací České republiky vznikl v Koreji zábavný program televize JTBC Účastníci zájezdu. Pořad s podtitulem „Jedeme...

16. 10. 2017

číst dál


Gastro

Nejlepší plzeňská restaurace je v Obecním domě

FRENCH - REST, provozovatel Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace, Amerického baru a Café epopej v Obecním domě v Praze, nabízí špičkové cateringové služby.

08. 08. 2017

číst dál


Restaurace Novoměstský pivovar
ŘLP