Související články
Byliny nejen v naší kuchyni
15. 11. 2018 se v prostorách školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. uskutečnil v rámci dne otevřených dveří maturitní projekt Byliny...
23. 11. 2018
14. 12. 2017
Víte, co je to carving? Většina z vás by odpověděla, že je to způsob lyžování. Ale jistě jste se už někdy setkali se slavnostní tabulí ozdobenou vyřezávaným ovocem či zeleninou. Právě tomuto vyřezávání se také říká carving.
Tuto informaci se dvanáctého prosince dozvěděli i žáci Základní školy Pražská ve Znojmě se svojí učitelkou Mgr. Janou Stanislavovou. Zúčastnili se maturitního projektu „Kouzlíme s ovocem a zeleninou“ studentek čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus Terezy Klempové a Denisy Mouchové ve škole SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo. S maturitním projektem jim pomohly studentky třetího ročníku stejného oboru Zuzana Lapešová a Jitka Drgová. Po zhlédnutí prezentace, která přinesla základní informace o carvingu, se žáci naučili vyřezat ježka z kiwi, labuť z rajčete a kvítek z mrkve. Poté měli žáci možnost zúčastnit se soutěže, kde vyřezali některý z nacvičených výrobků. Hotová díla zhodnotila porota sestavená z vedoucí maturitního projektu Mgr. Věry Kuchařové, oponentky Ing. Renaty Balíkové a učitelky základní školy Mgr. Jany Stanislavové. Žáky přišel podpořit i ředitel školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo Mgr. Libor Hanzal Do celkového hodnocení byly připočteny i body z vědomostí získaných v průběhu tohoto kurzu. Pro tři výherce byly přichystány diplomy. Na pomyslných stupních vítězů se umístili Martina Maňurová, Jan Minařík a Vanesa Čapková. Všichni účastníci obdrželi účastnické listy, informační brožury o carvingu a věcné ceny sponzorované hotelem Savannah a společností BIMOK AIR ZNOJMO s.r.o. Samozřejmostí bylo, že si odnesli i vlastní vyřezané výrobky ze surovin zakoupených ze sponzorského daru školy. Během krátké přestávky v programu bylo pro žáky přichystáno občerstvení. Ochutnat mohli sendviče v podobě zvířátek, domácí nutelové rohlíčky, minidortíky a domácí limonády. Získané dovednosti z kurzu mohou žáci vhodně využít při přípravě slavnostní tabule v nadcházejícím vánočním období. Pokud tedy chcete i vy „krájet kreativně“, máte možnost zúčastnit se některého z kurzů pořádaných Přímkou.
Tereza Klempová, studentka oboru Hotelnictví a turismus
www.sousoszn.cz
Související články
15. 11. 2018 se v prostorách školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. uskutečnil v rámci dne otevřených dveří maturitní projekt Byliny...
23. 11. 2018
Nepřehlédněte
Káva je komoditou, která byla vždycky žádaná, a to i během válek, převratů a epidemií.
04. 11. 2020