Menu

Kongresy konané v Praze ročně přináší do veřejných rozpočtů až 5,2 miliardy korun

19. 11. 2017

Kongresový průmysl Prahy, tedy odvětví související s pořádáním kongresů, konferencí, korporátních meetingů a incentivních akcí, generuje v multiplikaci příjem do veřejných rozpočtů ve výši mezi 4,4 až 5,2 miliardami korun ročně. Zpět do rozpočtu Prahy z této sumy zamíří podle nové studie společnosti KPMG zpracované pro Prague Convention Bureau pouze 3,9 %, tedy mezi 170 až 200 miliony korun.
Na základě analýzy KPMG představoval v roce 2016 výkon turismu Prahy, jehož klíčovou součást tvoří také kongresový business, zhruba 33 až 34 miliardy korun, což je přibližně jedna třetina výkonu celé České republiky. Současně je to také 6 až 7 % ekonomické výkonnosti hlavního města, což řadí cestovní ruch mezi jedno z nejvýznamnějších ekonomických odvětví v Praze. Kongresový průmysl se podílí na HDP Prahy až 1,1 %, přímo na odvětví cestovní ruchu je to pak 15 %. Na rozdíl od volnočasového cestovního ruchu je ovšem kongresový průmysl několikanásobně přínosnější ve smyslu útrat zahraničních účastníků kongresů. Zahraniční kongresový delegát v průměru v metropoli utratí 5 670 korun, tedy čtyř až pětinásobek výdajů běžného návštěvníka. Celkové tržby z kongresového průmyslu, včetně tržeb lokálních účastníků, dosahují v multiplikaci až 26 miliard korun.
„Kongresový průmysl ovšem nejsou pouze miliardy do veřejných rozpočtů, ale také konkrétní pracovní místa. V Praze to znamená zhruba 5 470 plných pracovních úvazků, což je 5,5 % celkové zaměstnanosti v cestovním ruchu v metropoli,“ říká Ondřej Špaček, odborník v odvětví cestovního ruchu, KPMG. Kongresový průmysl v české metropoli má navíc předpoklady k dalšímu růstu. V roce 2016 se dle dat Českého statistického úřadu konalo v Praze nejvíce akcí za posledních 10 let. „Praha má organizátorům akcí rozhodně co nabídnout,“ dodává Roman Muška, ředitel Prague Convention Bureau, a pokračuje: „Kromě bohaté historie je to především snadná dostupnost města a jeho kapacity. Do Prahy se dostanete přímými lety ze 162 destinací světa a ubytovat se můžete v 795 hotelech nabízejících téměř 92 tisíc lůžek. Podle plošného statistického sčítání kongresového a incentivního turismu Ministerstva pro místní rozvoj z roku 2012 Praha nabízí 243 konferenčních prostor s celkovou kapacitou přes 169 tisíc osob.“
Oblíbenost Prahy potvrzují i statistiky Mezinárodní kongresové asociace ICCA. Na žebříčku popularity světových kongresových destinací, který tato asociace každoročně vydává, se česká metropole dlouhodobě drží kolem 10. místa. Dle statistik Prague Convention Bureau nejčastěji do Prahy zavítají delegáti z Velké Británie, Německa a USA. Nejdiskutovanějšími tématy jsou farmacie a zdravotnictví, průmysl a v neposlední řadě IT a telekomunikace.
Připravila Hana Krejbichová.

www.pragueconvention.cz


dopady_kongresovho_prmyslu_v_praze_2016



Archiv
for kids