Menu

Jak chutná Znojemská vinařská podoblast

09. 12. 2018

Maturitní projekt? Není to žádná procházka růžovým sadem. Splnit ho musí každý žák z oboru Hotelnictví a turismus. Studenti si zvolí téma, musí přijít se zajímavým nápadem, celý ho zorganizovat, napsat práci o projektu a nakonec ji obhájit.

Žákyně čtvrtého ročníku Barbora Nixová, Veronika Lorencová, Iveta Vaškových a Lucie Třísková si vybraly téma „Jak chutná Znojemská vinařská podoblast“.

Vybraly jsme si pro nás skvělé téma. Ale jak se pak ukázalo, nebylo zase tak úplně jednoduché. Návrhy přišly hned, jak jsme věděly, co je za téma. První nápad byl, že musíme udělat pro hosty projekt formou press trip, to znamená výkladový výlet. Jelikož jsme na Znojemsku, hned nás napadl Vinobus. Ale chtělo to šťávu a ne ledajakou šťávu, zapojily jsme do projektu víno.

Vybraly jsme čtyři vinaře, se kterými se dobře spolupracuje. Nebylo to zas tak těžké. Vino Hort je skvělé vinařství tím, že nemají své vlastní vinohrady, ale dovážejí si hrozny z Francie. Dál jsme vybraly Znovín Znojmo, který využívá prostory v Louckém klášteře. Nemohlo chybět Rodinné vinařství Špalek, které je už od roku 2015 Bio vinařstvím s vinohrady na známé Kraví hoře. Jako čtvrté jsme vybraly vinařství Trávníček a Kořínek, protože mají výborná červená vína. U tohoto vinařství jsme si po celou dobu realizace projektu všímaly loga, které si nedokážeme vysvětlit doteď. No, pokud víte, jak to s tím logem je, můžete nám poradit.

Vinařství jsou vybrána a teď se s nimi jen zkontaktovat. Všichni byli rádi, že se takové projekty uskutečňují a mohou se zapojit. Nás to velmi potěšilo a byly jsme rády, že to pro nás udělají. Dohoda s nimi byla jednoduchá, žádné problémy nebyly. Byly to nervy, ale pozvánky jsme měly rozeslané, účasti od hostů téměř potvrzené, večeři vymyšlenou. Dokonce jsme vytvořily i vlastní brožury pro účastníky našeho projektu. Pozváni byli sociální partneři školy, naše vedoucí a oponentka projektu, které nemohly chybět, dále také pan ředitel a sponzoři, kteří nám pomohli po finanční stránce. Vše bylo připraveno a 29. 11. 2018 to vše vypuklo. Začátek byl na Masarykově náměstí, kde jsme všechny mile uvítaly. Cestu jsme doplnily odbornými výklady další členky našeho týmu Terezy Balíkové. První zastavení proběhlo ve vinařství Vino Hort, které mělo skvělý výklad, tři vzorky na ochutnání a nezapomněli zde ani na víno z Francie.

 Pokračovali jsme k Trávníčkovi a Kořínkovi. Hosté ochutnali jejich výborný Pinot Noir neboli Rulandské modré. Do Louckého kláštera jsme jeli za Znovínem, kde na nás čekala průvodkyně. Měli jsme i stručný odborný výklad právě o této památce. Jejich nejznámější typická vína Ještěrka a Ledňáček jsme nemohli vynechat.

 

Poslední bylo Rodinné vinařství Špalek, kde nás osobně přivítal pan Marek Špalek, seznámil nás s víny typickými pro Znojmo. Jsou to Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené. Tyto odrůdy patří do VOC Znojmo a doufám, že hostům chutnaly. Vín bylo dost, ale stále jsme s nimi neskončily. V hotelu Savannah na nás čekala tříchodová večeře, ke které jsme snoubily vína. Myslím, že hostům chutnala. Po večeři jsme se vrátili tam, kde to vše začalo. Zpět na Masarykovo náměstí. Zde bylo ukončení maturitního projektu.  Byly jsme rády, že jsme to zvládly a dokonce si celou akci pěkně užily. Všichni, kteří s námi jeli a zažili celý výlet, byli neskutečně rádi, že jsme je pozvaly a měli radost, co všechno jsme pro ně připravily. Pozitivní ohlasy nás potěšily a motivovaly do další práce. Rády bychom poděkovaly naší vedoucí projektu Ing. Renatě Balíkové, která nám vždy správně poradila a pokračovala s námi až do konce. Můžeme říct, že to pro nás byl úspěšný maturitní projekt.
Připravila Barbora Nixová, HT4.A.

www.sousoszn.cz

 



Archiv
for kids