Menu

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram zahájen

30. 04. 2018

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram byl zahájen 25. dubna a potrvá do 7. června 2018.
velka_ftoka

Celý kulturní svět zná středočeského rodáka Antonína Dvořáka, v jehož rodném domě v Nelahozevsi a rezidenci ve Vysokém u Příbrami Národní muzeum zřídilo jeho památníky. Antonín Dvořák je autorem první televizí (a to opakovaně) přenášené symfonie. Když totiž britská BBC v roce 1936 testovala, zda pro své televizní vysílání zvolí mechanický systém Johna Logie Bairda, nebo elektronický Marconi-E.M.I., zadala týmům usilujícím tuto zakázku přenášet Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Možná z obdobných důvodů o třiatřicet let později nechala americká NASA tuto skladbu zaznít v lunárním modulu Eagle Apolla 11 po přistání prvních lidí na Měsíci.
Zahajovací koncert jubilejního 50. ročníku Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram uchvátil všechny přítomné. Po úvodních projevech Ing. Zdeňka Štefka (Středočeský kraj) a starosty Města Příbram, Ing. Jindřicha Vařeky, už patřilo pódium pouze Symfonickému orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Ondreje Lenárda a špičkovým interpretům, Adrianě Kučerové a Aleši Brisceinovi, který pohotově zastoupil původně ohlášeného, ale nemocí indisponovaného Pavola Breslika. Před samotným zahájením festivalu proběhl již tradiční pietní akt u sochy Antonína Dvořáka před Divadlem A. Dvořáka Příbram. Společně s mistrovými potomky (pravnukem Petrem Dvořákem a pravnučkou Hanou Kakešovou), ředitelkou festivalu Mgr. Albínou Houškovou, zástupci Středočeského kraje, Města Příbram a dalších měst spojených s festivalem byla uctěna památka velikána české i světové hudby.
Ke slavnostnímu duchu zahajovacího dne přispělo také otevření výstavy k 50 letům festivalu za přítomnosti pamětníků a milých hostů. Výstava byla připravena ve spolupráci se Státním okresním archivem Příbram a Domem Natura, v jehož prostorách je umístěna. Součástí výstavy je i expozice Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Výstava bude otevřena až do 28. září 2018 a určitě stojí za vidění.

Připravila redakce a Radka Svobodová.

www.hfad.cz

www.dvorakovopribramsko.cz
www.facebook.com/hfadpribram



Archiv
for kids