Menu

Global Chefs Challenge – European semifinals

22. 10. 2017

Do kuchařské soutěže Global Chefs Challenge se přihlásilo 34 soutěžících z 19 zemí. Soutěžilo se na výstavišti PVA EXPO Letňany od 6. 10. do 8. 10. 2017. Soutěž otevřeli kuchaři junioři do 25 let v kategorii Young Chefs Challege, druhý den je následovali cukráři v kategorii Global Pastry Chefs Challenge a soutěž uzavřeli kuchaři senioři v kategorii Global Chefs Challenge.
Soutěžící v kategorii juniorské a seniorské měli za úkol v časovém limitu 3 hodiny připravit tříchodové menu a každý chod o 6 porcích. Předkrm musel obsahovat mušle sv. Jakuba, hlavní chod byl z panenky a fois gras, dezert za použití čokolády. Cukráři měli 3,5 hodiny na přípravu čokoládového dortu o hmotnosti 1 – 1,2 kg a 6 porcí dezertu dle vlastního výběru. Vyhlášena byla první tři místa za každý region Evropy (sever, central a jih), kdy pouze první obsazená místa postupují do finálového kola v rámci celosvětového kongresu, které se uskuteční v červenci 2018 v  v Kuala Lumpur v Malajsii. Za Českou republiku se zúčastnili v kategorii Young Chefs Challenge Vojtěch Petržela – vítěz soutěže Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2017, v kategorii Global Pastry Chefs Challenge obsadil druhé místo za centrální Evropu pan František Buchal – Cukrář roku 2016/2017 a za kategorii Gobal Chefs Challenge se umístil na třetím mstě pan Tomáš Kourek – Kuchař roku 2015/2016.  

Vítězové v jednotlivých kategoriích a regionech Evropy:

Young Chefs Challenge (kuchaři junioři)
Severní Evropa
1st place - Norway, Aleksander Vartdal
2nd place - Finland, Niall Larjala
3rd place - England, Amber Francis

Střední Evropa
1st place - Germany, Sandra Hofer
2nd place - Romania, Emanuel Mocan
3rd pace - Hungary, Barnabás Hack

Jižní Evropa
1st place - Italy, Andrea Tiziani
2nd place - Cyprus, Ioannis Papakonstantinou
3rd place - Croatia, Anna Maria Stanković

Global Pastry Chefs Challenge (cukráři)
Severní Evropa
1st place - Sweden, Frida Bäcke
2nd place - Norway, Henrik Falkensten

Střední Evropa
1st place - Hungary, Anna Maczák
2nd place – Czech Republic, František Buchal
3rd place - Romania, Flavia Dobře

Jižní Evropa
1st place - Italy, Marco Deidda
2nd place - Spain, Fran Segura
3rd place - Croatia, Sanja Grahek Buršič

Global Chefs Challenge (kuchaři senioři)
Severní Evropa
1st place - Scotland, Robbie Penman
2nd place - Wales, Simon Crocford

Centrální Evropa
1st place - Hungary, Balázs Adamek
2nd place - Belgium, Van Houcke Sam

3rd place – Tomáš Kourek

Jižní Evropa
1st place - Italy, Francesco Cinquepalmi
2nd place - Croatia, Zlatko Novak
3rd place - Portugal, Celso Duarte Padeiro

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky blahopřeje všem kuchařům, kteří se zúčastnili finále Kuchař roku 2017/2018 a semifinále Global Chefs Challenge. Rovněž děkujeme členům odborné komise za jejich práci, Romanu Paulusovi a především Markétě Hrubešové za odborné moderování celého průběhu soutěží a partnerům, kteří soutěž podpořili, ať už v podobě zajištění pitného režimu a občerstvení po celou dobu konání soutěží, dodání surovin, cen a darů do soutěží, vybavení, výpomoc, propagaci, apod., patří tak velké dík partnerům – Bidfood Czech Republic,  InterGast, Czech Tourism,  Chef Club, Nestlé Česko, Ille, Robot Coupé, Premium Gastro, Wüsthof, Apetit, Radiožurnál, Auto Palace Spořilov, Fresh‘n’roll, Mirel Vratimov, ABF, PVA EXPO Praha Letňany, Almeco, Callebaut, Nektar Natura, Bonduelle, Winterhalter, Gastro Report Minutka, FOMI, SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha Klánovice, společnost T&M Creative.
Připravila Romana Vodičková.

www.akc.cz

 



Archiv