Menu

Euro Live Carving Cup a Dýňový Šampionát 2017

24. 11. 2017

V rámci 15. ročníku „Dýňovýho Šampionátu“, měla premiéru soutěž – Euro Live Carving Cup. Šampionát se uskutečnil v Českých Budějovicích v rámci Gastrofestu, jenž tam proběhl 9. až 11. listopadu 2017. Soutěžící absolvovali ve dvou dnech celkem téměř 10 hodin živého řezání v 5-ti disciplínách.
První den za 4 hodiny museli zvládnout poloplastiku na dýni, za 30 minut dva kusy ovoce v thajském stylu a na ozdobu na dva dané drinky měli 15 minut. Druhý den je čekala květinová kompozice a ptačí svět. Obě disciplíny po 150 minutách. Za tři náročnější kategorie byly body od 1 do 100, za dvě méně časově náročné maximálně po 60 bodech. Do této zkoušky se přihlásilo celkem 12 řezbářů z Česka, Slovenska, Francie, Švýcarska a Polska. Od první disciplíny vedení držel Čech Václav Mužikovský, vítěz několika posledních našich soutěží. Na dalších místech se očekávaně drželi finalisté světové kuchařské olympiády v live carvingu Dominika Sadowská, Vojtěch Petržela a Pawel Sztenderski. Škoda jen, že po třetí disciplíně ztratil třetí příčku Petržela a přeskočil ho právě polský řezbář. Na Mužikovského se při druhé a třetí disciplíně polské duo dotahovalo, ale druhý den opět zvyšoval náskok a stal se tak historicky prvním vítězem nejvšestrannější carvingové soutěže v Evropě. A dle řady kolegů, ani ve světě podobná soutěž není. Někteří to nazvali carvingovou „Tour de France“ nebo „carvingovým peklem“. Na pátou příčku se nakonec z 11. místa po první disciplíně prodral Švýcar Joeffrey Lacroix. 6. místo obsadila  Zuzana Hamalová ze Slovenska.
Soutěž zpestřila soutěž týmů /2-3 řezbáři/ a očekával se především souboj českého a polského týmu. Bodovalo se podobně jako při Laver Cupu v tenise, kde následující den získávaly týmy více bodů. Drama to bylo opravdu velké. Po prvním dnu oba favorizované týmy měli po 15 bodech. Čtvrtou disciplínu o jediný bod vyhráli Poláci a Češi museli vyhrát poslední část, což se podařilo. A opět byl stejný počet bodů 49:49. Rozhodnout muselo tzv. „Super finále na 15 minut“. Do něho nastoupili vždy dva řezbáři z týmu a řezali máslovou dýni. Polský tým dal dva květy, Češi zvolili jemný květ a hlavu draka. Duel vrcholil hodnocením na pódiu, kde  komisaři rozdělovali už jen po bodu. A každý byl z jiné země, včetně zástupce diváků, takže vše bylo férové. Přestože bodově Češi pořád dotahovali z 0:1,pak z 1:2, tak dva závěrečně body byly umístěny u jejich práce. Nemohlo být dramatičtější koncovky. Třetí místo v týmech nakonec díky poslední disciplíně o jediný bod získala švýcarsko-francouzská dvojice. Tento zajímavý způsob hodnocení, který navázal na pražský Melounový Festival 2008-9, byl velmi kladně hodnocen. Všichni se zároveň bavili včetně návštěvníků. Tým musel nominovat vždy svého zástupce do dané disciplíny, takže v tom byl i kus taktiky koho na jakou část hodnocení vyslat.
První den byly vystavené práce i z dalších kategorií, jenž soutěžící připravovali předem. V kategoriiB – dekorativní dýně na téma „báseň“ zvítězil Sztenderski Pawel, ve strašidelné dýni v kategorie C Dominika Sadowská. Ta si navíc veze domů i putovní pohár Dýňového Šampionátu – soutěž kategorie B první disciplíny live carvingu. Mezi nováčky v kategorii D uspěl Lubomír Staňák ze Slovenska. Zároveň si získal velký respekt  tím, že i když  krátkou dobu řeže, vrhl do hlavní soutěže a celkově obsadil 7. místo. Na další příčky odsunul několik zkušenějších kolegů a jeho práce je příslibem do budoucna. Každopádně letošní netradiční soutěž se líbila všem. Ale pro svoji náročnost a zároveň vyjímečnost je záměr organizovat Euro Live Carving Cup 1x za 2 roky.
Soutěž organizovalo Czech Carving Studio s.r.o. ve spolupráci s Czech-Slovak Carving Teamem a gastronomickou agenturou Vladimíra Tůmy (pořadatel Gastrofestu). Hlavním partnerem byla společnost ČEROZFRUCHT s.r.o. a Hotel Záviš z Falkenštejn v Hluboké nad Vltavou. Dalšími partnery byly GASTROJOBS.CZ, Bonduelle, Premium Gastro, ORS – Nože.cz a FOMI. Předsedou komise byl Milan Sahánek, dalšími členy Olivier Herbomel /Francie/, Vitalii Lapinkyi /Ukrajina/ a Mariusz Gromek /Polsko/. Soutěž moderoval Michal Malý z Česka - Vysočiny.
Připravil Luděk Procházka.

www.carving-studio.eu 

 



Archiv
for kids