Menu

Doprava Olomouckého kraje v novém

11. 12. 2017

Počátkem roku příštího vyrazí na cesty flotila bílých autobusů Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Od 1. ledna 2018 budou občany vozit dopravci, kteří vzešli z výběrových řízení. Umožní to zvýšit kvalitu cestování.
V Olomouckém kraji tak mimo jiné přibude víkendových spojů, lidé se snadněji dostanou do práce, děti do školy a senioři k lékaři. Hejtmanství myslelo také na cestování lidí za kulturou, například do kin a divadel. K dosavadním 22,5 milionu kilometrů, které dosud autobusy objednávané Olomouckým krajem ročně ujely, přibude další milion. Autoři řešení věří, že se tímto způsobem podaří zatraktivnit veřejnou dopravu, přilákat nové cestující a zvýšit výnosy z jízdného.
Lidé autobusy Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje poznají podle bílé barvy, které doplní ještě jeho světelné logo na čele vozidla. Ve všech bude jako doposud platit krajský tarif, který občanům umožní přestupovat mezi vlaky, příměstskými autobusy a městskou hromadnou dopravou. Ve všech autobusech a vozidlech MHD bude možné využívat platební karty. Ty poslouží nejen k nákupu jednorázového dokladu, ale také jako nosič časového kuponu pro cestující, kteří si kupují týdenní či měsíční jízdné. 
Dopravci, které si Olomoucký kraj vybral, budou muset splnit řadu podmínek vedoucích ke zvýšení kvality cestování. Průměrné stáří vozidel nesmí být vyšší než 5 let a občany nebudou moci vozit autobusy starší než 10 let. Každý nový vůz navíc dopravci koupí v bezbariérové úpravě, s klimatizací a informačními monitory LCD. „Během platnosti nových smluv tak vlastně dojde k obměně celého vozového parku,“ říká k tomu náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Jan Zahradníček.
Výběru nových dopravců předcházelo vypracování koncepce veřejné dopravy na území kraje. Odborníci Českého vysokého učení technického samosprávě doporučili rozdělení území do 14 oblastí s přirozenými centry, kam lidé míří do školy a zaměstnání či za lékařskou péčí. Zároveň se vyřešila doprava mezi kraji, která nyní bude vycházet z potřeb cestujících a nikoliv administrativních hranic regionů.
S novými jízdními řády přichází i nezbytné změny v jednotlivých linkách. Dotknou se tras, číslování i samotných zastávek. Například ve městech bude odstraněn nekoncepční souběh příměstské a městské dopravy, což umožní v dané oblasti také doplnit spoje a zlepšit návaznosti jednotlivých linek na sebe.
Cestující se budou moci se změnami seznámit na webových stránkách krajského koordinátora dopravy.
Připravil Ivo Heger.

www.kidsok.cz



Archiv
for kids