Menu

Císařovna Sisi je zbožňovala

17. 03. 2018

Rakouská císařovna a uherská královna Alžběta (zvaná Sisi) byla známá množstvím manýrů a rozmarů – od neškodných až po ty zdraví ohrožující a etiketě se příčící. Snad nejneškodnější z jejích zálib byla vášeň pro fialkové bonbony. Tuto zvláštní dobrotu si mohou návštěvníci rakouské metropole dopřát i dnes. Stejně jako za monarchie je dostanou v dvorním cukrářství nedaleko vídeňského Hofburgu. Vyrábějí se opravdu z fialek, jsou to vlastně kandované fialkové květy a patří k nejžádanějšímu sortimentu cukrářství. Pro fialkové bonbony můžete cestovat až do Vídně, ale na počest císařovny Sisi si je už druhý rok můžete zakoupit i na recepci hotelu Alžbeta v Bardejovských lázních.
Hovoří Elena Romanová, personální a provozní ředitelka Bardejovských lázní, a. s.: „V hotelu Alžbeta nabízíme našim klientům různé suvenýry a jiné upomínkové předměty, kterými si chceme připomínat a našim hostům i takto zprostředkovat vzpomínku na císařovnu a královnu Sisi, která naše lázně navštívila a pobývala právě v prostorách tohoto hotelu. Z celé škály těchto předmětů vynikají fialkové bonbony, které Sisi milovala. Ty, co nabízíme my, samozřejmě nejsou ty originální z Demelovy cukrárny, ale také jsou vyrobeny z fialek. Nabízíme je ve dvou verzích, odlišuje je gramáž a balení. Fialkové bonbony v krabičce jsou součástí vybavení královského apartmánu. Každý lázeňský host, který má vztah k historii a hotel navštíví, si odtud něco odnáší, ať už v podobě suvenýru nebo zážitku z návštěvy muzejního apartmánu a ostatních prostor hotelu, které ne tak dávnou minulost a vzácného hosta našich lázní připomínají.“ Dodává, že i když se Bardejovské lázně nechaly inspirovat fialkovými bonbony ve Vídni, základem pro vzpomínky na Sisi je její reálný pobyt v Bardejovských lázních. Přijela sem jako pětaosmdesátiletá 1. července 1895 a setrvala zde do 22. července. „Na rozdíl od jiných turistických atrakcí, které používají jméno Sisi na přilákání turistů, aniž by měly nějaké reálné propojení na opravdovou císařovnu a královnu Alžbětu, Bardejovské lázně si připomínají její skutečný pobyt. Do Bardejova přicestovala vlakem po nově vybudované železniční trati a ubytovala se v hotelu Deák. V hotelu byl pro císařovnu vybudován speciální boční vchod a bydlela v pokoji s krásným výhledem na lázeňský areál, který má dnes číslo 218. V roce 2016 jsme hotel zrekonstruovali a vytvořili v něm na druhém nadzemním podlaží luxusní královský apartmán Sisi. Přísluší k němu i velká terasa. Každoročně si naše lázně připomínají Sisi tradičním Alžbětinským dnem,“ konstatuje E. Romanová. Dodává, že o pobyt v apartmánu je zájem, protože výhodné ceny zahrnují ubytování, stravování, procedury a bezplatný vstup do wellness centra v hotelu Ozón. Alžbeta je s Ozónem a balneocentrem propojena spojovací chodbou. Zvláště výhodné je to v zimě, kdy se hosté nemusí s mokrou hlavou pohybovat venku. O apartmán Sisi je velký zájem hlavně ze strany zahraničních klientů, bydleli tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Dánska i Francie. Nejvíce vytížený je od července do října. „Královský apartmán Sisi má obývací část, ložnici, předsíňku, samostatné WC, samostatnou koupelnu a velkou terasu. Vybaven je masivním italským stylovým nábytkem. Momentálně je to naše top nabídka. Tomu odpovídá i nejvyšší cena ze všech našich kategorií pokojů. Naší ambicí je etablovat výjimečnost této nabídky a ne její masovost. Komfort zrekonstruovaného hotelu si užívají hosté v královském apartmánu stále za výhodné ceny. Jedno přenocování pro 2 soby se snídaní vyjde jen na 140 eur. Pobyt s procedurami a s plnou penzí je na osobu od 92 EUR/noc,“ uvádí E. Romanová.

V přízemí, vedle recepce, si hosté mohou prohlédnout i druhý, takzvaný muzeální apartmán Sisi, vyzdobený fotografiemi a obrazy Sisi. Muzeální apartmán neslouží k pobytu, ale je přístupný i veřejnosti, turistům a neubytovaným klientům. Vstupné je 1 EURO na osobu. Obyčejně ho navštíví pacienti během pobytu, výlety ze škol nebo skupiny turistů, které mají vlastní průvodce. Vybaven je masivním stylovým nábytkem podle vzoru apartmánů v Hofburgu. Je tady divan, stolek, lenoška a podnožka, židle, psací stolek, kosmetický stolek, nástěnné zrcadlo, kosmetický inventář a koutek s cvičebním nářadím. Ve vitrínách jsou repliky originálů – památníku Sisi, který je umístěn v parku před hotelem, velekněžského prstenu, skleněného poháru, z něhož Sisi pila minerální vodu během pobytu. Vstupní prostory jsou také vybaveny masivním stylovým nábytkem s replikami obrazů Franze Xavera-Winterhaltera – „Císař František Josef I. v slavnostní rakouské uniformě“ a „Sisi v bílých plesových šatech posetých hvězdami“. Na recepci si návštěvníci mohou koupit i různé suvenýry a upomínkové předměty. V „Sisi – shop“ jsou kromě fialkových bonbonů na prodej i pamětní mince, replika sochy – památníku, který je umístěn v parku, Swarovského šperky („hvězdy“), bižuterie, medailonky, replika poháru, ze kterého pila, čajové a kávové hrnky, vějířky a jiné drobné suvenýry, prospekt „Rakouská císařovna a uherská královna Elizabeth Bavorská – Sisi“ apod.
Připravil Štefan Kuča, foto  Marián Šoth.

www.kupele-bj.sk



Archiv
for kids