Menu

Brána Plzeňského Prazdroje

15. 11. 2018

Jubilejní brána, nepřehlédnutelný symbol pivovaru Plzeňský Prazdroj, 125 let po svém dokončení se nyní restauruje.  Vzácná historická stavba na nádvoří pivovaru je v péči restaurátorů od září do konce letošního roku. Stejně jako při předcházející opravě v roce 2000 byly také tentokrát do schránky v závěrečném kameni Jubilejní brány uloženy aktuální dokumenty – autentická zpráva ze současnosti pro příští generace.

pu-historick

Pozoruhodný příběh
Jubilejní brány, která je na láhvi slavného ležáku Pilsner Urquell vyobrazena hned třikrát, tak pokračuje další kapitolou. Začala se stavět v roce 1892 na počest 50. výročí založení Měšťanského pivovaru v Plzni (dnes Plzeňský Prazdroj, a. s.) podle návrhu Emanuela Klotze, stavitele a právovárečníka, a stala se vůbec první novorenesanční stavbou v Plzni. Inspirací pro podobu brány byl zřejmě antický triumfální oblouk Porta Gemina v Pule, který je výjimečný dvěma oblouky. Výzdoba a detaily však jasně odkazují k pivovarnictví. Nejviditelnějším symbolem je vrchol brány se sousoším pojmenovaným Pivovarnictví – v nadživotní velikosti zobrazuje sladovníka s kopistem a děvče se srpem a chmelovým úponkem, mezi nimi na sudu stojí malý Gambrinus. V roce 1926 vznikla ochranná známka Měšťanského pivovaru se stylizovanou bránou na ležáckém sudě, která je používaná dodnes.
Jubilejní brána přetrvala bez potřeby oprav půl století, až v prosinci 1944 byla poškozena při náletu a v roce 1959 opravena.  V roce 1969 proběhla další fáze restaurátorských prací, v letech 1990–1991 následovala generální oprava a o devět let později další úpravy, při kterých bylo na vrchol sousoší vráceno světlo dle původní fotografické dokumentace. Od roku 2008 je Jubilejní brána chráněnou kulturní památkou, proto je současné restaurování zatím nejdůkladnější v historii. Cílem nynějšího restaurátorského zásahu je především důkladné očištění povrchu kamene a jeho pečlivé zpevnění, doplnění chybějících míst a provedení barevného zcelení, tak aby byla význačná památka prezentována v co nejautentičtější podobě, včetně zdůraznění hodnoty stáří.
Připravila Iveta Brixí.

www.prazdrojvisit.cz
www.visitplzen.eu
 



Archiv
for kids