Menu

400. výročí úmrtí chorvatského vynálezce Fausta Vrančiće

12. 10. 2017

Chorvatský fotograf Šime Strikoman pořídil na Strossmayerově náměstí v Praze z výšky tři skupinové fotografie věnované třem chorvatským velikánům spojeným s hlavním městem České republiky: Faustu Vrančićovi, Josipu Juraju Strossmayerovi a Nikolovi Teslovi. Akci uspořádaly Velvyslanectví Chorvatské republiky v Česku, zastoupení Chorvatského turistického sdružení v České republice, Česko-chorvatská společnost z Prahy, Chorvatsko-česká společnost ze Záhřebu a Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy.
Faust Vrančić pobýval jako politik a diplomat na dvoře římsko-německého císaře a českého a chorvatského krále Rudolfa II. Habsburského řadu let v Praze. Jednou ze zajímavostí pojících se k Faustu Vrančićovi je skutečnost, že stejně jako Leonardo da Vinci dělal nákresy padáku, avšak Faustovy nákresy byly revoluční v tom, že Leonardův padák byl ve tvaru pyramidy, kdežto Vrančićův měl tvar obdélníkový, který je používán u drtivé většiny dnešních padáků.
Na kolokviu přednesla referát na téma „Faust Vrančić – vynálezce světového věhlasu” vedoucí projektu Poznejme chorvatské vědecké dědictví dr. sc. Marijana Borić z Ústavu dějin přírodních a matematických věd Chorvatské akademie věd a umění v Záhřebu, zatímco prof. dr. sc. Sanja Vulić z fakulty Chorvatských studií Univerzity v Záhřebu hovořila o chorvatském jazyce ve Vrančićově době. K přítomným pronesly řeč také chorvatská velvyslankyně v České republice Ines Troha a předsedkyně Česko-chorvatské společnosti Ivana Tichá.
Chorvatský fotograf Šime Strikoman pořídil na Strossmayerově náměstí v Praze za pomoci pražských hasičů z výšky skupinové fotografie věnované třem chorvatským velikánům spojeným s hlavním městem České republiky: Faustu Vrančićovi, Josipu Juraju Strossmayerovi a Nikolovi Teslovi. Fotografování se zúčastnilo několik stovek žáků základní školy Strossmayerovo náměstí, která letos slaví své 110. výročí.
Chcete-li se o velkém chorvatském vynálezci dozvědět více, navštivte Pamětní centrum Fausta Vrančiće – exkluzivní moderní instituci, novou turistickou nabídku na ostrově Prvić ve městě Vodice v Šibenicko-kninské župě. Jedná se o projekt v hodnotě 1.306.477,95 EUR, který byl realizován městem Vodice ve spolupráci s Turistickým sdružením města Vodice a spolufinancován Evropskou unií. V pamětním centru si můžete v životní velikosti prohlédnout Faustovy vynálezy, jako je visutý most, mlýn na olivy a parašutistu.
Připravila Jelena Bilić.

www.chorvatsko.hr



Archiv
for kids