V Praze začal fungovat první online pivní výčep Peevo.cz
06. 11. 2018
Na pražský trh od letošního podzimu vstoupil první online pivní výčep Peevo.cz. Jde o unikátní službu expresního rozvozu čerstvě načepovaných piv z menších českých pivovarů a zatím si Peevo mohou objednat zákazníci v Praze a okolí. Online výčep nabízí 6-8 druhů piv, které se obměňují několikrát týdně. Objednávku stačí jednoduše naklikat na webu Peevo.cz, zvolit množství a skleněnou či PET lahev. Pivo je pak načepováno speciální pípou, díky které nepřijde tekutina do kontaktu se vzduchem. Tak je pivo čerstvé a vydrží v lahvi až měsíc. Pivo je potom dodáno zákazníkovi expresně do 90 minut nebo ve zvoleném čase. Kurýr přiveze pivo vychlazené na ideální teplotu, připravené k servírování.
„Peevo je online výčep toho nejlepšího z menších pivovarů.
Rozvážíme po Praze sedm dní v týdnu. Nemáme na výběr tisíce litrů,
soustředíme se na kvalitu. Díky tomu pivo dokážeme uchovávat
v ideálních podmínkách a denně obměňujeme nabídku,“ říká
Matúš Karaffa, spoluzakladatel Peevo.cz, a dodává: „Věříme, že
možností na pár kliků ochutnat unikátní a speciální piva
z minipivovarů, které můžete většinou dostat jen v několika
málo hospodách a specializovaných obchodech, zaujmeme nejen skalní
milovníky craft beer.“
Na to jak Peevo funguje, se můžete podívat na videu zde: https://www.youtube.com/watch?…
Za pár týdnů existence Peevo nasadilo a vytočilo přes padesát druhů
piv. Aktuálně spolupracuje s osmnácti pivovary, ale denně se ozývají
nové a nové, které mají zájem se na webu objevit. Peevo nabízí
zákazníkům piva bez ohledu na druh: ležáky, ejly, stouty, pšeničná piva
či polotmavé speciály. Na čem však záleží, je původ a kvalita.
Antoš
Pivovar Antoš, založen roku 2010, navazuje na tradici vaření piva,
která ve Slaném zakořenila už v šestnáctém století. Long story šnyt:
Dnes se tu z žateckého chmele a hanáckého sladu vaří chuťovky, které
můžete otestovat i ve zdejší Antošově krčmě.
Bad Flash
Za vznikem pivovaru Bad Flash stojí kultovní pražské hospody Zlý časy a
Kulový blesk. Vaří sedm základních piv, a k tomu pravidelně tři
sezónní. Všechny je můžete ochutnat v Bad Flash barech… pokud jste si
tedy stihli včas zarezervovat místo. U nás není žádná rezervace
potřeba – pivo vám dodáme expresně přímo do rukou.
Beskydský pivovárek
Pivovárek v beskydské Ostravici vznikl v roce 2013. Umí pivo skrz
na skrz tradiční a české, ale nebojí se ani zámořských elementů,
případně pšeničných a žitných piv. Základem všech je pak voda
z beskydských bystřin. Účinky jsou vskutku blahodárné.
Clock
Piva z potštejnského pivovaru Clock mají etikety jak z marvelovek.
Zaslouženě. Jejich superhrdinové Hektor, Twist nebo Exorcist už zachránili
nejednoho Čecha od smrti žízní. Pokud se v Potštejně stavíte, můžete
navštívit i přilehlou pivnici a vyzkoušet klasiky i speciály rovnou
u zdroje.
Falkon
„Létající” žatecký pivovar Jakuba Veselého. Jakub byl sympatický
snílek již v dospívání a než začal pivo pít, už ho vařil. Když mu
pak, podle jeho slov, nikdo nechtěl dát práci, musel si založit pivovar
vlastní. A nic lepšího udělat nemohl. Pivovárek vzkvétá, vaří se tu
nové a nové pivní styly a my tleskáme zdravému přístupu k pivu
i životu.
Chomout
Chomoutov u Olomouce je domovem pivovárku, který začal tím
nejsympatičtějším způsobem. Milovníci piva se ho naučili vařit pro sebe,
a protože mělo úspěch, praštili do toho. Rodinná firma dnes dováží pivo
do mnoha podniků v okolí, a vy se můžete stavit i v jejich chomoutovské
hospodě.
Chříč
Historie pivovaru Chříč v Plzeňském kraji se začala psát daleko
předtím, než jsme my všichni vůbec vyrazili na houby. Bylo to
v šestnáctém století. Na dlouhou dobu se brány uzavřely, ale od roku
2014 tu opět můžete cítit vůni vařících se speciálů i ležáků.
Kromě toho, že se podařilo díky dobrovolníkům navrátit do starého
pivovaru život, funguje firma také jako chráněná dílna. Pracuje zde
několik lidí s mentálním nebo tělesným postižením.
Kail
Pivovar Kail se nachází v Praze-Lahovičkách a sousedí
s chuchelským dostihovým závodištěm. Založili ho bratři Kailovi v roce
2017 z lásky k rostlince jménem chmel. Jeho síla je především
v krásně pitelných ejlech. Prorokujeme mu velkou slávu.
Kamenice
Kamenice nad Lipou je domovem minipivovaru, který umí piva
plzeňského typu stejně dobře jako svrchně kvašené speciály. Zároveň je
tu ve výstavbě pivovar velký, který dokáže uspokojit větší množství
piva chtivých krků. Nám ale stačí mini verze, která vyšlechtila např.
parádní nepasterovanou a nefiltrovanou dvanáctku.
Lužiny
S obchodními centry v Praze to není tak marné. V tom na
Lužinách se např. skrývá mimo jiné pivovar. V přilehlé restauraci
můžete rovnou ochutnat, jak to Pražáci vaří. V nabídce jsou čtyři
stálé druhy piva + další speciály během roku.
Morava
Ostravský Pivovárek Morava má tři sládky. A co sládek, to
ojedinělý způsob vaření. Díky tomu má každé z tradičních piv
i speciálů osobitost, kterou u velkých pivovarů prostě nenajdete.
Pivovárek nabízí i exkurze, které začínají a končí ve zdejší
restauraci. Za nás ideální způsob vzdělávání.
Mazák
Kdo by to řekl, že na vinařské jižní Moravě, kde se víno
i snídá, vznikne pivovar s takovým charakterem. A hle, roku 2011 se tak
v Dolních Bojanovicích stalo. Mazák dodává lahvová piva de facto do
všech tuzemských specializovaných pivoték a sbírá body na degustačních
soutěžích.
Nachmelená opice
Barvu vrátí do líčka Nachmelená opička! V moravském Krnově
sídlí minipivovar, který si svými nefiltrovanými a nepasterizovanými moky
získává stále víc fanoušků. Jejich nekonzervativní přístup, díky
kterému vaří skvěle ležáky i speciály, si získal i nás. Možná vás
zaujal název. Když se trochu napijete, pochopíte ho sami. Pokud ale zrovna
musíte řídit, nabízíme vysvětlení: Člověk pochází z opice a po pivu
je nachmelený. Ne asi. Pivovar patří rodině Valentů a sládkovi Michalu
Kuřecovi. Jinými slovy, majitelé v pivovaru přímo pracují, takže
srdcařská záležitost. Michal Kuřec roky piloval své know-how v Pivovarech
Lobkowicz na pozici hlavního technologa a přitom tiše snil o vlastním
pivovárku. Pak potkal ty správné lidi, čas se naplnil a opice se
nachmelila.
Ogar
V Kunčicích pod Ondřejníkem se toho nebojí. Prostě začali
vařit pivo v kině. Naštěstí se tam nemusíme všichni stěhovat, protože
máme Peevo. Ale zpět ke Kunčicím. Zchátralá budova dostala nový kabát,
začalo se zde vařit pivo podle brněnského sládka Richarda, k budově
přibyla hospoda, k Richardovým receptům další recepty a v roce
2018 dostal pivovárek oficiálně jméno Ogar.
Pivovarský dům Ostrava / Biovar
Pivovarský dům Ostrava / Biovar vznikl spojením lokálních pivních
podniků: hospody Hobit Club, restaurace U skákavého poníka, prvního
ostravského minipivovaru a pivotéky. Jejich vlajkovou lodí je pivo Qásek,
jehož sudy jsme na náš web prostě museli dovalit.
Raven
Historie Ravenu zní tradičně i netradičně zároveň. Pivovar je
v Plzni, což nepřekvapí. Založil ho v roce 2015 původem Australan, což
překvapí. Dohromady je z toho parádní mix a nás baví jak klasičtější
Raven piva, tak experimenty typu „český kyseláč”. A nejen nás.
O pivovaru už psal i Forbes. A vy víte, že ten si vybírá.
Volt
Jablonecký pivovar plný lidí, kteří hledají kladný náboj.
Kromě vaření piva se věnují i servírování v restauraci Voltovna.
Můžete se tedy vydat do ejlového ráje, ochutnat speciály sládka Martina
Palouše, a rovnou si k tomu objednat prohlídku pivovaru.
Zichovec
Rodinný pivovar Zichovec v Lounech funguje od roku 2012. Postaven
byl proto, aby se vyvážila nabídka speciálů oproti unifikovaným chutím
piv velkých pivovarů. Stojíme na stejné straně vah a jsme rádi, že
zichovecké pivo můžeme posílat dál do světa.
Připravil Ondřej Hampl.