Menu

Přípravy na vinobraní s nejhezčím výhledem na Prahu

09. 08. 2017

Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat víkend 16. a 17. září 2017. V tomto termínu ožije jedna z nejstarších vinic v Praze oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Kromě vína a burčáku můžete v letošním roce ochutnat také novinku v podobě pálenek ze tří aromatických odrůd sklizených na vinici sv. Kláry.

Charlie Chaplin měl bezpochyby pravdu, když tvrdil, že civilizovaní lidé směřují tam, kde zraje víno. Jedny z nejlepších hroznů v Praze dozrávají každoročně  na svazích vinice sv. Kláry v Praze-Troji. „Bez oslav vinobraní si už nelze program botanické zahrady představit. Vinice sv. Kláry navíc nabízí jedinečný panoramatický výhled na hlavní město, vytvářející ve spojení s kvalitním vínem neopakovatelnou atmosféru, kterou si každoročně nenechají ujít stovky návštěvníků,“ zve na již tradiční vinobraní sv. Kláry Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Milovníci vína ochutnají jak nabídku zdejší vinice, tak i vína dalších vinařů z Čech a Moravy.
Vína z vinice sv. Kláry pravidelně získávají ocenění na soutěžích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Dokládají tak, že rovněž v Praze je možné produkovat vína vysoké kvality. Návštěvníci vinobraní by si neměli nechat ujít zejména místní šampiony, a to Rulandské modré rosé 2016, vítěze kategorie růžová vína a klarety v Národní soutěži vín pro vinařskou oblast Čechy 2017, a Rulandské modré – výběr z hroznů 2012, vítěze kategorie červených suchých a polosuchých vín na soutěži Král vín 2016.
Na své si samozřejmě přijdou i milovníci tradičního burčáku. „V loňském roce se ho během vinobraní prodalo dvanáct set litrů. I letos ho bude dostatek. Nabídka bude tradiční, tedy jak bílý, tak červený burčák z odrůd Müller Thürgau, Chrupka bílá a Modrý Portugal,“ uvedl Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry.
V letošním roce doplnila nabídku Vinotéky sv. Klára limitovaná edice tří odrůdových matolinových pálenek. „Matoliny jsou výlisky získané při zpracování hroznů. Ty jsme následně zpětně hydratovali zbytkem vinného moštu a vzniklou směs zakvasili, vylisovali a vypálili. Používáme postup v podstatě odpovídající technologii výroby italské grappy. My ale tento název nesmíme používat, jelikož se jedná o chráněné označení původu,“ upřesňuje Martin Beránek. A dodává: „Pro toto zpracování jsme vybrali ty nejvyzrálejší a nejaromatičtější odrůdy. Naším záměrem bylo vyzkoušet, jak se jednotlivé pálenky budou ve výsledku lišit svou vůní i chutí. To ostatně mohou návštěvníci posoudit nejen během vinobraní.“ Nutno ale upozornit, že se skutečně jedná o edici limitovanou, zájemci by proto s nákupen určitě neměli váhat. V průměru bylo vyrobeno 130 lahví v každé ze tří odrůd: Rulandské šedé, Tramín červený a Muškát moravský.
Zájemci mohou po oba dny navštívit expozici výroby vína s průvodcem. Prohlídky expozice budou probíhat v následujících časech 12.00, 14.00 a 16.00 hodin a stojí 350 Kč/os. V ceně vstupenky je zahrnuto vstupné na vinobraní, exkurze po expozici a degustace 2 vzorků vína. Rezervace na prohlídku expozice výroby vína je nutné provést předem a to na emailové adrese amalie.balastikova@botanicka.cz nebo na telefonu 737 284 260.
Připravila Mgr. Klára Hrdá

 

www.botanicka.cz

Restaurace Novoměstský pivovar