Menu

U Pinkasů 8. dubna 2003

26. 04. 2003

Tušil v roce 1843 Jakub Pinkas, že právě zakládá nejslavnější staročeskou „hospodu“ s nejproslavenějším pivem – místo, kde se budou tvořit dějiny tohoto národa?

Čím to, že je pivo tak odlišné?
Píše se rok 1843. Pan Jakub Pinkas, krejčí šijící mj. kněžská roucha pro františkánský klášter, se doslýchá o novém pivu, které právě začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Dohodne se s formanem Martinem Salzmanem, a ten mu přiváží 8. 4. 1843 dvě vědra toho „nového plzeňského piva“. Čím to, že je tak odlišné od těch do té doby vyráběných piv? Je vyráběno novou metodou spodního kvašení, která dává pivu zcela nový charakter i vzhled. Jakub Pinkas jej dal ochutnat svým přátelům, a jelikož byli okouzleni stejně jako Pinkas, pověsil záhy krejčovskou živnost na hřebík, stal se hostinským a založil tak tradici nejslavnější staročeské hospody U Pinkasů.

Společnost Adria – Neptun s.r.o.
zakoupila objekt U Pinkasů v roce 2001 s cílem obnovit slávu Restaurace U Pinkasů. Jak se jí to po rekonstrukci dokončené v říjnu 2002 a půlročním provozu podařilo? Restaurace U Pinkasů je štamgasty hodnocena jako jedna ze tří pivnic s nejlepším pivem v Praze. Nad nejsmělejší očekávání vysoká poptávka donutila vlastníky již pár měsíců po znovuotevření přistoupit ke zvětšení kapacity pivní tankovny. Dnes tu můžete ochutnat špičkově ošetřený Plzeňský Prazdroj 12° a k němu okusit některou z nejoblíbenějších „pinkasovských“ specialit – např. Pinkasův guláš, uzenářské speciality z vlastní klasické udírny či staročeské gastronomické lahůdky dle receptů z 18. a 19. století. To vše ve třech patrech restauračních provozů denně od 9 hodin ráno do 4 hodin ráno dalšího dne. 15. dubna k nim přibyla velká zahrádka a pro návštěvníky milující klid a silně vnímající historické souvislosti posezení u paty chrámu Panny Marie Sněžné.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001