Menu

Vyšší odborná škola Havířov zabezpečuje tříleté denní studium a čtyřleté dálkové studium v oborech Veřejná správa a regionální rozvoj, Gastronomie a hotelnictví a Cestovní ruch. Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov nabízí střední vzdělání zakončené maturitní zkouškou. V oborech Hotelnictví a cestovní ruch a Obchodní akademie připravuje odborníky schopné vykonávat řídící funkce ve všech typech organizací. Nadstandardními vzdělávacími podmínkami, posílením výuky cizích jazyků rodilými mluvčími, sepětím s tuzemskou a zahraniční praxí včetně účastí na mezinárodních projektech se řadí mezi nejlepší odborné školy v Česku.

Proč Havířov? Pro odbornost a sepětí s praxí

04. 03. 2018

Proč si zvolily Vyšší odbornou školu Havířov, jsem se ptal studentek třetího ročníku oboru Cestovní ruch Michaely Maláčové a oboru Gastronomie a hotelnictví Markéty Málkové.
Takže, Michaelo, proč?
Protože poté, co jsem vystudovala Dopravní školu v Krnově, jsem chtěla pokračovat v oboru Cestovní ruch. Ráda bych totiž pracovala v cestovní kanceláři na pozici delegátky, při níž se lze rozvíjet v jazyce, potkávat lidi, řešit různé situace a poznávat svět.

Už jste měla možnost si to vyzkoušet? Začátkem devadesátých let, když jsem dělal ředitele cestovní kanceláře, jsem se občas v této roli ocitl, přičemž většinu času jsem se musel věnovat notorickým stěžovatelům, aby mi „nerozložili“ zájezd. Nutno podotknout, že z většiny z nich se pak stali příznivci naší cestovní kanceláře, kteří nám přiváděli nové klienty.
Ano, roli delegátky už jsem si v praxi vyzkoušela. Ve Skotsku v Aviemore v Rowan Tree Country Hotelu nedaleko národního přírodního parku Cairngorms. Co se problémových klientů týče, u Britů to funguje trochu jinak. Vůbec nejsou protivní. Jsou to milí, nápomocní lidé. Pokud jsme něco řešili, tak korektně a s úsměvem. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Setkávala jsem se tam s turisty z celého světa včetně Čechů, Poláků, Američanů nebo Číňanů. Tato praxe mě zásadně obohatila také proto, že jsem dostala šanci vyzkoušet si práci v hotelové kuchyni, práci pokojské a servírky. Super zkušenost!

Markéto, proč jste si vybrala branži, v níž se musí nejvíc makat v době, kdy má většina lidí volno?
Protože jsem vždycky chtěla cestovat a poznávat svět. Řekla jsem si, že to bude asi nejlepší přes práci. Co se týče volna, s tím se musí počítat. Když vás ale práce baví, rád ji děláte, kdy je potřeba. Tedy i v době, kdy většina lidí nepracuje – o víkendech a svátcích.

Co vám Vyšší odborná škola Havířov dává?
Hodně teoretických i praktických poznatků. Díky ní jsem se na praxi dostala do hotelu Rudolf v našem městě, kde jsem mohla využít nabyté teoretické znalosti a zlepšit se v řadě odborností.

Dávali vám zaměstnanci hotelu najevo, že jste začátečník?
Ne, nikdo se na mne nevyvyšoval. Naopak radili mi a pomáhali. A uměli pochválit, když se člověk snažil.


Archiv vydání

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 04/2018
04/2018 číst aktuální číslo
ŘLP
Restaurace Novoměstský pivovar
Czech specials