Menu

FOR GASTRO & HOTEL 2018

05. 11. 2018

Ve dnech 4. až 7. října 2018 se na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech již poosmé konal mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie. Pár z více než tří set vystavovatelů jsem při té příležitosti požádal o krátká vyjádření.

Dosud jsme nevynechali ani jeden z ročníků tohoto veletrhu. Jeho úroveň a prestiž jdou trvale nahoru. Ze začátku jsme se skepticky pozastavovali nad sedmým pavilonem, který vyrostl na konci výstaviště a do něhož se odstěhovalo pár firem, které tu připravovaly jídlo. Ale ony tam nejsou všechny. Některé, včetně partnerů České barmanské asociace, v tom našem zůstaly a zpestřují celkový vystavovatelský program. Na nízkou návštěvnost našeho pavilonu si tak rozhodně stěžovat nemohu.
Ivan Konečný, Papillons

Veletrh For Gastro & Hotel je stále větší a větší. V rámci konference tu proběhla zajímavá debata, jak hledat lidské zdroje. Zazněly i některé inspirativní názory. Určitě se budeme muset zamyslet nad koncepcí personálního zajištění restaurací a hotelů. Jejich provozovatelé musejí respektovat, že jejich personál chce, tak jako zaměstnanci v jiných oborech, mít volno i o některých svátcích a víkendech. Proto jsme se snažili představitele ministerstva práce upozornit, že je v hospodářsky vyspělých zemích v našich oborech migrace zaměstnanců, převážně z východu na západ, běžným jevem. Snažili jsme se je přesvědčit, že by tento světový trend měl být respektován i v České republice. Jen na úřadech práce je pro pomocníky v kuchyňských a hotelových provozech registrováno asi pět a půl tisíce volných pracovních míst. Dalších pět a půl tisíce volných míst pro kuchaře a asi tři tisíce osm set pro lidi do obsluhy. Je jasné, že z absolventů odborných škol se tento deficit nepokryje. Zároveň je jasné, že pokud si budeme chtít v českých restauracích a ubytovacích zařízeních udržet zaměstnance, že jim bude třeba zajistit takové podmínky, jakých by se jim dostalo, kdyby se nechali zaměstnat v jiných oborech.
Václav Stárek, Asociace hotelů a restaurací České republiky

Veletrhu se účastníme opakovaně. Letos jsme hned na kraji u vstupu do pavilonu, takže vlastně první na ráně. Tím pádem se noví zákazníci jako první objevují u nás. Místo máme výborné. Změnili jsme strukturu stánku, rozčlenili jsme jej na část pro rozkládací systémy do hotelů, penzionů a domovů a na část, která je určena vyloženě pro hotely, jako jsou speciální hotelové postele, případně křesílka a stolečky do lobby barů.
František Žůrek, LENA NÁBYTEK

Veletrh vůbec nevypadá špatně. Technologie jdou dopředu, a hlavně u firmy Winterhalter.
Petr Kubeš, Winterhalter Gastronom-CS

Naší expozicí se projekt CzechSpecials snažíme dostat ještě víc do povědomí široké veřejnosti. Nabízíme tu tři české speciality – litoměřický závitek, uzené maso s křenovo-mandlovou omáčkou a kachnu s mandlovou nádivkou. Přibližujeme tradiční české recepty a gastronomii. Dle staročeského receptu tu máme i polévku madloch a výborný pohankový tatarák. Tyto úžasné pokrmy pro naši expozici vaří Stará garda mistrů kuchařů neboli senior klub Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Jsou naprosto úžasní a noblesní. Stánek je tak trvale v obležení návštěvníků veletrhu. Letošním marketingovým tématem CzechTourismu totiž je 100. výročí republiky, a tak tu máme i stěnu osobností české gastronomie první republiky, na níž figurují František Myšák, Karel Šroubek, Jindřich Vaňha, Jaroslav Vašata a další.
Lenka Nováková, CzechTourism

Na veletrhu For Gastro & Hotel prezentujeme nejkvalitnější gastronomickou techniku, která je na trhu. Která umí šetřit personál (jehož deficit je momentálně největším problémem provozovatelů gastronomických provozů), čas a energie, a tím pádem nejen vydělávat, ale svým investorům také šetřit peníze. Zaměřujeme se na celkové výstavby kuchyní včetně jejich projektování. Umíme navrhnout kuchyň, která coby celek dokáže v maximální míře využívat předností jednotlivých technologií. Mezi našimi realizacemi převažují gastroprovozy většího typu. Tzn. větší restaurace, hotelové komplexy, velké jídelny, cateringová centra či výrobny. Momentálně je doba, kdy se otevřely investice. Lidé chtějí nové, moderní věci. Velký zájem o naše služby a námi dodávané technologie proto zaznamenáváme nejen tady na výstavišti v Letňanech, ale i v průběhu celého roku.
Vlastimil Válek, GAMA HOLDING Praha

Odbornou porotou veletrhu For Gastro & Hotel nám byla udělena Grad Prix v kategorii technologie a vybavení za Rent & Pass – elektronický zámek pro Airbnb firmy Omnitec. Díky tomuto zámku, respektive jeho elektronickému klíči s řízenou platností, může správce či majitel objektu na dálku prostřednictvím chytrého telefonu zaslat klientovi, pokojské nebo údržbě vstupní kód či elektronický klíč pro určitý časově omezený interval. S online wi-fi připojením zámek zaznamenává všechny vstupy do mobilního zařízení správce nebo pronajímatele. Pokud host sám není schopen otevřít dveře do objektu chráněné zámkem Rent & Pass, může mu je správce či majitel objektu otevřít ze svého telefonu nebo naopak přístup kdykoliv zrušit.
Ale nejen kvůli udělení Grand Prix hodnotím veletrh jako úspěšný. Jsem rád, že i další vystavované exponáty expozice Vectoru International lákají zájemce, kteří chtějí kupovat naše zboží. Hromadí se nám tu spousta poptávek, a tak budeme mít co dělat, abychom všem co nejdřív vyhověli.
**Attila Balogh, Vector International **


 

Archiv vydání

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 05/2018
05/2018 číst aktuální číslo
Czech specials
Restaurace Novoměstský pivovar