Česká kuchyně na Expu 1967 v Montrealu
12. 01. 2018
Proč
je dobré připomínat úspěchy české kuchyně na světových výstavách?
Protože posilují renomé naší republiky. Už v březnu 2009 proto Česká
centra, organizace Ministerstva zahraničí ČR a webový portál Foodology
realizovaly společnou akci k padesátému výročí světové výstavy Expo
58 v Bruselu. Současné gastronomické trendy volají po retro náladách a
zároveň se obracejí k mladé a odvážné současnosti. Proto volba
připomenutí si úspěchů českých a slovenských kuchařů, cukrářů a
číšníků na montrealském Expu 1967 padla na místo, které obě podmínky
bez dalšího splňuje. A sice na Francouzskou restauraci Obecního domu
v Praze s šéfkuchařem Patrikem Bečvářem. Vedle něho se při přípravě
menu, krom dalších osobností, v kuchyni objevil Václav Košnář, který
během své kariéry pracoval vedle největších es montrealské sestavy.
Slavnostní galavečeře ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze se
konala 9. listopadu 2017, padesát let a čtrnáct dní poté, co se brány pro
Československo veleúspěšné světové výstavy v Montrealu zavřely. Pro
ty, kdo chtěli ochutnat, čím tehdy českoslovenští kuchaři uchvátili
svět, se ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze montrealské menu
podávalo ještě po celý následující týden.
