Menu

Česká kuchyně na Expu 1967 v Montrealu

12. 01. 2018

Proč je dobré připomínat úspěchy české kuchyně na světových výstavách? Protože posilují renomé naší republiky. Už v březnu 2009 proto Česká centra, organizace Ministerstva zahraničí ČR a webový portál Foodology realizovaly společnou akci k padesátému výročí světové výstavy Expo 58 v Bruselu. Současné gastronomické trendy volají po retro náladách a zároveň se obracejí k mladé a odvážné současnosti. Proto volba připomenutí si úspěchů českých a slovenských kuchařů, cukrářů a číšníků na montrealském Expu 1967 padla na místo, které obě podmínky bez dalšího splňuje. A sice na Francouzskou restauraci Obecního domu v Praze s šéfkuchařem Patrikem Bečvářem. Vedle něho se při přípravě menu, krom dalších osobností, v kuchyni objevil Václav Košnář, který během své kariéry pracoval vedle největších es montrealské sestavy. Slavnostní galavečeře ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze se konala 9. listopadu 2017, padesát let a čtrnáct dní poté, co se brány pro Československo veleúspěšné světové výstavy v Montrealu zavřely. Pro ty, kdo chtěli ochutnat, čím tehdy českoslovenští kuchaři uchvátili svět, se ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze montrealské menu podávalo ještě po celý následující týden.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001