Menu

Program oslav 90. výročí založení Hotelové školy Mariánské Lázně 20. října 2018

9 hodin

9 až 16 hodin

18 až 23 hodin

90 let Hotelové školy Mariánské Lázně

04. 03. 2018

Má-li na našem území škola devadesátiletou tradici, musela přečkat několik společenských proměn a prokázat svou svébytnost i ve zlých časech. To potvrzuje historie mariánskolázeňské hotelové školy, která své první žáky vítala v roce 1928. Tímto konstatováním jsem zahájil interview s ředitelem Hotelové školy Mariánské Lázně Ing. Jiřím Chumem.
Ano, i díky v Česku rekordně dlouhé tradicí hotelové školy se v Mariánských Lázních podařilo vybudovat kvalitní vzdělávací instituci a kulturní centrum, v němž se pořádají rozmanité společenské události, jakými jsou rauty, plesy, prezentace vín apod. Prostory naší školy nabízejí volně přístupnou restauraci, dva moderní bary, vinný sklípek, salonek, bufet a čtyři špičkově vybavené kuchyně. S nejmodernějšími provozy se tu v praktických činnostech seznamují žáci maturitního oboru Hotelnictví a turismus, učebních oborů Číšník a Kuchař a nástavbového studia Gastronomie.

S jakými výsledky?
Připomenu některé z posledních let: bronz na Světové kuchařské olympiádě v Norimberku; osm zlatých umístění v Soutěži o nejlepšího sommeliera; pravidelné úspěchy na Finlandia Cup Junior a další úspěchy v sommelierských, cukrářských a kuchařských soutěžích. Dobrá pověst naší školy přesahuje hranice Česka. Je členem Asociace evropských hotelových škol (AEHT). V posledních deseti letech spolupracovala se školami ve Francii, Německu či Japonsku. Mladí gastronomové tu mají široké možnosti zdokonalování. Přímo ve škole jsou pořádány kurzy – barmanský, sommelierský, baristický, cukrářský nebo vyřezávání ovoce.

Pane řediteli, na vaší škole působila nebo ji absolvovala řada výrazných osobností oboru.
V té souvislosti bych si dovolil jmenovat dva z prezidentů Národní federace hotelů a restaurací ČR – JUDr. Jana Filipa a Ing. Pavla Hlinku, který byl i prvním prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR. K v branži známým osobnostem jistě patří pan hoteliér JUDr. Vladimír Štětina, Mojmír Putna, Miroslav Vodička, JUDr. Josef Pavel, barman Zdeněk Javorský, autor učebnice stolničení Gustav Salač, nositel ocenění Zlatý slavík textař Ivo Plicka. Vždy jsme disponovali kvalitním pedagogickým sborem, z jehož členů bych rád zmínil prvního ředitele Rudolfa Horáka, který tuto funkci zastával 28 let, dlouholetého ředitele dálkového studia Ing. Pavla Katze, zakladatele sekce našich absolventů pana Ing. Emila Pavlíčka a Antonína Šemotla. Mezi významné odborníky, kteří vyučovali na škole, patří učitel vaření Josef Vrátník a František Škůrek, učitelé stolničení Jindřich Funk, Karel Dostrašil, František Sláma a Jindřich Mottl.

Nejen prací je člověk živ. Jak se vaše škola stará o volný čas žáků?
Realizuje exkurze do prestižních hotelů, na veletrhy, ale také za kulturními a přírodními atraktivitami v Česku i zahraničí. Organizuje turistické, vodácké a lyžařské kurzy, návštěvy koncertů, divadel, muzeí a památek. Hotelová škola v Mariánských Lázních žije, plna mladistvého elánu a chuti držet krok s novými trendy, a to přestože v oboru působí neuvěřitelných devadesát let. Přejme jí, jejím pedagogům, současným i bývalým žákům mnoho úspěchů do příštích let.



Archiv vydání

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 03/2018
03/2018 číst aktuální číslo
Restaurace Novoměstský pivovar